De voorzitter opent de zitting op 27/05/2024 om 19:54.
De notulen van de gemeenteraad d.d. 29 april 2024 worden goedgekeurd.
Gelet op de notulen van de gemeenteraad d.d. 29 april 2024.
Gelet op de artikelen 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
Art. 1 De notulen van de gemeenteraad d.d. 29 april 2024 worden goedgekeurd.
De raad keurt de agenda van de Algemene Vergadering EVA-vzw de oude pastorie goed.
De EVA-vzw de oude pastorie roept een algemene vergadering samen op 19 juni 2024.
Het besluit van de gemeenteraad dd. 18 december 2023 betreffende de bekrachtiging van de gecoördineerde statuten van EVA-vzw de oude pastorie.
De huidige samenwerkingsovereenkomst en de afsprakennota tussen de gemeente Kapelle-op-den-Bos en EVA-vzw de oude pastorie.
Het voorstel van het bestuur van EVA-vzw de oude pastorie dd. 27 maart 2024 om de algemene vergadering samen te roepen op 19 juni 2024 met de volgende agenda:
De gemeenteraad dient de agenda van de vergaderingen van EVA-vzw de oude pastorie goed te keuren.
Art.1 De agenda van de algemene vergadering dd. 19 juni 2024 van EVA-vzw de oude pastorie wordt goedgekeurd.
Art.2 Afschrift van deze beslissing wordt digitaal overgemaakt aan EVA-vzw de oude pastorie en de coördinator vrije tijd & leren.
De raad keurt de balans en resultatenrekening van het dienstjaar 2023 van EVA-vzw GC de oude pastorie goed.
EVA-vzw de oude pastorie legt de balans en de resultatenrekening van het dienstjaar 2023 voor aan de gemeenteraad.
De gemeenteraadsbeslissing dd. 20 december 2013 houdende goedkeuring van de omvorming van vzw GC de oude pastorie naar een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm (EVA–vzw GC de oude pastorie).
Het schrijven van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur dd. 6 juni 2014 waarin wordt meegedeeld dat de heer Bourgeois, Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand, onze hierboven vermelde beslissing heeft goedgekeurd.
De gemeenteraadsbeslissing dd. 18 december 2023 houdende bekrachtiging van de gecoördineerde statuten van EVA-vzw de oude pastorie
De gemeenteraadsbeslissing van vandaag houdende goedkeuring van de agenda dd. 19 juni 2024 van de algemene vergadering van EVA–vzw de oude pastorie.
De balans- en resultatenrekening 2023 van EVA-vzw de oude pastorie.
Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur.
Art.1 De balans en resultatenrekening van het dienstjaar 2023 van EVA–vzw de oude pastorie worden goedgekeurd.
Art.2 Afschrift van onderhavige beslissing wordt overgemaakt aan EVA–vzw GC de oude pastorie.
De raad keurt de definitieve vaststelling van het RUP Oxdonk goed.
Volgende stap in het kader van RUP Oxdonk, definitieve vaststelling van het RUP door de gemeenteraad.
Bevoegdheidsgrond:
Toepasselijke regelgeving:
De opmaak van een RUP verloopt in volgende stappen:
De start- en procesnota werd van 12 september 2022 tot en met 11 november 2022 ter raadpleging aan het publiek voorgelegd, en er werd advies gevraagd aan de bevoegde adviesinstanties. Op 29 september 2022 werd een participatiemoment georganiseerd.
De ontvangen adviezen en reacties van het publiek werden verwerkt in de scopingsnota.
De scopingnota werd op 23 juni 2023 overgemaakt aan Team Omgevingseffecten voor advies inzake de plan-MER-plicht. Op deze versie van de scopingnota had het Team Omgevingseffecten nog enkele opmerkingen. Er werden daarom aanpassingen/aanvullingen gevraagd op 25 juli 2023. De scopingnota werd opnieuw ingediend op 4 augustus 2023. Team Omgevingseffecten bracht advies uit op 1 september 2023 en oordeelde dat er geen plan-MER moet worden opgemaakt.
Het voorontwerp RUP werd verstuurd naar de adviesinstanties (adviesperiode van 29 juni 2023 tot en met 16 augustus 2023).
Ingevolge de uitgebrachte adviezen werden de dossierstukken van het RUP aangepast en verwerkt tot een ontwerp RUP.
De gemeenteraad heeft het ontwerp RUP voorlopig vastgesteld op 23 oktober 2023.
Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 2 december 2023 tot en met 31 januari 2024.
Een infomoment vond plaats op 14 december 2023.
Tijdens het openbaar onderzoek bracht de provincie Vlaams-Brabant een gunstig advies uit over het RUP zonder specifieke opmerkingen.
Het Departement Omgeving heeft geen advies uitgebracht.
