De voorzitter opent de zitting op 27/01/2025 om 19:44.
De notulen van de gemeenteraad d.d. 25 november 2024 worden goedgekeurd.
Gelet op de notulen van de gemeenteraad d.d. 25 november 2024.
Gelet op de artikelen 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
Art. 1 De notulen van de gemeenteraad d.d. 25 november 2024 worden goedgekeurd.
Binnen de zes maanden na de installatie van de gemeenteraad dienen de beheersorganen van EVA-vzw GC de oude pastorie en de bibliotheek opnieuw te worden samengesteld, rekening houdend met de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024. Het beheersorgaan bestaat enerzijds uit afgevaardigden van de inrichtende overheid en anderzijds uit afgevaardigden van de gebruikersgroep. De gemeenteraad keurt de mandaatverdeling goed. Daarna wordt concrete invulling gegeven van de beheersorganen.
Binnen de zes maanden na de installatie van de gemeenteraad dienen de beheersorganen van EVA-vzw GC de oude pastorie en de bibliotheek opnieuw te worden samengesteld, rekening houdend met de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024.
De statuten van EVA-vzw de oude pastorie regelen de samenstelling van de algemene vergadering en de raad van bestuur van de EVA-vzw. De vereniging bestaat uit 17 stemgerechtigde leden waarbij de gemeente vertegenwoordigd wordt door één gemeenteraadslid, afgevaardigd door de gemeenteraad en handelend volgens de instructies van de gemeenteraad. Daarnaast worden 16 leden die de gebruikers en de filosofische en ideologische strekkingen vertegenwoordigen, gekozen.
De gemeente draagt ook de meerderheid voor de leden van de raad van bestuur. De voordracht van de leden waarborgt dat elke fractie vertegenwoordigd is. Dit kan door de toepassing van het Liso-stelsel, ook bekend als het proportioneel stelsel met voorafname.
De leden van de raad van bestuur van de EVA-vzw zijn identiek aan de leden van het beheersorgaan van de gemeentelijke bibliotheek. Het samen nemen van deze beheersorganen maakt het mogelijk om de aanwezige krachten te bundelen en optimaal in te zetten. Het betekent ook een meer integraal beleid.
Het document 'mandaten voor beheersorgaan van EVA-vzw de oude pastorie en beheersorgaan bib 2025-2031' - dat als bijlage wordt opgenomen - geeft achtergrondinformatie en de berekening van de mandaten volgens het Liso-stelsel. Dit document werd voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen in vergadering van 6 januari 2025, na advies van het bestuur van EVA-vzw de oude pastorie en de gemeentelijke vrijetijdsraad.
De gemeenteraad dient de mandaatverdeling goed te keuren.
Art. 1 De verdeling van de mandaten vanuit de overheid wordt als volgt vastgesteld:
Art. 2 De verdeling van de mandaten vanuit de gebruikersgroep wordt als volgt vastgelegd:
De gemeenteraad duidt de afgevaardigden aan op voordracht van de betrokken partijen. De man/vrouw verhouding van maximum 2/3 wordt gerespecteerd.
De mandaten die door een bepaalde gebruikersgroep niet wensen opgenomen te worden, kunnen herverdeeld worden onder de andere groeperingen.
De raad duidt na geheime stemming een stemgerechtigd lid en plaatsvervanger voor de raad van bestuur van intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS) voor cultuur 'NOORDRAND' aan en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 moeten nieuwe afvaardigingen voor het intergemeentelijke samenwerkingsverband (IGS) voor cultuur Noordrand, worden aangeduid.
Bovenlokaal cultuurdecreet van 15 juni 2018 en het uitvoeringsbesluit van 26 oktober 2018.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 waarbij de oprichting van de Projectvereniging Bovenlokale Cultuurwerking Noordrand (Cultuur Noordrand) werd goedgekeurd.
Besluit van 16 december 2019 van de Vlaamse Regering –Vlaams ministerie van cultuur, jeugd, sport en media- waarbij de oprichting van de Projectvereniging Bovenlokale Cultuurwerking Noordrand werd goedgekeurd.
Brief van de Vlaamse Overheid – Departement cultuur, jeugd, sport en media- Afdeling subsidiëren en erkennen- waarbij de jaarlijkse werkingssubsidies van de Projectvereniging Bovenlokale Cultuurwerking Noordrand op 26 februari 2020 werd goedgekeurd.
Gemeenteraadsbesluit van 27 november 2023 waarbij de verlenging IGS voor cultuur NOORDRAND met 1 jaar werd goedgekeurd (tot 31/12/2026).
De statuten en het huishoudelijk reglement van de projectvereniging Noordrand.
Huishoudelijk reglement NOORDRAND:
Statuten projectvereniging NOORDRAND:
Het mandaat van een bestuurder wordt beëindigd indien de respectievelijke gemeenteraad die hij vertegenwoordigt zijn mandaat intrekt en in dezelfde raadsvergadering zijn vervanger aanduidt.
● De stemgerechtigde leden zijn de politieke vertegenwoordigers uit het college van burgemeester en schepenen aangeduid door de deelnemende gemeenten (bij voorkeur schepen van cultuur), waarbij maximaal één aangeduid door elke deelnemende gemeente. De voorzitter wordt gekozen uit de stemgerechtigde leden.
● Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente één afgevaardigde aan als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigden is steeds raadslid in de deelnemende gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.
De gemeenteraad van de deelnemende gemeenten kunnen beslissen om een plaatsvervanger aan te duiden ter vervanging van zowel het stemgerechtigde lid, als van een lid met raadgevende stem.
De bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van rechtswege ontslagnemend bij tussentijds verlies van hun openbaar mandaat.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen wordt burgemeester Mathias Diricx voorgesteld als effectief stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Noordrand en schepen Jos Thomas als plaatsvervangend stemgerechtigd lid en dit voor de gehele legislatuur.
De email van Renaat Huysmans d.d. 22/1/25, waarin hij namens N-VA Lena Ghysels als effectief lid met raadgevende stem en Hanne Lamberts - Van Assche van de Groen-fractie als plaatsvervangend lid met raadgevende stem voordraagt.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Met 19 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 2 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 1 Als stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Noordrand wordt Mathias Diricx, burgemeester, aangeduid als gemeentelijk afgevaardigde van onze gemeente en dit voor de gehele legislatuur.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 2 Als plaatsvervangend stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Noordrand wordt Jos Thomas, schepen, aangeduid en dit voor de gehele legislatuur.
Met 19 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 2 stemmen onthouden.
Art. 3 Als lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Noordrand wordt Lena Ghysels, raadslid, aangeduid en dit voor de gehele legislatuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 4 Als plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Noordrand wordt Hanne Lamberts - Van Assche, raadslid, aangeduid en dit voor de gehele legislatuur.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
De raad neemt kennis van de brief van het Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende de aanpassing van het meerjarenplan 2024-2027 van de gemeente en het OCMW.
Brief Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende de aanpassing van het meerjarenplan 2024-2027 van de gemeente en het OCMW.
De gouverneur heeft de aanpassing van het meerjarenplan 20242027 van de gemeente en het OCMW goedgekeurd.
Er zijn enkele technische opmerkingen. Hiermee zal rekening gehouden worden in de volgende beleidsrapporten:
Financiële ontvangsten: gebruik BV (idem JR 2023): Dit zal worden gecorrigeerd in de volgende beleidsrapporten.
Art. 1 De raad neemt kennis van de brief van het Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende de aanpassing van het meerjarenplan 2024-2027 van de gemeente en het OCMW.
De raad keurt de vaststelling van de saneringsbijdrage vanaf 1 januari 2025 voor de BOT en VEW en IBA-tarief goed.
De mail van de watergroep op datum van 20/12/2024 betreffende het vaststellen van het tarief voor IBA's voor 2025.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de motiveringsplicht in hoofde van administratieve overheden.
In het kader van de saneringsovereenkomst tussen de gemeente en de watergroep werd er een gemeentelijke saneringsbijdrage in de waterfactuur geïntegreerd.
Deze bijdrage wordt aangerekend voor de verbruikte hoeveelheid leidingwater (BOT= bijdrage voor opvang en transport) en grondwater (VEW= vergoeding eigen winners).
De saneringsbijdrage wordt vanaf 01/01/2025 vastgesteld voor de BOT en VEW op het maximaal reglementair toegelaten tarief, per m³, zijnde 1,15 x de bovengemeentelijke saneringsbijdrage.
Sommige inwoners kunnen gebruik maken van de door de gemeente geplaatste openbare IBA’s (individuele sanering).
De gemeente heeft de bevoegdheid het IBA-tarief voor de gemeentelijke bijdrage en vergoeding te bepalen. De bijdrage voor individuele sanering wordt vanaf 01/01/2025 vastgesteld op het maximaal reglementair toegelaten tarief, per m³, zijnde 2,15 x de bovengemeentelijke saneringsbijdrage.
Art. 1: De saneringsbijdrage wordt vanaf 01/01/2025 vastgesteld voor BOT en VEW op het maximaal reglementair toegelaten tarief, per m³, zijnde 1,15 x de bovenliggende saneringsbijdrage.