Er werden 12 bezwaren en/of opmerkingen ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
De GECORO heeft alle adviezen, opmerkingen en bezwaren gebundeld en gecoördineerd en heeft op 5 maart 2024 een gemotiveerd advies uitgebracht. Het advies van de GECORO is gunstig mits rekening gehouden wordt met de bemerkingen die in het advies vermeld zijn. Deze bemerkingen hebben betrekking op het aanpassen van de stedenbouwkundige voorschriften en de toelichtingsnota op een aantal punten, en dit naar aanleiding van de tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren en opmerkingen. Bijkomend formuleert de GECORO zelf nog enkele bemerkingen om de voorschriften op enkele andere punten te verduidelijken en aan te passen.
De gemeenteraad volgt het advies van de GECORO, met uitzondering van de behandeling van het bezwaar met betrekking tot de fasering. De gemeenteraad is zoals de GECORO van oordeel dat de ontwikkeling van de projectzone gefaseerd moet kunnen gebeuren, maar acht het niet wenselijk om te verplichten het volledige project in één aanvraag tot omgevingsvergunning in te dienen. In het geval de aanvraag tot omgevingsvergunning een sociaal woonproject zou betreffen, zou deze verplichting immers één van de doelstellingen van het RUP, namelijk het ontwikkelen van een divers en betaalbaar woonaanbod waaronder ook sociale woningen (mix van koop- en huurkavels) worden begrepen, in het gedrang kunnen brengen. De subsidiëring van de omgevings-, riolerings- en infrastructuuraanleg bij een sociaal woonproject geldt zowel voor sociale huurwoningen als sociale koopwoningen. Deze subsidie draagt bij tot de realisatie van een betaalbaar woonaanbod. Bij gemengde sociale bouwprojecten dient men echter minstens 80% sociale huurwoningen te verwezenlijken om aanspraak te kunnen maken op de subsidie. Dit overwicht aan sociale huurwoningen zou ingaan tegen de doelstelling om een mix van koop- en huurkavels te verwezenlijken. Bijgevolg is het in het belang van de hogergenoemde doelstelling van het RUP om de mogelijkheid open te laten om bouwprojecten van huurwoningen en koopwoningen via verschillende aanvragen tot omgevingsvergunning te kunnen indienen.
Watertoets:
De watertoets moet uitgevoerd worden zoals beschreven in het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid (en latere wijzigingen) inzonderheid artikel 8 §1 en 2, alsook in het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 (en latere wijzigingen) tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets.
De watertoets in het kader van het RUP Oxdonk werd gedaan en de resultaten zijn opgenomen in de scopingsnota.
Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van het gemotiveerde advies van de GECORO van 5 maart 2024.
Artikel 2: De gemeenteraad stelt het RUP Oxdonk definitief vast, en neemt het advies van de GECORO hiervoor tot haar eigen motivatie, met uitzondering van de behandeling van het bezwaar met betrekking tot de fasering. De gemeenteraad is zoals de GECORO van oordeel dat de ontwikkeling van de projectzone gefaseerd moet kunnen gebeuren, maar acht het niet wenselijk om te verplichten het project in één aanvraag tot omgevingsvergunning in te dienen.
Dit RUP bestaat uit:
- Grafisch plan
- Stedenbouwkundige voorschriften
- Toelichtingsnota
- Procesnota
Artikel 3: Het definitief vastgestelde RUP Oxdonk wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de GECORO onmiddellijk met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie en aan het departement.
De raad keurt het retributiereglement op het takelen en bewaren van voertuigen - 1 juni 2024 tot en met 31 december 2025 goed.
In onze gemeente worden regelmatig achtergelaten voertuigen aangetroffen. Voor de veiligheid en het behoud van het straatbeeld is het aan te raden deze zo snel mogelijk te laten verwijderen. Om hieraan tegemoet te komen, keurde de politieraad van de politiezone K-L-M op 14 december 2023 een nieuwe takelovereenkomst goed. Deze nieuwe overeenkomst legt duidelijk de verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen vast en omvat duidelijke definities.
De Wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 “Goederen” van het Burgerlijk Wetboek, die van kracht is sinds 1 september 2021, bepaalt de rechten en plichten van het lokaal bestuur, vastgelegd in artikelen 3.58 en 3.59. De gevonden voorwerpen moeten hierbij door het lokaal bestuur minstens zes maanden worden beheerd, rekening houdend met de rechten van de eigenaars.
In het kader van achtergelaten voertuigen heeft de politiezone KLM een overeenkomst met takelfirma's in verband met het takelen en bewaren van voertuigen. Als de eigenaar van het voertuig gekend is, kunnen de kosten van het takelen en stallen worden teruggevorderd van de eigenaar. Dit betekent dat het lokaal bestuur de kosten niet zelf hoeft te dragen, maar dat deze kunnen worden verhaald op de eigenaar van het voertuig.
De retributie bestaat uit een forfaitair bedrag voor de inbeslagname van het voertuig en een bewaarkost per kalenderdag. Aangezien het takelen en stallen van zwaardere voertuigen (boven de 3.500kg MTM) duurder is, wordt er een differentiatie gemaakt naargelang het gewicht van het voertuig.
Art. 1
Met ingang op 1 juni 2024 wordt een retributie geheven op het takelen en bewaren van voertuigen en eindigt op 31 december 2025.
Art. 2
Voor de toepassing van dit retributiereglement worden volgende definities gehanteerd:
• “takeldienst” voor de persoon, moreel of fysiek, die belast is met het wegslepen of het verplaatsen van eender welk voertuig;
• “getakeld” en/of “takeling” voor het wegslepen, verplaatsen en of stallen.
Er is sprake van een takeling van zodra het voertuig met minstens één wiel van de begane grond opgetild wordt.
• “verplaatsing” verwijst naar het feit dat de takeldienst zich op vordering van de politie verplaatst, maar geen enkele andere prestatie verricht, rekening houdend met de eerdere of gelijktijdige aankomst van de geïdentificeerde eigenaar van het voertuig.
• “opening van deur” verwijst naar het feit dat de takeldienst zich op vordering van de politie verplaatst, de deur van het voertuig opent, maar dan zijn prestatie onderbreekt omdat de geïdentificeerde eigenaar van het voertuig ter plaatse aangekomen is.
• “bergen” voor het in zijn geheel opnemen van een voertuig om het over een afstand te verplaatsen.
• “voertuig” voor het voertuig en haar toebehoren, evenals de voorwerpen die erin bewaard worden en de eventuele aanhangwagen die hieraan vastgemaakt zou kunnen zijn (aanhangwagen, caravan, …)
Worden gelijkgesteld met voertuigen: elk middel van vervoer te land, alsook alle verrijdbaar landbouw- of bedrijfsmaterieel, containers, motorfietsen, bromfietsen, drie- en vierwielige motorvoertuigen, caravans en aanhangwagens. Wanneer het gaat om een aanhangwagen van > 750 kg, wordt deze beschouwd als een extra voertuig.
• “achtergelaten voertuigen” voor voertuigen die door de bestuurder op het openbaar domein achtergelaten zijn. Dergelijke achtergelaten voertuigen zijn gevonden voorwerpen. Deze moeten overeenkomstig de ‘Wet Goederen’ beheerd worden door de gemeente.
• “MTM” verwijst naar de Maximaal Toegelaten Massa (zie art.2.28 van het verkeersreglement)
• “grondgebied” betreft alle wegen op het grondgebied van de gemeente Kapelle-op-den-Bos.
Art. 3
Dit retributiereglement is van toepassing op bestuurlijke takelingen, het takelen en bewaren in opdracht van de politie (PZ KLM) van voertuigen (inclusief de zich in deze voertuigen bevindende voorwerpen) op het grondgebied van de gemeente:
• in zover deze niet reglementair geparkeerd staan op de openbare weg;
• indien een bestuurder weigert het reglementair geparkeerd voertuig te verplaatsen.
Deze retributie geldt niet als het takelen van een reglementair geparkeerd voertuig noodzakelijk is bij afwezigheid van de bestuurder.
Art. 4
De retributie is verschuldigd door de houder van de nummerplaat van het getakelde voertuig. De bestuurder en de eigenaar van het voertuig zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de retributie.
Art. 5
De tarieven van de retributie worden als volgt vastgesteld:
Afspraken Takeldiensten (Alle prijzen zijn inclusief BTW) (1) |
Dagtarief (08.00 u – 20:00 u) Vaste prijs |
Nachttarief (20.00 u – 08:00 u) (2) + weekends & feestdagen Vaste prijs |
Voertuigen MTM < 3,5 ton |
171,22 € |
260,00 € |
Voertuigen MTM > 3,5 ton en < 7,5 ton |
345,45 € |
499,85 € |
Voertuigen MTM > 7,5 ton en < 19 ton |
571,48 € |
847,60 € |
Voertuigen MTM > 19 ton |
938,35 € |
1219,07 € |
Nodeloze oproep |
95,00 € |
|
Stallingskosten per dag vanaf de dag na de takeling |
15,00 € |
Bovenstaande tarieven zijn in de toekomst aanpasbaar door indexering ( 10% ).
(1) In deze vaste prijs zijn inbegrepen:
• permanentievergoeding
• kilometervergoeding
• het takelen van het voertuig, inclusief alle materialen die hiervoor nodig zijn (bv. gebruik van windas/kraan)
• uurloon chauffeur
• gebruik van absorberende korrels
• afvoer van afval
• werk op stelplaats/stallingsplaats (lossen + reinigen van de takelwagen)
• milieulast
• de administratieve afhandeling
(2) Nachttarief: takelingen die uitgevoerd worden zowel:
• tussen 20:00 uur en 08:00 uur
• tijdens het weekend (zaterdag en zondag 00:00 uur - 24:00 uur)
• officiële feestdagen (00:00 – 24:00 uur)
(3) De bestuurder is ter plaatse aanwezig vooraleer de takeldienst met de takeling is gestart dit wil zeggen het voertuig met minstens twee wielen van de begane grond getild heeft. Indien de takeldienst door de PZ KLM binnen de 5 minuten na de oproep gemeld wordt dat zijn tussenkomst niet meer nodig is, wordt door de takeldienst geen takelkosten aangerekend.