Art. 2: Voor de individuele saneringsbijdrage (IBA) binnen een collectieve aanpak door de gemeente, wordt de saneringsbijdrage vanaf 01/01/2025 vastgesteld op het maximaal reglementair toegelaten tarief, per m³, zijnde 2,15 x bovengemeentelijke saneringsbijdrage.
Art. 3: Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de Watergroep.
De raad gaat akkoord met een aanpassing van het gemeentelijk belastingreglement op bedrijfsoppervlakte.
De decreetgever heeft aanpassingen aangebracht aan het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.
Artikel 1 van het ministerieel besluit van 18 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken (quarantainemaatregelen, dit MB werd opgeheven door het MB van 23 maart 2020 maar kan eventueel behouden blijven als de gemeenteraad vrijstellingen en belastingverminderingen wil differentiëren).
Artikel 4, § 1, eerste lid, 1° van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid (afbakening periode van civiele noodsituatie).
Het ministerieel besluit van 27 juli 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.
De decreetgever heeft aanpassingen aangebracht aan het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
Deze wijzigingen omhelzen een aantal terminologische aanpassingen en elektronische verzending. Echter, er zijn ook andere wijzigingen waardoor het bestuur genoodzaakt is om aanpassingen aan de huidige reglement door te voeren.
De wetgever voorziet in de mogelijkheid om een voorstel van aangifte te doen aan de belastingplichtige. Tenslotte dient elk reglement dat voorziet in een aangifteplicht een uiterste datum van aangifte op te nemen in het belastingreglement. Deze aanpassingen worden verwerkt in de nieuwe versie, artikel 9.
Gelet op de financiële toestand van de gemeente.
Artikel 1
Er wordt voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025 een jaarlijkse gemeentebelasting gevestigd op de bedrijven die op 1 januari van het aanslagjaar op het grondgebied van de gemeente één of meerdere vestigingen gebruiken of tot gebruik voorbehouden.
Artikel 2
Deze belasting wordt gevorderd van:
die op 1 januari van het aanslagjaar op het grondgebied van de gemeente één of meer vestigingen ter beschikking heeft voor het uitoefenen van een hoofd- of bijkomende activiteit. Dit geldt ongeacht of deze ruimten worden gebruikt of tot hun gebruik zijn voorbehouden.
Vennootschappen in vereffening waarvan de activiteit zich beperkt tot vereffeningsverrichtingen vallen eveneens onder de toepassing van deze belasting.
De belasting is enkel van toepassing op de oppervlakte gelegen op het grondgebied van de gemeente Kapelle-op-den-Bos.
Artikel 3
Voor de toepassing van dit besluit wordt het volgende verstaan onder:
1. bedrijf: een zelfstandige of een vennootschap;
2. zelfstandige: elke natuurlijke persoon die hoofdzakelijk of aanvullend een nijverheids-, ambachts-, landbouw-, tuinbouw- en/of handelsonderneming exploiteert, een economische activiteit op zelfstandige basis verricht en/of een intellectueel, vrij of dienstverlenend beroep of een andere beroeps- of bedrijfsactiviteit zelfstandig uitoefent, inclusief elke zelfstandige helper; de natuurlijke persoon die uit hoofde van zijn zelfstandige beroeps-of bedrijvenactiviteit uitsluitend optreedt als werkend vennoot of als bestuurder in een vennootschap wordt niet als belastingplichtige beschouwd in de zin van dit artikel 2;
1. vennootschap: elke rechtspersoon die een nijverheids-, ambachts-, landbouw-, tuinbouw- en/of handelsonderneming exploiteert, een economische activiteit op zelfstandige basis verricht, een intellectueel, vrij of dienstverlenend beroep zelfstandig uitoefent en/of zich met verrichtingen van winstgevende aard of het beheer van roerende en/of onroerende goederen bezighoudt, evenals elk van deze rechtspersonen in vereffening;
2. vestiging: elke plaats, ruimte of complex op grondgebied van de gemeente waarop of waaruit een economische activiteit wordt uitgeoefend of waar de maatschappelijke zetel van bestuur, beheer of administratie van een bedrijf, ongeacht de rechtspersoonlijkheidsvorm, is gevestigd;
3. agrarisch bedrijf: een zelfstandige of een vennootschap van wie de beroeps- of bedrijfsdoeleinden uitsluitend bestaan uit landbouw en/of tuinbouw;
4. landbouw: een bedrijfsmatige exploitatie gericht op akkerbouw en/of weidebouw en/of bosbouw en/of veeteelt en/of viskwekerij en/of aquacultuur;
5. akkerbouw: een bedrijfsmatige exploitatie gericht op het telen van granen, nijverheidsgewassen, voedergewassen, aardappelen, peulvruchten, pootgoed, landbouwzaden en/of aanverwante gewassen;
6. weidebouw: een bedrijfsmatige exploitatie gericht op het exploiteren van blijvend grasland als voedselbron voor dieren welke door het bedrijf voor gebruiks- of winstdoeleinden worden gehouden;
7. bosbouw: een bedrijfsmatige exploitatie gericht op het aanleggen en exploiteren van bossen, met inbegrip van de bosboomkwekerij;
8. veeteelt: een bedrijfsmatige exploitatie gericht op het kweken/fokken, vetmesten en/of houden van dieren voor de vlees-, melk- of eierproductie, voor de vacht of voor het bekomen van jongen;
9. tuinbouw: een bedrijfsmatige exploitatie gericht op groenteteelt, fruitteelt, boomkwekerij andere dan bosboomkwekerij, sierteelt, kweek van tuinbouwzaden, plantgoed en/of aanverwante teelten;
10. landbouw- en/of tuinbouwoppervlakte: oppervlakte die een bestemming kreeg voor landbouw en/of tuinbouw en als zodanig door een agrarisch bedrijf wordt gebruikt of tot gebruik wordt voorbehouden onder andere als teeltgrond, oppervlakte in serres, …;
11. bedrijfsmatige exploitatie (van een agrarisch bedrijf): een exploitatie waarbij met een duurzame organisatie en inzet van arbeid en kapitaal aan het economische productieproces wordt deelgenomen, met de bedoeling de voortgebrachte producten gestadig te gelde te maken en daarmee bedrijfswinst te realiseren;
12. gebouwde oppervlakte: oppervlakte van bouwwerken, constructies en/of installaties die door hun aard op duurzame en gebruikelijke wijze ter plaatse blijven staan;
13. ongebouwde oppervlakte: oppervlakte die geen gebouwde oppervlakte is.
Artikel 4
§1. De belasting is verschuldigd afzonderlijk per vestiging, hoe dan ook genoemd, gelegen op het grondgebied van de gemeente en door de belastingplichtige gebruikt of tot zijn gebruik voorbehouden. De maatschappelijke zetel wordt steeds als een belastbare zetel beschouwd. Een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen op een bepaald adres in de gemeente wordt gelijkgesteld met een maatschappelijke zetel. Daarenboven wordt een natuurlijk persoon die beroepskosten aftrekt in de inkomstenbelasting omtrent een bepaald onroerend goed vermoed een vestiging te hebben op dat onroerende goed.
§2. De belasting wordt vastgesteld rekening houdend met de som van de grondoppervlakten van alle kadastrale percelen van het goed waarop de vestiging zich bevindt. De oppervlakte van gebouwen wordt gemeten per bouwlaag met inbegrip van de buitenmuren, garages, berg- en opslagplaatsen en alle aanhorigheden die met de exploitatie van het bedrijf een functionele band hebben, waar deze zich ook bevinden, doch met uitsluiting van het gedeelte dat uitsluitend als (privé) woongelegenheid wordt gebruikt. Elk kadastraal perceel dat onder toepassing van dit reglement valt, wordt voor het geheel ervan belast.
In de onbebouwde belastbare oppervlakten zijn begrepen: parkings, weilanden, openluchtteelten, woeste gronden behorend tot het bedrijfscomplex, braakliggende delen van industriegronden, gebieden voor gemeenschapsvoorziening en openbaar nut en KMO gebied, beboste terreinen behorende tot een bedrijfscomplex, niet-opgelegde groene zones of opgelegde groene zones in het kader van een vergunningsbesluit, sportterreinen en plantsoenen op de plaats van de bedrijfsvestiging. Deze opsomming is niet beperkend.
Onder "gebruik" moet elke vorm van gebruik worden verstaan, met inbegrip van het gebruik als (toegangs) weg, parking, plantsoen, grasstrook, groenzone, vijver, sportterrein, laad-, los- of stortplaats, opslag- of overslagruimte, bufferzone, weiland, onderbenutte grond, ... (niet-limitatieve opsomming).
§3. De gebouwde en ongebouwde gedeelten van het goed die gemeenschappelijk door meerdere belastingplichtigen worden gebruikt of tot gebruik worden voorbehouden, wordt in hoofde van iedere belastingplichtige belast pro rata van de door hem exclusief gebruikte of tot gebruik voorbehouden gebouwde en ongebouwde oppervlakten.
§4. De gebouwde en ongebouwde (gedeelten) van het goed van een vestiging, waarvan het gebruik uitsluitend voor privédoeleinden (vb. bewoning) wordt afgestaan aan derden, komt niet in aanmerking voor de vaststelling van de belastbare oppervlakte.
Artikel 5
§1. Het bedrag van de belasting, met een minimum van 75,00 EUR per vestiging bedraagt:
Totaal oppervlakte per vestiging | Tarieven |
Van 0 m² tot 500 m² | Vrijgesteld |
Van 501 m² tot 25.000 m² | 0,30 EUR/m² |
Vanaf 25.001 m² | 0,60 EUR/m² |
§2. Voor de bedrijfsoppervlakten die aangewend worden voor landbouw, veeteelt of tuinbouwactiviteiten wordt, in afwijking van het eerste lid, het bedrag van de belasting forfaitair vastgesteld op 75,00 EUR, indien de totale bedrijfsoppervlakte niet meer bedraagt dan 100.000 m². Dit bedrag wordt verhoogd met 2,5 EUR per begonnen bijkomende schijf van 10.000 m².
§3. Belastingplichtigen die door hun aard en voor de uitvoering van hun bedrijvigheid ook effectief teeltgronden en/of serres voor landbouw en/of tuinbouw gebruiken, worden - naast de gewone taxatie voor de andere belastbare gebouwde en/of ongebouwde oppervlakten - voor bedoeld areaal belast tegen het tarief voor agrarische bedrijven.
Artikel 6
Worden evenwel vrijgesteld van deze belasting:
• de openbare besturen, instellingen en diensten;
• de rechtspersonen bedoeld in artikelen 180 tot en met 182 van het wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 en latere wijzigingen.
Artikel 7
Elke zelfstandige en elke vennootschap:
- die voor het eerst of opnieuw de hoedanigheid van belastingplichtige aanneemt of die de hoedanigheid van belastingplichtige volledig en definitief stopzet;
- die op het grondgebied van de gemeente één of meerdere nieuwe/bijkomende vestigingen zal gebruiken of tot gebruik voorbehouden en/of die één of meerdere vestigingen sluit;
- die zijn/haar naam, rechtsvorm, briefwisselings- en/of vestigingsadres(sen) op het grondgebied van de gemeente wijzigt of die voor een bepaalde vestiging een wijziging van de belastbare oppervlakte kent;
moet binnen de maand, uit eigen beweging, het gemeentebestuur hiervan schriftelijk in kennis stellen. Een dergelijke kennisgeving dient te worden gedag- en genaamtekend.
Artikel 8
§1. De toestand op 1 januari van het aanslagjaar is bepalend voor de belastingplicht en de belasting is ondeelbaar verschuldigd voor het hele jaar.
De stopzetting of vermindering van de activiteit in de loop van het aanslagjaar, evenals de vermindering van de oppervlakte tijdens dezelfde periode, geven geen aanleiding tot enige belastingvermindering.
§2. Indien bewezen wordt dat een natuurlijke persoon zijn/haar hoedanigheid van zelfstandige uiterlijk op 1 januari van het aanslagjaar volledig en definitief beëindigde of indien bewezen wordt dat een vennootschap uiterlijk op 1 januari van het aanslagjaar volledig en definitief ophield te bestaan, gaat de hoedanigheid van belastingplichtige verloren. Bij een tijdelijke onderbreking van de werkzaamheden of bij een inactiviteit of zolang de vereffening van een vennootschap niet is afgesloten, blijft de hoedanigheid van belastingplichtige verder bestaan.
§3. Indien de hoedanigheid van een belastingplichtige volledig en definitief wordt stopgezet en/of indien één of meerdere vestigingen worden gesloten en/of indien de belastbare oppervlakte wijzigt, is het vereist dat de zelfstandige of de vennootschap spontaan de nodige bewijzen hieromtrent bij de kennisgeving voegt.
Artikel 9
§ 1. Elke belastingplichtige moet uiterlijk op 31 maart van het aanslagjaar per vestiging afzonderlijk aangifte doen op een aangifteformulier dat het gemeentebestuur ter beschikking stelt. Als aangiftedatum geldt de postdatum of bij afgifte de datum vermeld op het ontvangstbewijs. Bij het digitaal indienen van de aangifte geldt de verzendingsdatum. Valt de uiterste indieningsdatum op een zaterdag, een zondag of een wettelijke feestdag, dan wordt de vervaldag verplaatst naar de eerstvolgende werkdag.
Deze aangifte kan gebeuren via één van volgende kanalen:
§ 2. Een belastingplichtige is voor een vestiging vrijgesteld van de in § 1 voorgeschreven aangifteplicht, op voorwaarde dat hij/zij voor het vorige aanslagjaar voor deze vestiging werd aangeslagen op basis van een tijdig ingediend aangifteformulier of een voorstel van aangifte dat zo nodig tijdig werd verbeterd of vervolledigd.
Een belastingplichtige kan niettemin worden verplicht voor een dergelijke vestiging – waarvan sprake in het eerste lid – een aangifteformulier in te dienen, indien hem/haar dat uitdrukkelijk wordt gevraagd door het gemeentebestuur – dienst Financiën.
§ 3. Voor de vestiging waarvoor overeenkomstig § 2, eerste lid, een vrijstelling van de aangifteplicht geldt, wordt aan de belastingplichtige een voorstel van aangifte ter beschikking gesteld.
Het voorstel van aangifte wordt uitgereikt door het gemeentebestuur – dienst Financiën en vermeldt gegevens inzake de vestiging.
§ 4. Indien op het voorstel van aangifte onjuistheden of onvolledigheden zijn vermeld of indien de voorgedrukte gegevens niet overeenstemmen met de belastbare toestand op 1 januari van het aanslagjaar, moet de belastingplichtige uiterlijk op 31 maart van het aanslagjaar het voorstel van aangifte gedag- en genaamtekend indienen bij het gemeentebestuur – dienst Belastingen, met een duidelijke en volledige vermelding en opgave op het voorstel van aangifte van de correcte gegevens en/of alle verbeteringen of vervollediggingen. Het is de belastingplichtige die dient te bewijzen dat hij/zij het (verbeterd of vervolledigd) voorstel van aangifte tijdig indiende.
Indien het voorstel van aangifte evenwel geen onjuistheden of onvolledigheden bevat en alle voorgedrukte gegevens stroken met de belastbare toestand op 1 januari van het aanslagjaar, moet de belastingplichtige het voorstel van aangifte niet indienen bij het gemeentebestuur- dienst Financiën.
§ 5. Het voorstel van aangifte, dat zo nodig wordt verbeterd of vervolledigd binnen de in § 4 vermelde termijn, heeft dezelfde waarde als een tijdig ingediende aangifte.
Indien de belastingplichtige evenwel de in § 4, eerste lid, voorziene verplichting niet tijdig naleeft en/of onjuiste en/of onvolledige gegevens vermeldt en/of foutieve verbeteringen aanbrengt op het voorstel van aangifte, wordt het voorstel van aangifte gelijkgesteld met een gebrek aan aangifte binnen de in § 1 gestelde termijn en/of met een onjuiste aangifte en zijn de bepalingen van artikel 10 van toepassing.
§ 6. Voor elke vestiging waarvoor een belastingplichtige geen aangifteformulier ontvangt, moet de belastingplichtige het aangifteformulier afhalen of aanvragen bij het gemeentebestuur- dienst Financiën.
§7. Voor elke vestiging waarvoor een belastingplichtige overeenkomstig § 2, eerste lid, vrijgesteld is van de aangifteplicht en waarvoor hij/zij vanwege het gemeentebestuur geen voorstel van aangifte ontvangt, moet de belastingplichtige het voorstel van aangifte afhalen of aanvragen bij het gemeentebestuur – dienst Financiën.
§8. De betrokkenen die een nieuwe vennootschap oprichten of een bestaande vennootschap overnemen, zijn niettemin verplicht spontaan aan het gemeentebestuur de elementen te verstrekken die nodig zijn voor de toepassing van de belasting en dit ten laatste één maand na de ingebruikneming of de eigendomsverwerving.
Artikel 10
§1. Bij gebrek aan een aangifte op de gestelde datum, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte, kan de belasting ambtshalve ingekohierd worden. Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de datum van verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.
§2. De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 10% ingeval van een eerste inbreuk op de aangifteverplichting, 50% ingeval van een tweede inbreuk op de aangifteverplichting en 100% ingeval van drie of meerdere inbreuken op de aangifteverplichtingen. In geen geval mag het verhoogd recht het dubbele van de verschuldigde belasting overschrijden. De belastingverhoging wordt gelijktijdig en samen met de ambtshalve belasting ingekohierd. Deze verhoging van belasting is niet van toepassing voor de belasting van aanslagjaar 2021, dit omwille van de gevolgen van de coronacrisis.
Artikel 11
De belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 12
De belasting moet worden betaald binnen de twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Artikel 13
De belastingplichtige kan tegen deze belasting een bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, gemotiveerd en ondertekend zijn en vermeldt:
1. de naam, de hoedanigheid, het adres of de zetel van de belastingplichtige ten laste van wie de belasting gevestigd wordt;
2. het voorwerp van het bezwaarschrift en een opgave van de feiten en de middelen.
De indiening van het bezwaarschrift moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.
Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na de indiening ervan.
Artikel 14
Tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen kan beroep worden ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg.
Artikel 15
De vestiging en de invordering van de belasting, alsook de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.