Art. 6
De betaling van de retributie dient te geschieden via overschrijving, na ontvangst van de factuur en binnen de termijn die daarop vermeld is.
Art. 7
Bij gebreke aan betaling zal de inning gebeuren met toepassing van het retributiereglement op het versturen van herinneringsbrieven en aanmaningen betreffende fiscale en niet-fiscale invorderingen, en met toepassing van artikel 177 van het decreet op het lokaal bestuur.
Art. 8
Deze verordening zal aan de toezichthoudende overheid worden toegezonden en worden afgekondigd en bekend gemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur.
De raad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 8 mei 2024 houdende de goedkeuring van de agenda van de Algemene Vergadering op dinsdag 14 mei 2024 van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting bv.
Het schrijven d.d. 29 april 2024 van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting bv aangaande de uitnodiging voor de Algemene Vergadering op dinsdag 14 mei 2024 te Sint-Pieters-Leeuw.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 8 mei 2024 houdende goedkeuring van de agenda van de Algemene Vergadering op dinsdag 14 mei 2024 van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting bv en aanduiding van de volmachtigde.
De goedkeuring van de agenda en de volmacht dienden voor 7 mei 2024 verstuurd te worden naar clara.verbeke@volkshuisvestiging.be. Daarom was het aangewezen dat het college van burgemeester en schepenen een beslissing trof, die achteraf door de raad bekrachtigd zou worden.
De statuten van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting bv;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
De agenda voor deze Algemene Vergadering omvat volgende agendapunten:
1. goedkeuring verslag vorige vergadering 19 mei 2023
2. toelichting bij de jaarrekening per 31.12.2023 door de commissaris-revisor
3. goedkeuring van de jaarrekening per 31.12.2023
4. goedkeuring aanwending van het resultaat
5. activiteitenverslag 2023 van de raad van bestuur ter informatie
6. kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor het boekjaar 2023
7. rondvraag
De heer Geert Van de Voorde, schepen wordt aangeduid als gemeentelijk vertegenwoordiger en mevrouw Ilse Rymenants, schepen als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de Algemene Vergadering van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting bv en dit voor de periode van 10 mei 2023 tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Art. 1 De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 8 mei 2024 van de agenda van de Algemene Vergadering op dinsdag 14 mei 2024 van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting bv.
Art. 2 Afschrift van onderhavige beslissing zal worden overgemaakt aan de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting bv - clara.verbeke@volkshuisvesting.be.
De raad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 8 mei 2024 houdende de goedkeuring van de agenda van de Algemene Vergadering van de Aandeelhouders op woensdag 22 mei 2024 van De Vlaamse Waterweg nv.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 8 mei 2024 houdende goedkeuring van de agenda van de Algemene Vergadering van de Aandeelhouders - woensdag 22 mei 2024 van De Vlaamse Waterweg nv.
De algemene vergadering gaat door op woensdag 22 mei 2024. De documenten zijn ontvangen op maandag 29 april 2024. Het volmacht formulier diende men voor zondag 17 mei 2024 terug te bezorgen. Daarom was het aangewezen dat het CBS een beslissing trof, die achteraf door de raad bekrachtigd zou worden.
De statuten van de Vlaamse Waterweg nv, in het bijzonder artikel 24;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
De agenda voor deze Algemene Vergadering der Aandeelhouders omvat volgende agendapunten:
1. Goedkeuring van de notulen van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de aandeelhouders van 24 mei 2023
2. Verslag van de Raad van Bestuur over het jaar 2023
- activiteitenverslag
- financieel verslag
- klantenrapport
- remuneratieverslag
3. Verslag van de commissaris-revisor
4. Verslag van de regeringsafgevaardigde
5. Verslag van het auditcomité
6. Goedkeuring van de jaarrekening
7. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor
8. Bestemming van het resultaat
9. Varia
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad d.d. 29 januari 2024 waarbij mevrouw Lena Ghysels, raadslid, aangeduid werd als gemeentelijk vertegenwoordiger en mevrouw Hilde De Keersmaeker, raadslid, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de Vlaamse Waterweg nv en dit voor de periode van 29 januari 2024 tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Art. 1 De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 8 mei 2024 houdende goedkeuring van de agenda van de Algemene Vergadering van de Aandeelhouders op woensdag 22 mei 2024 van De Vlaamse Waterweg nv.
De raad keurt de agenda van de Gewone Algemene Vergadering van Ethias d.d. 13 juni 2024 goed.
De uitnodiging van Ethias d.d. 8 april 2024 voor de Gewone Algemene Vergadering op donderdag 13 juni 2024 om 10.00 uur via digitaal platform.
De documentatie voor de Gewone Algemene Vergadering zal vanaf 27 mei 2024 beschikbaar zijn op dit digitale platform.
De statuten van Ethias.