Artikel 16
Het reglement zal worden bekendgemaakt op de webtoepassing van de gemeente met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van deze bekendmaking.
De gemeente Kapelle-op-den-Bos tekent in op het raamcontract "aanstelling asbestdeskundige"
Het aanbod van Haviland dd. 24/10/2024 betreffende "samenaankoop voor de aanstelling van een asbestdeskundige".
Gemeenten kunnen hierop beroep doen voor schadegevallen binnen het grondgebied (asbestbranden en stormschade) zonder telkens opnieuw de procedure van de overheidsopdrachten te moeten doorlopen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Het decreet van 28 april 1993 houdende regeling voor het Vlaamse gewest van het administratief toezicht;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;
Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;
Het decreet van 6 juli 2011 houdende de intergemeentelijke samenwerking;
De wet van 17 juni 2016 betreffende overheidsopdrachten, inzonderheid de artikelen 2, 6°- 7°-8° en 47 aangaande de aankoopcentrales en art. 30 aangaande het in-house-toezicht;
De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2019 betreffende het reglement intern bestuur inzake modaliteiten voor het bepalen van het begrip dagelijks bestuur;
De beslissing van de gemeenteraad van 29 maart 2021 betreffende de basissamenwerkingsovereenkomst dienstverlening ondersteuning milieu tussen de gemeente en
Haviland.
Bij calamiteiten waarbij er een asbest-gerelateerde problematiek ontstaat is het belangrijk dat de gemeente onmiddellijk beroep kan doen op een asbestdeskundige om de risico's in te schatten, de nodige voorzorgsmaatregelen op te leggen en het probleem verder op te volgen.
Via de deelname aan het voorgestelde raamcontract kan dit efficiënt gebeuren zonder eerst een marktbevraging te hoeven doen.
De gemeente doet per dossier rechtstreeks beroep op de aangestelde deskundige.
Haviland rekent 4 u aan voor de geleverde prestatie rond het bestek, de gunning, starvergadering en opvolgvergaderingen. Daarnaast wordt 2u per dossier voorzien voor de specifieke projecten die door de gemeente aan de deskundige worden overgemaakt. Dit wordt in regie gefactureerd voor de effectief gepresteerde uren.
De door Haviland gepresteerde uren worden aangerekend op basis van een open boekhouding, waarbij de opdrachtgever een stand van zaken kan opvragen.
De opdrachtgevers garanderen bij overeenkomst een afname van deze uren, gekoppeld aan het uitvoeren van de diensten, voorzien in deze overeenkomst. Bij niet afname van deze uren, wordt het saldo gevoegd bij de jaarlijkse eindafrekening, a rato van de niet afgenomen uren maal de geïndexeerde kostprijs van de projectleider.
De uurlonen voor de personeelsleden worden door Haviland op basis van de reële kostprijs als volgt bepaald (toestand op 01/6/2024): • projectcoördinator: € 99,00. De hier opgegeven uurlonen zijn gekoppeld aan de indexaanpassing van de lonen zoals toepasselijk in de openbare sector. Alle andere lasten, zoals verplaatsingskosten, uitrustingskosten, enz. zijn begrepen in deze uurprijs.
De gepresteerde uren door personeelsleden van Haviland ter plaatse bij de opdrachtgever uitgeoefend, worden à rato van een halve dag (4 uren) of een ganse dag (8 uren) doorgerekend; met dien verstande dat het de bedoeling is de ter plaatse bij de opdrachtgever te presteren diensten te bundelen tot blokken van respectievelijk 4 of 8 uur en dit om de efficiëntie en rendabiliteit van de betrokken personeelsleden te verbeteren.
Tarieven van toepassing tijdens de kantooruren 7.30 uur tot 18 uur. Voor de prestaties die moeten worden geleverd buiten de kantooruren tijdens de normale werkdagen, uurtarief + 50%.
De toekenning via het in-house principe van voornoemde opdrachten aan Haviland heeft onder meer tot voordeel dat er in beginsel, behoudens andersluidend standpunt van de btw-administratie, op de door de eigen personeelsleden van Haviland geleverde prestaties geen btw zal worden doorgerekend naar de gemeente/stad/OCMW toe. Op alle andere prestaties en kosten blijft uiteraard wel btw verschuldigd.
De prijzen van de asbestdeskundige zijn toegevoegd in bijlage en variëren, in functie van de aard van de tussenkomst, tussen 1500 EUR en 5500 EUR per tussenkomst.
Art. 1 De raad keurt de intekening op het raamcontract "aanstelling asbestdeskundige" goed.
Art. 2 Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van deze beslissing.
Art. 3 Een afschrift van deze beslissing over te maken aan Haviland.
De gemeenteraad keurt de afgevaardigde goed voor de vervoersregioraad Mechelen en Vlaamse Rand.
De vervoerregioraad is het overlegorgaan van de vervoerregio’s die bij het Decreet Basisbereikbaarheid werden gecreëerd en waarbinnen steden en gemeenten samenwerken met de Vlaamse overheid aan de opmaak en uitvoering van de regionale mobiliteitsplannen en de aanpak van de mobiliteitsuitdagingen. Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is de gemeente integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio.
Elke gemeente wordt gevraagd om opnieuw de vertegenwoordiging vast te stellen en bekend te maken.
Het Decreet Basisbereikbaarheid omschrijft de werking van de 15 vervoerregio’s en legt de taken vast van de vervoerregioraad. Met de inrichting van vervoerregio’s, vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen creëerde de Vlaamse overheid een kader voor steden en gemeenten waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen.
De gemeente is bij Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 ingedeeld in de Vervoerregio Mechelen.
In de afgelopen legislatuur heeft de Vervoerregio Mechelen een regionaal mobiliteitsplan opgesteld. Dat plan werd op 11 januari 2024 goedgekeurd door de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Het mobiliteitsplan speelt in op de huidige en toekomstige mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit, legt de link met het ruimtelijk beleid en stelt maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid voor.
Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is de gemeente integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio. Zo heeft de vervoerregioraad een belangrijke rol in de afstemming van de gelaagdheid van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het adviseren van de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.
Het engagement in de vervoerregioraad houdt voor de gemeente een actieve participatie in aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, het delen van beschikbare informatie (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties. De gemeentelijke vertegenwoordiger staat in voor de terugkoppeling vanuit de vervoerregioraad naar het college/de gemeenteraad.
Art. 1
De schepen van mobiliteit is de vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregioraad van de Vervoerregio Mechelen.
Art. 2
De mobiliteitsambtenaar is de ambtelijke vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregio Mechelen. De ambtelijke vertegenwoordiger is gemachtigd de vergaderingen van werkgroepen bij te wonen.
Art. 3
De Schepen van mobiliteit is de vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregioraad van de aangrenzende Vervoerregio Vlaamse Rand.
Art. 4
Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit. Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het secretariaat van de Vervoerregio Mechelen.
De raad keurt het aanbieden van fietsleasing voor het onderwijzend personeel vanaf 1 februari 2025 goed.
De omzendbrief fietsleasing PERS/2024/03 van 18 oktober 2024 geeft schoolbesturen de mogelijkheid om op een fiscaal gunstige manier hun onderwijzend personeel via het
gebruik van een deel of het geheel van de bruto eindejaarstoelage fietsleasing aan te bieden.
De mogelijkheid van fietsleasing geldt voor personeelsleden die een eindejaarstoelage krijgen op basis van het KB van 23 oktober 1979 en die in één van de volgende
instellingen tewerkgesteld zijn:
• scholen voor het basis- en secundair onderwijs
• academie voor deeltijds kunstonderwijs
Personeelsleden krijgen hierdoor de mogelijkheid om de gehele of een deel van de bruto eindejaarstoelage om te zetten in een flexbudget en dit te besteden aan fietsleasing.
Het aanbieden van deze mogelijkheid aan het personeel van het onderwijs, is niet verplicht.
Motivering
Het systeem van fietsleasing stimuleert personeelsleden om hun woon-werkverplaatsingen geheel of gedeeltelijk met de fiets te doen en draagt zo bij aan een duurzamere
mobiliteit. De fietsleasing kan gecombineerd worden met een fietsvergoeding. Bovendien geniet men hierbij van een fiscaal voordeel.
Ook aan het gemeente- en OCMW personeel zal vanaf 2025 het systeem van fietsleasing aangeboden worden.
Gezien het huidige algemene lerarentekort biedt deze mogelijkheid een belangrijk concurrentievoordeel ten opzichte van onderwijsinstellingen die dit niet aanbieden.
Financieel aspect
Geen impact voor het bestuur.
Art. 1 De raad keurt het aanbieden van fietsleasing voor het onderwijzend personeel vanaf 1 februari 2025 goed.
De raad keurt de toetreding tot de raamovereenkomst voor het leveren van fietsen voor personeelsleden op basis van operationele lease van de dienst Katholiek Onderwijs (DOKO) goed.
Voor de levering van fietsen voor personeelsleden op basis van operationele lease voor het onderwijs bestaat er een nieuwe raamovereenkomst van de dienst Katholiek
Onderwijs (DOKO).
Deze overeenkomst stelt een leasemaatschappij aan die operationele fietslease aanbiedt aan het onderwijzend personeel.
- Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen
- Bestek VZWDOKO-2024/AW/007 inzake een raamovereenkomst voor het leveren van fietsen voor personeelsleden op basis van operationele lease
DOKO vzw treedt op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2,6° van de Wet Overheidsopdrachten voor de volgende entiteiten, hierna genoemd 'klanten': - de leden, schoolbesturen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen en aanverwante entiteiten en verenigingen zoals beschreven in haar statuten, met zetel binnen het Vlaams Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Overeenkomstig artikel 47, paragraaf 2 Wet Overheidsopdrachten zijn klanten die een beroep doen op deze raamovereenkomst vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te voeren.
Deze opdracht werd gevoerd op basis van een Openbare procedure (OP) met Europese bekendmaking en is niet onderverdeeld in percelen.
Het voorwerp van deze opdracht betreft: Raamovereenkomst voor het leveren van fietsen voor personeelsleden op basis van operationele lease. De operationele leasing omvat ook het onderhoud, herstellingen, de bijhorende verzekeringen en pechverhelping. De leaser heeft hierbij de vrijheid in de keuze van type, merk en fietshandelaar en de optie om fietsaccessoires in de leasing op te nemen. Op het einde van het contract bestaat de mogelijkheid voor de gebruiker om de leasefiets en eventuele extra accessoires aan te kopen aan het bedrag dat overeenstemt met de restwaarde.
Deze raamovereenkomst heeft een looptijd van 4 jaren. Na afloop van de initiële looptijd van de raamovereenkomst, kan de aanbesteder, in bijzonder gemotiveerde gevallen, de raamovereenkomst verlengen met een looptijd van telkens één jaar. In zulk geval zullen – zo nodig – aangepaste prijzen en voorwaarden overeengekomen worden met de opdrachtnemer.
De deelopdrachten die op basis van deze raamovereenkomst worden geplaatst, hebben een looptijd van 36 en/of 48 maanden. Dat wil zeggen dat binnen eenzelfde deelopdracht die geplaatst wordt ieder afzonderlijk personeelslid de keuze heeft om een leasecontract van 36 of 48 maanden te kiezen. Het zijn de individuele personeelsleden die hun respectievelijke leasingtermijn bepalen. De maximale looptijd van iedere deelopdracht bedraagt aldus 48 maanden.
Het doel van deze overeenkomst is om voor de deelnemende besturen een kostenneutrale operatie uit te voeren, met een minimale administratieve last voor zowel
haar eigen werking als voor de werknemer die gebruik wenst te maken van het systeem van fietslease.
De opdracht voor deze raamovereenkomst werd gegund aan de firma o2o BV, Farmastraat 40 te 9000 Gent.
Financiën
De toetreding tot de raamovereenkomst is kostenneutraal voor het bestuur. De leasingkosten zijn volledig ten laste van de werknemer. Bovendien bezorgt o2o één factuur aan het lokaal bestuur in de maand december, tevens de maand waarop AGODI de ingehouden eindejaarstoelage van het personeel doorstort naar het schoolbestuur. Dit betekent dat het lokaal bestuur de kosten niet maandelijks moet voorschieten.
Art. 1 De raad keurt de toetreding tot de raamovereenkomst voor het leveren van fietsen voor personeelsleden op basis van operationele lease van de dienst Katholiek Onderwijs (DOKO) goed.
Art. 2 De opdracht werd gegund aan o2o BV, Farmastraat 40 te 9000 Gent.
Art. 3 De opdracht is kostenneutraal voor het lokaal bestuur. Er dienen geen kredieten te worden voorzien voor de uitvoering van deze opdracht.
Art. 4 De raad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen voor verdere uitvoering.
De raad keurt het fietsbeleid voor het onderwijzend personeel goed.
Een lid van het onderwijzend personeel kan maar gebruikmaken van fietsleasing op voorwaarde dat het bestuur een beleid voor fietsleasing heeft uitgewerkt.
Het fietsbeleid beschrijft wat er gebeurt wanneer het flexbudget te groot of onvoldoende is voor het aangaan van de gekozen fietsleasing, wat de te volgen procedure is wanneer de aanstelling van het personeelslid eindigt, wat de gevolgen zijn van een langdurige afwezigheid van het personeelslid, … Een schoolbestuur kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om alleen fietsleasing te voorzien voor personeelsleden met een minimaal tewerkstellingspercentage binnen het bestuur of voor personeelsleden die voor een bepaald percentage vastbenoemd zijn.
Gezien de secundaire scholen van KOBOS in Kapelle-op-den-Bos én het vrij en gemeentelijk onderwijsnet in buurgemeente Londerzeel eenzelfde beleid hanteren, werd ook het fietsbeleid voor de gemeentelijke kleuter- en basisscholen in Kapelle-op-den-Bos hierop afgestemd. Hierdoor ontstaat er geen concurrentieel voor- of nadeel tussen deze scholen.
Het fietsbeleid voor de gemeentelijke scholen van Kapelle-op-den-Bos werd besproken met de representatieve vakorganisaties. Er werd een regeling uitgewerkt met akkoord van het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelings- en Overlegcomité voor het onderwijs.
Art. 1 De raad keurt het fietsbeleid voor het onderwijzend personeel goed.
Schoolraden werden ingevoerd op 1 april 2005 via het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie en de Vlaamse Onderwijsraad. Dit schooljaar (2024-2025) loopt de vijfde periode van vier schooljaren af en dienen er voor een volgende periode (2025-2029) nieuwe schoolraden te worden samengesteld. De gemeenteraad keurt de verkiezingsreglementen voor de verschillende geledingen in de schoolraad, goed.
Schoolraden werden ingevoerd op 1 april 2005 via het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie en de Vlaamse Onderwijsraad.
Dit schooljaar (2024-2025) loopt de vijfde periode van vier schooljaren af en dienen er voor een volgende periode (2025-2029) nieuwe schoolraden te worden samengesteld.
Voor de (her)samenstelling van de schoolraad maakt het al dan niet aanwezig zijn van deelraden een wezenlijk verschil. In scholen die reeds beschikken over deelraden, of er dit schooljaar nog oprichten, zijn het immers deze deelraden die rechtstreeks onder hun leden de vertegenwoordigers aanduiden in de schoolraad. Scholen zonder deelraden moeten verkiezingen organiseren voor de schoolraad. Dit moet ook wanneer de deelraad ervoor opteert om geen gebruik te maken van het recht op rechtstreekse aanduiding.
De gemeentelijke basisschool Gebaska heeft geen deelraden. Aan de ouders is de mogelijkheid geboden om een ouderraad op te richten. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt. Bijgevolg gebeurt het oprichten van een schoolraad in de gemeentelijke basisschool Gebaska aan de hand van verkiezingen.
Het schoolbestuur bepaalt de verdere uitwerking van de verkiezingsprocedure en waarborgt daarbij dat iedereen die verkiesbaar is zich kandidaat kan stellen en dat iedereen die stemgerechtigd is, kan stemmen.
OVSG heeft hiervoor een model van verkiezingsreglement ter beschikking gesteld.
Art. 1 Het verkiezingsreglement voor de geleding van de ouders van de Gemeentelijke Basisschool Gebaska in de schoolraad, dat als bijlage wordt opgenomen en integraal deel uitmaakt van deze beslissing, wordt goedgekeurd.
Art. 2 Het verkiezingsreglement voor de geleding van het personeel van de Gemeentelijke Basisschool Gebaska in de schoolraad, dat als bijlage wordt opgenomen en integraal deel uitmaakt van deze beslissing, wordt goedgekeurd.
Art. 3 Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de directie van de gemeentelijke basisschool Gebaska en aan de nodige instanties.
De raad keurt de capaciteitsbepaling van de gemeentelijke kleuter- en basisschool Gebaska en de tijdslijn voor de aanmeldingsprocedure voor het schooljaar 2025-2026 goed.
Sinds het inschrijvingsdecreet van 25 november 2011 zijn schoolbesturen verplicht de maximumcapaciteit van hun scholen te bepalen.
Verschillende schoolbesturen die samen een aanmeldingsprocedure in het gewoon basisonderwijs willen hanteren, zijn er ook aan gehouden afspraken te maken over de aanmeldings- en/of inschrijvings- en voorrangsperiodes en voor de dubbele contigentering voor indicator- en niet-indicatorleerlingen.
Elk schoolbestuur moet de capaciteit voor elke school, onderwijsniveau en vestigingsplaats bepalen. De capaciteit van de school, het niveau en de vestigingsplaats worden maximaal vastgelegd voor zover de veiligheid van de kinderen niet in het gedrang komt en houdt rekening met de materiële omstandigheden evenals pedagogisch didactische overwegingen. Het schoolbestuur kan ondanks het bereiken van de capaciteit toch bepaalde leerlingen inschrijven conform het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 art. 37 §5.
Globaal genomen is de capaciteit van het Kapels kleuter- en basisonderwijs ruim genoeg. De gemeentelijke kleuter- en basisscholen Gebaska voorzien in De Kei en in 't Kiezeltje 25 leerlingen per leerjaar. De gemeentelijke kleuter- en basisschool 't Mulderke voorzag tot nu toe 20 leerlingen per klas.