De agenda van de Gewone Algemene Vergadering:
1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023
2. Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2023 en bestemming van het resultaat
3. Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat
4. Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht
5. Statutaire benoemingen - Client Board
6. Mandaat van commissaris - boekjaren 2026-2027-2028.
De heer Hendrik De Vleeschouwer, raadslid, werd aangeduid als gemeentelijk afgevaardigde voor de Gewone Algemene Vergadering van Ethias en dit voor de periode van 27 mei 2019 tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
De heer Renaat Huysmans, burgemeester, werd aangeduid als plaatsvervanger voor de Gewone Algemene Vergadering van Ethias en dit voor de periode van 27 mei 2019 tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Mevrouw Liesbeth Van Waeyenberghe, financieel directeur werd aangeduid als administratief beheerder.
Art. 1 De agendapunten van de Gewone Algemene Vergadering van Ethias worden goedgekeurd.
Art. 2 De reeds gevolmachtigde effectieve afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde - gedurende de huidige legislatuur - zijn gemandateerd om de agendapunten op de Gewone Algemene Vergadering goed te keuren.
Art. 3 Mevrouw Liesbeth Van Waeyenberghe wordt als administratief beheerder aangewezen.
Art. 4 Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan Ethias op het volgende emailadres algemene.vergadering@ethias.be
De raad keurt de agenda van de Algemene Jaarvergadering van Creat op dinsdag 18 juni 2024 goed.
De gemeente Kapelle-op-den-Bos is aangesloten is bij Creat Services dv;
De statuten van Creat Services dv;
De bepalingen van het decreeet over het Lokaal Bestuur van de 22 december 2017;
De oproepingsbrief voor de Algemene Vergadering van Creat Services dv op 18 juni 2024, waarin de agenda werd meegedeeld;
Onze beslissing d.d. 27 maart 2023 waarbij de heer Geert Van de Voorde, schepen aangeduid werd als vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering en de heer Bruno Keuleers, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering van TMVS dv en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Art. 1 De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Algemene Vergadering Creat Services dv van 18 juni 2024 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
1. Wijziging van vermogen
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2023
4. Verslag van de commissaris
5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023
b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2023
6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
7. Actualisering presentievergoeding
8. Statutaire benoemingen
9. Varia
Art. 2 De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 18 juni 2024, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Algemene Vergadering.
Art. 3 Een afschrift van dit besluit zal verzonden worden
- hetzij per post t.a.v. Creat Services dv, p/a Intercommunaal Beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent
- hetzij bij voorkeur per elektronische post naar het e-mailadres 202406187AV@farys.be
De raad keurt de agenda van de Algemene Vergadering van Intradura op woensdag 21 juni 2023 goed.
Overwegend dat de gemeente aangesloten is bij Intradura die werd opgericht op 27 april 2017.
Overwegende dat Intradura een intergemeentelijke opdrachthoudende vereniging is die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur;
Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering;
De artikelen 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt.
Gelet op de oproepingsbrief van 30 april 2024 tot de Gewone Algemene Vergadering van Intradura van 19 juni 2024 met volgende agendapunten:
1. notulen van de buitengewone algemene vergadering van 13 december 2023: goedkeuring
(een exemplaar van deze notulen werd per brief op 22 december 2023 aan de deelnemers bezorgd.);
2. verslag der activiteiten van het afgelopen boekjaar 2023;
3. jaarrekening 2023 met balans, resultatenrekening, sociale balans per 31.12.2023, het voorstel van bestemming van het resultaat en toelichting: goedkeuring (art. 39);
4. verslag van de raad van bestuur: goedkeuring (art. 39)
5. verslag van de commissaris over het boekjaar afgesloten op 31.12.2023: goedkeuring (art. 39);
6. bestuur: kwijting aan bestuurders, commissaris (art. 39);
7. vaststelling resultaatsbestemming (art. 47);
8. benoeming deskundige (art. 15);
9. wederzijdse toetreding Intradura <-> Ilva: goedkeuring
10. varia.
Onze beslissing d.d. 25 februari 2019 houdende aanduiding van mevrouw Peggy Somers, raadslid, als gemeentelijk afgevaardigde voor de algemene vergadering van Intradura en de heer Ken Keuleers, raadslid, als plaatsvervanger voor de algemene vergadering van Intradura.
Art. 1
De agendapunten van de Gewone Algemene Vergadering van Intradura dd. 19 juni 2024 worden goedgekeurd.
Art. 2
De reeds gevolmachtigde effectieve afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde – gedurende de huidige legislatuur - is gemandateerd om de agendapunten en het voorstel van statutenwijziging op de Gewone Algemene Vergadering van Intradura dd. 19 juni 2024 goed te keuren.
Art. 3
Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Art. 4
Deze beslissing wordt overgemaakt aan ann.scheys@intradura.be
De raad keurt de agenda van de Algemene Vergadering van Havicrem op donderdag 20 juni 2024 goed.