Voor wat 't Mulderke betreft heeft de realiteit ons een stuk ingehaald. Door een stijging van de instroom is het nodig om de capaciteit te differentiëren naar wat in de praktijk haalbaar en wenselijk is om kwaliteitsvol en pedagogisch sterk onderbouwd onderwijs te kunnen aanbieden in deze vestiging.
Door de uitbreiding van de school met de bouw van één extra kleuterklas kan de capaciteit behouden blijven voor het kleuteronderwijs, namelijk 20 leerlingen/klas.
Voor de lagere school is echter wel een aanpassing nodig naar 18 leerlingen voor het eerste en tweede leerjaar, naar 15 voor het derde leerjaar en naar 10 voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar.
Het overleg van de schoolbesturen en schooldirecties van de Kapelse kleuter- en basisscholen en het lokaal bestuur legden de tijdslijn voor de aanmeldingsprocedure vast, rekening houdend met de bepalingen van de Vlaamse Overheid:
Art. 1 De capaciteitsbepaling voor de gemeentelijke kleuter- en basisscholen Gebaska voor De Kei en 't Kiezeltje en voor de kleuterschool in 't Mulderke blijft behouden, zijnde:
Art. 2 De gemeenteraad keurt, op advies van het overleg tussen de schoolbesturen en schooldirecties van de Kapelse kleuter- en basisscholen en het lokaal bestuur en volgens de bepalingen van de Vlaamse Overheid, de tijdslijn voor de aanmeldingsprocedure goed:
Een school moet de vrije plaatsen minstens bekend maken op volgende momenten:
Art. 4 De directeur kan in bepaalde situaties leerlingen toch inschrijven als de maximumcapaciteit bereikt is.
De raad neemt kennis van de stand van zaken van de werken op het openbaar domein.
Update stand van zaken werken openbaar domein.
Art. 1 De raad neemt kennis van de stand van zaken van de werken op het domein openbaar domein.
De raad duidt de afgevaardigde en diens plaatsvervanger aan om gemeente Kapelle-op-den-Bos te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van Poolstok cvba.
De gemeenteraad besloot op 28 september 2020 toe te treden tot Poolstok cvba voor de ondersteuning inzake personeels- en organisatiebeleid voor het gemeentepersoneel.
De mail van 3 december 2024 waarin Poolstok verzoekt de naam mee te delen van de afgevaardigde die lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos zal vertegenwoordigen op de algemene vergadering.
Decreet van 2 maart 1999 houdende machtiging tot deelneming in een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bevoegd voor de uitvoering van opdrachten met betrekking tot overheidspersoneel.
Decreet van 29 mei 2015 houdende machtiging tot deelneming in Poolstok cvba en wijziging van de opdracht van Poolstok cvba.
De statuten van Poolstok cvba zoals goedgekeurd op de buitengewone algemene vergadering van 25 mei 2018.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40 en 41.
In de mail van 3 december 2024 vraagt Poolstok haar vennoten om één vaste vertegenwoordiger aan te duiden voor de Algemene Vergadering. Dit kan een mandataris (raadslid, schepen of burgemeester) of een medewerker zijn. Deze persoon mag namens de organisatie of het bestuur deelnemen aan de beraadslagingen, stemmen uitbrengen en akten en beslissingen ondertekenen. De vertegenwoordiger kan de organisatie gedurende de gehele legislatuur vertegenwoordigen, maar kan ook jaarlijks, per vergadering aangeduid worden. Deelname aan de Algemene Vergadering is onbezoldigd.
Naast een vaste vertegenwoordiger kan er meteen ook een plaatsvervangend vertegenwoordiger aangeduid worden. De plaatsvervanger kan de vaste vertegenwoordiger steeds vervangen indien deze niet aanwezig zou kunnen zijn. Het aanstellen van een vaste plaatsvervanger is niet verplicht, maar wel aangewezen.
De algemeen directeur, Siebe Ruykens, is als hoofd van personeel de meest toegewezen persoon om gemeente Kapelle-op-den-Bos te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van Poolstok. Bij diens afwezigheid is de schepen van personeel het meest geschikt om die taak over te nemen.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 1. Siebe Ruykens, algemeen directeur, aan te duiden als effectief vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur van Poolstok cvba.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 2. Edward De Wit, schepen, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur van Poolstok cvba.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 3. Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan Poolstok.
Art. 4. De administratie te belasten met de afhandeling van de formaliteiten.
De raad keurt het huishoudelijk reglement goed van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bij aanvang van deze zittingsperiode.
Het decreet lokaal bestuur stelt dat de gemeenteraad bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast stelt waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens de bepalingen volgens artikel 38 DLB (voor gemeente) en artikel 74 en 76 (voor OCMW) worden opgenomen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald art. 38,74 en 76.
Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat bij het begin van de zittingsperiode zowel de gemeenteraad, als de raad voor maatschappelijk welzijn een huishoudelijk reglement aannemen waarbij nadere regels over hun werking worden opgenomen.
Het huishoudelijk reglement is van toepassing op de zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, en regelt de volgende zaken:
Art. 1 De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement goed van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals gevoegd in bijlage.
Art. 2 Het huishoudelijk reglement is met onmiddellijke inwerkingtreding van kracht.
Art. 1 De raad neemt kennis van de beslissing van de voorzitter van de gemeenteraad en van rechtswege voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn die een regeling treft voor zijn vervanging bij afwezigheid. De voorzitter van de raad duidt een vervanger bij afwezigheid conform artikel 7, paragraaf 5 van het decreet lokaal bestuur voor gemeenteraad en OCMW-raad aan.
De voorzitter van de raad kan conform artikel 7 §5 van de decreet lokaal bestuur een beslissing treffen die zijn vervanging bij afwezigheid regelt;
Artikel 7 §5 decreet lokaal bestuur;
Als de voorzitter om een andere reden dan de redenen, vermeld in het eerste lid, tijdelijk afwezig is, of als hij bij een welbepaalde aangelegenheid betrokken partij is als vermeld in artikel 27, wordt hij met behoud van de toepassing van de nationaliteitsvereiste, vermeld in paragraaf 1, eerste lid, als volgt vervangen:
Het decreet lokaal bestuur laat toe dat de voorzitter van de gemeenteraad en van rechtswege voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, de heer Dirk Robberechts, om een plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn aan te duiden, in geval tijdelijke afwezigheid of indien hij bij een welbepaalde aangelegenheid betrokken partij is als vermeld in artikel 27 van het decreet lokaal bestuur en dit voor de periode 2025-2030.
Art. 1 De raad neemt kennis van de beslissing van de voorzitter van de gemeenteraad en van rechtswege voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn Dirk Robberechts die een regeling treft voor zijn vervanging bij afwezigheid. De voorzitter van de raad duidt mevrouw Els Scherps aan als zijn vervanger bij afwezigheid conform artikel 7, paragraaf 5 van het decreet lokaal bestuur voor gemeenteraad en OCMW-raad.
De gemeenteraad neemt kennis van de fractieleiders conform artikel 26 van het huishoudelijk reglement voor de verschillende fracties in de gemeenteraad.
Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, artikel 26.
Artikel 26 van het huishoudelijk reglement bepaalt dat:
Elke fractie kiest een fractieleider uit haar leden en deelt op de eerstvolgende raadsvergadering mee wie de fractieleider is. Een fractie kan op elk moment een nieuwe fractieleider kiezen.
De fractieleider vertegenwoordigt de fractie in de vergaderingen van de gemeenteraad. Hij/zij fungeert als aanspreekpunt voor de algemeen directeur en het college van burgemeester en schepenen.
De fractieleider coördineert de standpunten en activiteiten van de fractie en zorgt voor een effectieve communicatie binnen de fractie.
Wanneer de fractieleider afwezig is, wordt deze functie waargenomen door een ander lid van de fractie. Men kijkt daarbij in afnemende volgorde naar de naamstemmen die elk lid behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Art. 1 De gemeenteraad neemt kennis van de fractieleiders conform artikel 26 van het huishoudelijk reglement voor de verschillende fracties in de gemeenteraad.
De gemeenteraad keurt de oprichting van de raadscommissie zoals bepaald in artikel 28 van het huishoudelijk reglement en de samenstelling goed.
Het huishoudelijk reglement regelt de oprichting van een raadscommissie met als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, goedgekeurd in de gemeenteraad van 27 januari 2025.
Het huishoudelijk reglement stelt voor om voortaan slechts 1 type gemeenteraadscommissie op te richten, de (algemene) gemeenteraadscommissie.
De gemeenteraad bepaalt het aantal leden per gemeenteraadscommissie. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens het systeem D’Hondt.
Raadsleden die op basis van art. 12 van het DLB tijdelijk in de raad zetelen ter vervanging van een verhinderd raadslid, vervangen dat raadslid tijdens de periode van verhindering ook in de commissies waar het verhinderd lid normaal gezien zetelt.
De vergaderingen van de commissies zijn openbaar volgens dezelfde regels als die voor de gemeenteraad.
De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen en voortbouwend op de afgelopen jaren zullen alle 21 raadsleden deel uitmaken van de commissie als effectief lid. Het is daarom niet langer nodig dat elke fractie via voordrachtsaktes zijn kandidaten indient voor de aanduiding van haar leden in de gemeenteraadscommissie.
Bijgevolg kunnen de mandaten van iedere raadscommissie als volgt bepaald worden:
Art. 1 De gemeenteraad keurt de oprichting van de raadscommissie zoals bepaald in artikel 28 van het huishoudelijk reglement en de samenstelling goed als volgt:
Art. 2 Alle raadsleden maken als effectief lid deel uit van de raadscommissie, zoals opgenomen in artikel 28 van het huishoudelijk reglement.
Raadslid Ann Van Rompaey wordt aangesteld als voorzitter en raadslid Daan De Doncker als plaatsvervangend voorzitter van de algemene gemeenteraadscommissie voor de gehele legislatuur.
De gemeenteraadsbeslissing van heden voor de goedkeuring van het huishoudelijk reglement en de oprichting van de algemene gemeenteraadscommissie.
Artikel 28 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn, goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 januari 2025.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid dat gekozen is door en onder de leden van de commissie. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen wordt raadslid Ann Van Rompaey voorgedragen als kandidaat-voorzitter en raadslid Daan De Doncker als kandidaat plaatsvervangend voorzitter van de algemene gemeenteraadscommissie.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 1 Raadslid Ann Van Rompaey wordt aangesteld als voorzitter van de algemene gemeenteraadscommissie voor de gehele legislatuur, bij geheime stemming.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 2 Raadslid Daan De Doncker wordt aangesteld als plaatsvervangend voorzitter van de algemene gemeenteraadscommissie voor de gehele legislatuur, bij geheime stemming.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 3 Een afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de betrokkenen.
De gemeenteraad keurt de deontologische code voor mandatarissen die als bijlage gaat bij dit besluit en er integraal deel van uitmaakt, goed.
Een deontologische code is een van de instrumenten om te werken aan de integriteit van de bestuursorganen van een lokaal bestuur. Integriteit gaat er in de kern om dat het lokaal bestuur zich op zo’n manier organiseert dat haar mandatarissen tot beslissingen komen die zowel zuiver als zorgvuldig zijn.
Het doel van een deontologische code is in principe tweeledig:
Sinds 2007 moet iedere gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn een deontologische code hebben. Sinds februari 2023 is daar ook een verplichte deontologische commissie bijgekomen. Deze commissie kijkt toe op de naleving en de handhaving van de code.
De deontologische code is van toepassing op alle zittende lokale mandatarissen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het BCSD, het CBS, en het vast bureau.
Art. 1 De gemeenteraad keurt de deontologische code voor mandatarissen die als bijlage gaat bij dit besluit en er integraal deel van uitmaakt, goed.
Art. 2 Deze deontologische code vervangt alle voorgaande deontologische codes voor mandatarissen.
Art. 3 Alle mandatarissen, gevat onder deze deontologische code, ontvangen een digitaal afschrift van de deontologische code.
Art. 4 De deontologische code zal bekend gemaakt worden op de gemeentelijke website.
De raad keurt de samenstelling van de deontologische commissie goed.
Het decreet lokaal bestuur voorziet in de verplichte oprichting van een deontologische commissie.
het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
De deontologische code voor mandatarissen, aangenomen tijdens de raad van 27 januari 2025.
De deontologische code voor mandatarissen van 27 januari stelt in artikel 34 dat de raad een deontologische commissie opricht.
Het aantal leden van de deontologische commissie bedraagt 1 per fractie en evenveel als het aantal fracties in de raad.
De voorzitter van de commissie is de raadsvoorzitter.
Onafhankelijke raadsleden vormen geen fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de deontologische commissie.
Elke fractie wijst het mandaat in de commissie toe met een voordracht gericht aan de voorzitter van de raad. Wanneer er meerdere kandidaten per fractie worden ontvangen, dan beslist de raad.
Elke voordracht bevat een effectieve kandidaat en een plaatsvervanger per fractie.
Bij afwezigheid of wanneer het raadslid betrokken partij is, kan deze vervangen worden door de plaatsvervanger.
De algemeen directeur verstuurde op vrijdag 17 januari 2025 een mail naar alle raadsleden om per fractie één effectieve kandidaat en één plaatsvervanger voor te dragen voor de deontologische commissie en dit tegen uiterlijk woensdag 22 januari 2025.
De deontologische commissie zal bestaan uit 1 vertegenwoordiger van volgende fracties, aangevuld met voorzitter van de gemeenteraad:
De email van Dirk Hermans d.d. 20/1/25, waarin hij namens proKA Vooruit Dirk Hermans als effectief lid en Els Scherps als plaatsvervangend lid voordraagt.
De email van Daan De Doncker d.d. 21/1/25, waarin hij namens CD&V Mathias Diricx als effectief lid en Ann Van Rompaey als plaatsvervangend lid voordraagt.
De email van Renaat Huysmans d.d. 22/1/25, waarin hij namens N-VA Hendrik de Vleeschouwer als effectief lid en Renaat Huysmans als plaatsvervangend lid voordraagt.
Art. 1 De raad keurt de samenstelling van de deontologische commissie goed:
Art. 2 Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van deze beslissing.
De raad neemt kennis van het besluit van de deputatie van Vlaams-Brabant d.d. 2 januari 2025 houdende geldigverklaring van de verkiezing van de leden van de politieraad van de gemeente Kapelle-op-den-Bos.
Als gevolg van de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 worden nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd. Voor meergemeentepolitiezones betekent dit ook de installatie van nieuwe politieraden. Immers, volgens het artikel 12 van de wet van 7 december 1998 en latere wijzigingen tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP) wordt de politieraad evenredig samengesteld uit leden van de gemeenteraden van de verschillende gemeenten, die samen de meergemeentezone vormen en dit op basis van hun respectievelijke bevolkingscijfers. Elke gemeenteraad beschikt over minstens één vertegenwoordiger in de politieraad.
Artikel 12 van de wet van 7 december 1998 en latere wijzingen;
De provinciewet van 30 april 1836 en latere wijzigingen;
Het provinciedecreet van 9 december 2005 en latere wijzigingen;
Het koninklijk besluit van 20 december 2000 en latere wijzigingen betreffende de verkiezing in elke gemeenteraad van de leden van de politieraad;
De ministeriële Omzendbrief van 29 oktober 2024 betreffende de verkiezing en de installatie van de politieraadsleden van een meergemeentepolitiezones
Voor de gemeente Kapelle-op-den-Bos werden tijdens de installatievergadering van 2 december 2024 3 politieraadsleden gekozen.
Art. 1 De raad neemt kennis van het besluit van de deputatie van Vlaams-Brabant d.d. 2 januari 2025 houdende geldigverklaring van de verkiezing van de leden van de politieraad van de gemeente Kapelle-op-den-Bos.
De raad keurt het budget 2025 van de projectvereniging WIKA goed.
De beslissing d.d. 18 november 2002 houdende goedkeuring van de oprichting van de projectvereniging "WIKA".
De beslissing waarbij de statuten en het huishoudelijk reglement van de projectvereniging "WIKA" werden goedgekeurd.
De statuten en het huishoudelijk reglement van de projectvereniging "WIKA", waaruit blijkt dat het budget van de projectvereniging onderworpen is aan de goedkeuring van de gemeenteraden van de beide participerende gemeenten.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40.
De beslissing d.d. 28 november 2024 van de projectvereniging "WIKA" houdende goedkeuring van het budget 2025.
Het budget van WIKA sluit af met een bedrag van :
- 880.263 euro voor geraamde exploitatie-uitgaven
- 197.200 euro voor geraamde exploitatie-ontvangsten
Uit het budget blijkt een tekort van 683.063 euro aan exploitatiekosten en 0.0 euro voor investeringen.
De gemeente Kapelle-op-den-Bos zal een voorschot van 375.000 euro storten aan WIKA (cfr. goedgekeurd addendum dd. 19/12/2022). Eventuele overschotten worden na het afsluiten van de jaarrekening terugbetaald aan de gemeente.
De kredieten zijn voorzien op jaarbudgetrekening S1O1P2A3/0742-00/6430100.
Art. 1 Het budget van de projectvereniging "WIKA" - dienstjaar 2025 - wordt goedgekeurd.
Art. 2 Afschrift van onderhavige beslissing zal worden overgemaakt aan:
De raad draagt een stemgerechtigd kandidaat-bestuurder voor om te zetelen in de raad van bestuur van de projectvereniging WIKA en draagt eveneens een kandidaat-bestuurder ‘met raadgevende stem’ voor in de raad van bestuur van de projectvereniging WIKA. De financieel directeur en de coördinator grondgebiedzaken worden toegevoegd als expert aan de raad van bestuur.
De gemeenteraad van 26 november 2002 keurde de statuten en het huishoudelijk reglement goed van de projectvereniging ‘WIKA’ met zetel te 1880 Kapelle o/d Bos, Marktplein 27, met als opdracht de exploitatie van het zwembad De Druppelteen.
De statuten werden verschillende malen gewijzigd op de gemeenteraden van 23 september 2008, 16 december 2014, 25 februari 2019 en een laatste maal op 19 december 2022 door middel van een toevoeging van een addendum aan de statuten.
Naar aanleiding van de inwerkingtreding van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 werden de statuten en het huishoudelijk reglement op een aantal plaatsen gewijzigd op de gemeenteraad van 25 februari 2019.