Overwegend dat de gemeente deelnemer is van de intergemeentelijke verenging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Halle-Vilvoorde (Havicrem), opgericht op 10 juni 2003 en verlengd in haar bestaansduur tot 10 juni 2035.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid op de bepalingen van artikel 432 van het decreet.
Het artikel 33 §1 van de gecoördineerde statuten van Havicrem.
Gelet op de agenda van de algemene vergadering van Havicrem IGV die plaatsvindt op donderdag 20 juni 2024 om 18.30u op de maatschappelijke zetel van de vereniging (aula 2 van crematorium Daelhof, Erasmuslaan 50 te Zemst (Cargovil)
en volgende agendapunten omvat:
Gelet op onze beslissing d.d. 25 februari 2019 houdende aanduiding van de heer Ken Keuleers, raadslid, als gemeentelijk afgevaardigde en mevrouw Peggy Somers, raadslid, als plaatsvervanger voor de algemene vergadering van Havicrem.
Art. 1 De agendapunten van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging "Havicrem" d.d. 20 juni 2024 worden goedgekeurd.
Art. 2 De vertegenwoordiger van de gemeente is gemandateerd om de agendapunten op de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging "Havicrem" d.d. 20 juni 2024 goed te keuren.
Art. 3 Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
De raad neemt kennis van de budgetwijziging 2024 van de Kerkfabriek Sint-Niklaas van het Centraal Kerk Bestuur Kapelle-op-den-Bos.
De aanpassing van het budget voor het budgetjaar 2024 van Kerkfabriek Sint-Niklaas, ingediend door het Centraal Kerk Bestuur Kapelle-op-den-Bos, ingekomen bij het gemeentebestuur op 15 maart 2024.
Het decreet lokaal bestuur, artikel 40, 41, 285-288, 330-334.
Het decreet van 7 mei 2004 houdende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, inzonderheid de artikelen 45-50.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012 tot wijziging van het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst.
De omzendbrief BB 2013/01 houdende de boekhouding van de besturen van de eredienst.
Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 houdende de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025 en latere wijzigingen.
Binnen de goedgekeurde kredieten kan een eredienstbestuur tijdens het boekjaar verschuivingen tussen posten doen (kredietverschuivingen). Zodra aan 1 van de voorwaarden van een interne kredietaanpassing niet wordt voldaan, moet een budgetwijziging worden opgemaakt.
Bij elk voorstel tot budgetwijziging moet het bestuur van de eredienst opnieuw nakijken of de voorgestelde kredietaanpassingen geen aanleiding geven tot het wijzigen van het meerjarenplan. Als de budgetwijziging niet of niet meer past binnen het laatst goedgekeurde meerjarenplan dringt een gewijzigd meerjarenplan zich op. Een budgetwijziging past niet in het meerjarenplan als er voor die aanpassing een wijziging van het meerjarenplan nodig is.
Het centraal kerkbestuur dient een budgetwijziging 2024 in voor de kerkfabriek Sint-Niklaas die binnen het meerjarenplan past.
Voor 2024 is er een tekort op diverse uitgavenposten. In de budgetwijziging wordt de exploitatietoelage 2024 verhoogd van 2.000 euro naar 13.000 euro. Dit past binnen het aangepast meerjarenplan.
De beslissing van 19 februari 2024 van de Kerkraad van de voormelde Kerkfabriek en op 14 maart 2024 aan het erkend representatief orgaan voor advies werd voorgelegd. De Aartsbisschop van Mechelen-Brussel, in zijn hoedanigheid van erkend representatief orgaan, geeft gunstig advies over het budget.
Het advies van de financieel directeur luidt als volgt: de verhoging van de budgetwijziging werd vooraf niet besproken met het lokaal bestuur. Dit moet in de toekomst wel gebeuren.
Art.1 De raad neemt kennis van de budgetwijziging 2024 van Kerkfabriek Sint-Niklaas.
- Er wordt een exploitatietoelage van 13.000 € voorzien in 2024. Dit is een verhoging van 11.000 € ten opzichte van het ingediende budget.
- Er worden geen investeringstoelagen voorzien.
Art.2 Deze beslissing zal worden overgemaakt aan:
- Het aartsbisdom Mechelen-Brussel, Wollemarkt 15 te 2800 Mechelen.
- De gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
- Het Centraal Kerk Bestuur Kapelle-op-den-Bos.
De raad neemt kennis van de brief van Audit Vlaanderen en de beslissing om geen forensische audit op te starten.
Audit Vlaanderen ontving een melding over mogelijke onregelmatigheden bij het lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Conform de procedures voerde Audit Vlaanderen m.b.t. deze melding een vooronderzoek uit bij lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos.
De vaststelling van Audit Vlaanderen werden weergegeven in een brief, die bezorgd werd aan de burgemeester, de algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad e, aan het Agentschap Binnenlands Bestuur. Audit Vlaanderen vraagt om de gemeenteraad in kennis te stellen van deze brief.
Audit Vlaanderen besliste op basis van haar vaststellingen om geen forensische audit op te starten.
Art. 1 De raad neemt kennis van de brief van Audit Vlaanderen en de beslissing om geen forensische audit op te starten.
De gemeenteraad neemt kennis van de omgevingsanalyse naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024.
Met de verkiezingen van 13 oktober 2024 binnen handbereik bereidt het lokaal bestuur zich voor op een nieuwe beleidsperiode. Het opmaken van een omgevingsanalyse is hierbij de eerste belangrijke mijlpaal en dient als vertrekpunt voor het nieuwe meerjarenplan 2026-2031.
Elk lokaal bestuur dient een nieuw doelstellingenkader op te maken met doelstellingen, actieplannen en acties die ze wil realiseren. Om de juiste doelstellingen te formuleren is het belangrijk dat het bestuur deze oefening tijdig start en voldoende zicht heeft op de interne en externe factoren die een invloed hebben op de organisatie. Deze factoren worden bijeengebracht in een omgevingsanalyse.
De omgevingsanalyse dient tijdig opgemaakt te worden, zodat ze als inspiratie kan dienen voor het doelstellingenkader.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
De omgevingsanalyse is een onderdeel van de documentatie bij het meerjarenplan 2026-2031.
Het managementteam heeft de afgelopen maanden de regierol opgenomen om met deze omgevingsanalyse de bestaande situatie van de gemeente Kapelle-op-den-Bos in kaart te brengen en de grotere maatschappelijke tendensen te belichten. Dit document is dan ook geen doel op zich, maar een instrument om de burger te informeren. Maar evengoed kan de politiek zo de nodige beleidskeuzes maken om te komen tot een goed doordacht lokaal beleid.
De omgevingsanalyse is opgebouwd uit verschillende bouwstenen. Het is een combinatie van een documentenanalyse, een externe analyse en een interne analyse:
De maatschappelijke analyse van onze gemeente maakt een belangrijk deel uit van de documentenanalyse. We bestuderen de evoluties, tendensen, opportuniteiten en bedreigingen die op ons afkomen en waar we als lokaal bestuur moeten op inspelen en rekening mee houden.
Het betrekken van burgers en het streven naar een inclusief beleid kwamen in de externe analyse tot hun recht door een uitgebreide participatie van de gemeenschap in de vorm van een online enquête via het participatieplatform ‘kapellespreekt’ en aangevuld met een thema-avond. Beide initiatieven vonden plaats in het voorjaar 2024.
De interne analyse kijkt naar de interne werking: wat zijn de sterktes en verbeterpunten van het lokaal bestuur als organisatie. Hiervoor voerden we in 2022-2023 een zelfevaluatie uit en gingen we in het najaar 2023 ten rade bij alle medewerkers. Zij gaven constructief, maar evengoed kritisch hun kijk op de zaak.
De omgevingsanalyse zal integraal gedeeld worden op de website van de gemeente Kapelle-op-den-Bos.
Art. 1 De gemeenteraad neemt kennis van de omgevingsanalyse naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024.
De raad neemt kennis van de stand van zaken van de werken op het openbaar domein.
Update stand van zaken werken openbaar domein.
Art. 1 De raad neemt kennis van de stand van zaken van de werken op het domein openbaar domein.
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Onze gemeente beschikt over 10 openbare speelpleintjes wat voor een kleine gemeente een mooi aantal is. Er werd de afgelopen 5 jaar één nieuw speelpleintje aangelegd namelijk 'beweegtuin Nuvendroom'.
Spelen is een belangrijk item in de opvoeding van een kind. Buitenspelen biedt kinderen de kans om sociale vaardigheden te ontwikkelen, het bevordert het samenwerken, communiceren met andere kinderen, … Deze sociale vaardigheden zijn van onschatbare waarde.
Het is dus belangrijk om te investeren in al onze gemeentelijke speelpleintjes. Uit de keuringsverslagen blijkt dat er dringend nood is aan investeringen. In de meerjarenplanning werd geen eurocent opgenomen om te investeren in de bestaande speelpleintjes.
Onze vragen:
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord mevrouw Else Vanden Broeck, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Tussen 8 oktober 2022 en 18 november 2022 kregen inwoners de kans om aan te geven hoe communicatie naar de toekomst toe kan verbeteren. Via een publieksonderzoek communicatie werden de resultaten verzameld.
Tijdens een commissievergadering (8 mei 2023) werden de resultaten toegelicht tijdens een openbare zitting. De resultaten werden gebundeld in een conclusierapport. Ook werden de resultaten ter kennisname voorgelegd op de gemeenteraad van 22 mei 2023.
Verder vernamen we niets meer over dit rapport.
Graag hadden we geweten welke stappen er ondertussen genomen werden om zodoende de uitrol van een strategisch communicatieplan mogelijk te maken.
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Dirk Robberechts, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Een aantal jaren geleden werden in de Kuiermansstraat ter hoogte van het kruispunt met de Overzetstraat en Huttekensstraat 4 verkeerskussens aangebracht om er zodoende voor te zorgen dat de snelheid van automobilisten ter hoogte van het kruispunt zou verlagen.
We stellen vast dat reeds een tijdje 2 verkeerskussens weggehaald werden. Het gevolg is dat de meeste autobestuurders de verkeerskussens die er nog liggen ontwijken en er dus zigzaggend voorbij rijden. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties.
Waarom heeft het bestuur hier nog niets aan gedaan? Worden er nieuwe verkeerskussens geplaatst?
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Via de pers vernamen wij dat Vlaanderen wil dat er meer publieke zwembaden komen en dat de bestaande zwembaden open blijven. Daarom trekt de Vlaamse Regering extra geld uit (6 miljoen euro) om de bestaande infrastructuur energiezuiniger te maken.
In totaal zullen 10 zwembaden gebruik kunnen maken van dit aangeboden bedrag.
Als scholengemeente is het belangrijk dat al onze kinderen, jongvolwassenen en al onze watergebonden verenigingen kunnen blijven gebruik maken van zwemwater. Leren zwemmen is trouwens één van de minimumdoelen in het lager onderwijs en als gemeente hebben we hier een belangrijke functie te vervullen.
Graag hadden we dan ook geweten of het bestuur van plan is om een dossier in te dienen om zodoende energiebesparende maatregelen te kunnen treffen?
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord mevrouw Else Vanden Broeck, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Opnieuw zitten veel verontwaardigde ouders uit onze eigen gemeente met hun handen in het haar. De reden is dezelfde dan diegene die onze fractie reeds aanhaalde in 2019 maar evenzeer vorig jaar in 2023, namelijk het inschrijvingssysteem om een plaatsje te bemachtigen in de KOBOS school in onze gemeente.
We weten ook heus wel dat de eerste plaatsen ingenomen worden door kinderen van personeel en broers en zussen. Het moment van aanmelden speelt geen rol en de computer kiest lukraak namen. De regeling is niet nieuw en werd in het leven geroepen om het kamperen aan scholen tegen te gaan. Er werd ondertussen alweer een wachtlijst geopend om “U” tegen te zeggen.
Zoals in het verleden aangekaart lijkt het alsof de kinderen van onze gemeente geen gebruik kunnen maken van het voordeel om in eigen gemeente over een secundaire school te beschikken aangezien met school-thuisverkeer geen rekening gehouden wordt. U begrijpt allicht dat dit zeer frustrerend is voor de ouders én de kinderen om niet te weten of het kind hier zal kunnen starten in september. Nochtans werd er deze legislatuur 3 miljard euro uitgetrokken door de minister van Onderwijs om capaciteitsverhoging te bekomen.
Vorig jaar nam U contact op met het ministerie om na te gaan of er iets kon gedaan worden aan deze ellelange wachtlijst en stond U in nauw contact met de schooldirectie om de situatie op de voet op te volgen.
Kan u ons informeren over een huidige stand van zaken? Zijn de inschrijvingen al definitief? Zijn de dubbele inschrijvingen eruit?
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Jos Thomas, raadslid, die namens de CD&V-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Enkele weken geleden heeft de Landelijke Gilde via radio en TV opgeroepen om aandacht te schenken aan parochie- en dorpszalen die dreigen te verdwijnen.
Uit een onderzoek van deze vereniging blijkt namelijk dat 1/3 van de Vlaamse parochie– en dorpszalen op korte en middellange termijn niet meer zouden bestaan.
De parochie- en dorpszalen zijn het kloppend hart van een dorpsgemeenschap en brengen veel mensen samen.
Door hogere kosten en steeds minder en minder vrijwilligers wordt het beheer, de uitbating, renovatie enz… een groot probleem. Een engagement van de lokale besturen is hiervoor noodzakelijk.
Daarom vraagt onze fractie om een concrete toekomstvisie uit te werken waarbij door financiële en logistieke ondersteuning aan de parochie- en dorpszalen een verdere bestaanszekerheid kan gegarandeerd worden, ook door dit op te nemen in de meerjarenplanning van de gemeente.
Als men op zeer korte tijd in de gemeentebegroting 1,250 miljoen euro kan vrijmaken, kan deze vraag zeker geen onoverkomelijk probleem zijn.
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Mathias Diricx, raadslid, die namens de CD&V-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Het kunstwerk aan het kanaal (school vissen) is in zeer slechte staat. Het is jammer om te zien hoe vandalen de onderste rij bijna volledig hebben vernield.
Het vernielde kunstwerk geeft geen al te fraaie indruk voor ons dorp.
Graag hadden wij de herstelling van het werk gezien. Heeft het lokaal bestuur hiervoor al stappen ondernomen?
De vernieling van het kunstwerk is al enkele jaren aan de gang. Zal er bij een herstelling ook maatregelen genomen worden om het kunstwerk beter te beveiligen?
De voorzitter sluit de zitting op 27/05/2024 om 22:07.
Namens Gemeenteraad,
Siebe Ruykens
algemeen directeur
Hendrik De Vleeschouwer
voorzitter van de gemeenteraad