Het samenwerkingsverband komt tot een einde op 31 december 2025.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en gewijzigd op 21 december 2018 zegt over de intergemeentelijke samenwerking, meer in het bijzonder de projectvereniging, het volgende:
Artikel 404 § 1: De projectvereniging beschikt uitsluitend over een raad van bestuur. Alleen natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur.
De deelnemers benoemen de leden van de raad van bestuur rechtstreeks. Elke deelnemer heeft slechts één afgevaardigde in de raad van bestuur, naast de afgevaardigde met raadgevende stem, vermeld in paragraaf 3.
Voor de gemeenten kunnen uitsluitend gemeenteraadsleden, burgemeesters of schepenen het mandaat als lid van de raad van bestuur vervullen.
Het voorzitterschap van de raad van bestuur wordt altijd toevertrouwd aan een bestuurder die een gemeente aangewezen heeft.
§ 2. De raad van bestuur, waarin alle deelnemende gemeenten vertegenwoordigd zijn en waarin iedere bestuurder beschikt over één stem, heeft uitsluitend de bevoegdheid om beslissingen te nemen die hem expliciet door de deelnemers zijn opgedragen. De raad van bestuur is in elk geval bevoegd voor het personeelsbeleid. De raad van bestuur kan het dagelijks personeelsbeheer, de bevoegdheid voor het aanstellen en het ontslaan van het personeel, alsook de sanctie- en tuchtbevoegdheid ten aanzien van het personeel toevertrouwen aan het personeelslid dat aan het hoofd staat van het personeel van de projectvereniging.
§ 3. Iedere gemeente wijst een afgevaardigde aan die deelneemt aan de vergaderingen van de raad van bestuur als lid met raadgevende stem. Die afgevaardigden zijn altijd raadsleden in de betrokken gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.
Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad dient één afgevaardigde met beslissende stem en één afgevaardigde met ‘raadgevende stem’ voor de projectvereniging WIKA te worden aangeduid.
Gezien WIKA een aanzienlijke financiële bijdrage krijgt van de gemeente en het gebouw nog steeds eigendom blijft van de gemeente is het aangewezen om ook de financieel directeur en de coördinator grondgebiedzaken toe te voegen als als experten aan de raad van bestuur.
Het college van burgemeester en schepenen draagt schepen Dirk Hermans voor als afgevaardigde met beslissende stem voor de gemeente Kapelle-op-den-Bos.
De mail van raadslid Renaat Huysmans d.d. 22/1/25 waarin raadslid Renaat Huysmans wordt voorgedragen als kandidaat-bestuurder ‘met raadgevende stem’.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 1 De raad beslist schepen Dirk Hermans voor te dragen als stemgerechtigd kandidaat-bestuurder om te zetelen in de raad van bestuur van de projectvereniging WIKA.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 2 Raadslid Renaat Huysmans voor te dragen als kandidaat-bestuurder ‘met raadgevende stem’ in de raad van bestuur van de projectvereniging WIKA.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 3 Financieel directeur Liesbeth Van Waeyenberghe wordt aangeduid als expert aan de raad van bestuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 4 Coördinator Bralt Michiels wordt aangeduid als expert aan de raad van bestuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 5 Raadsbeslissing wordt overgemaakt aan de betrokkenen en aan de zwembadbeheerder van de projectvereniging WIKA.
De raad duidt twee gemeentelijk afgevaardigden en plaatsvervangers aan op de algemene vergadering van Regionaal Landschap Brabantse Kouters en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur en duidt eveneens een kandidaat-lid voor de raad van bestuur van Regionaal Landschap Brabantse Kouters en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur aan.
Het schrijven van Regionaal Landschap Brabantse Kouters d.d. 8 december 2024 met het verzoek om voor de periode 2025-2030 twee gemeentelijke afgevaardigden en twee plaatsvervangers aan te duiden voor het bijwonen van de algemene vergaderingen.
Ons bestuur mag één van de gemeentelijke afgevaardigden ook voordragen als kandidaat-bestuurslid voor de raad van bestuur. De verkiezing van de nieuwe bestuursleden van de raad van bestuur zal doorgaan op een volgende algemene vergadering op woensdag 19 maart 2025 in Grimbergen.
Naast de provincie Vlaams-Brabant en de erkende structuren (toeristische organisatie, regionale landschappen, ...) kunnen slechts die gemeenten lid worden van de vzw, die het convenant tussen Toerisme Vlaams-Brabant en de gemeenten betreffende de toeristisch-recreatieve werking in hun regio onderschrijven en nakomen.
Dat onze gemeente voldoet aan de voorwaarden voor het lidmaatschap en in aanmerking komt om een vertegenwoordiger in de algemene vergadering en de vertegenwoordiger voor te dragen als kandidaat voor de raad van bestuur.
Het college van burgemeester en schepenen draagt volgende personen voor als effectief gemeentelijk afgevaardigden voor de algemene vergadering van Regionaal Landschap Brabantse Kouters en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur:
Volgende persoon wordt voorgedragen als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van Regionaal Landschap Brabantse Kouters:
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 1 Ann Van Rompaey, raadslid, aan te duiden als gemeentelijk afgevaardigde op de algemene vergadering van Regionaal Landschap Brabantse Kouters en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 2 Dirk Hermans, schepen, aan te duiden als gemeentelijk afgevaardigde op de algemene vergadering van Regionaal Landschap Brabantse Kouters en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 3 Mathias Diricx, burgemeester, aan te duiden als plaatsvervangend gemeentelijk afgevaardigde vernoemd onder art 1 op de algemene vergadering van Regionaal Landschap Brabantse Koutersen dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 4 Else Vanden Broeck, schepen, aan te duiden als plaatsvervangend gemeentelijk afgevaardigde vernoemd onder art 2 op de algemene vergadering van Regionaal Landschap Brabantse Kouters en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 5 Jos Thomas, schepen, aan te duiden als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van Regionaal Landschap Brabantse Kouters en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 6 Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw.
De raad duidt een gemeentelijk afgevaardigde en plaatsvervanger voor de (buitengewone) algemene vergadering van CREAT Services dv aan en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Gelet op het feit dat de gemeente Kapelle-op-den-Bos aangesloten is bij Creat Services dv;
Gelet op de statuten van Creat Services dv en het aantal toegewezen vertegenwoordigers;
Gelet de bepalingen van het Decreet over het Lokaal Bestuur;
Gelet op de oproepingsbrief voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv op 25 maart 2025, waarin de agenda werd meegedeeld;
Het college van burgemeester en schepenen draagt volgende persoon voor de algemene vergadering van Creat services dv voor:
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 1 De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering Creat Services dv van 25 maart 2025 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Art. 2 De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 25 maart 2025, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Buitengewone Algemene Vergadering.
Art. 3 . Daan De Doncker, raadslid, wordt aangeduid om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van Creat Services dv en wordt gevolmachtigd in naam van de gemeenteraad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de gemeenteraad te behartigen op deze vergaderingen en dit voor de gehele legislatuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 4 Jos Thomas, schepen, wordt aangeduid als plaatsvervanger in de algemene vergaderingen van Creat Services dv .
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 5 Een afschrift van dit besluit zal bezorgd worden aan Creat services dv via 20250325BAV@farys.be.
De raad duidt een effectieve vertegenwoordiger en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan op de (buitengewone) algemene vergadering voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
De gemeente Kapelle-op-den-Bos per aangetekend schrijven van 7 januari 2025 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Halle-Vilvoorde die op 25 maart 2025 plaatsheeft in de Waerboom, Jozef Mertensstraat 140, 1702 Groot-Bijgaarden;
Het feit dat de decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van het documentatiedossier dat aan de deelnemende gemeente Kapelle-op-den-Bos overgemaakt werd, ook gelden voor de vertegenwoordigers op (buitengewone) algemene vergaderingen en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) of voor de Raad van Bestuur;
Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;
De gemeente Kapelle-op-den-Bos is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Halle-Vilvoorde;
Het feit dat de documentatiestukken zowel per mail werden overgemaakt als elektronisch kunnen worden geraadpleegd op het Extranet van Fluvius Halle-Vilvoorde;
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen worden volgende personen voorgedragen:
Met 20 stemmen voor, 1 stem tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 1 Marie-Paule Van Aken, raadslid, aan te duiden als effectieve vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
Met 20 stemmen voor, 1 stem tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 2 Edward De Wit, schepen, aan te duiden als plaatsvervangende vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 3 Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Halle-Vilvoorde, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e‑mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
De raad duidt een kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité Halle-Vilvoorde van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Halle-Vilvoorde, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 25 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031 goed.
De gemeente Kapelle-op-den-Bos per aangetekend schrijven van 7 januari 2025 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Halle-Vilvoorde die op 25 maart 2025 plaatsheeft in De Waerboom, Jozef Mertensstraat 140, 1702 Groot-Bijgaarden;
De gemeente gemeente Kapelle-op-den-Bos voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Halle-Vilvoorde;
Het feit dat de documentatiestukken zowel per mail werden overgemaakt als elektronisch kunnen worden geraadpleegd op het Extranet van Fluvius Halle-Vilvoorde;
Het feit dat overeenkomstig artikel 18 van de statuten alle huidige mandaten bij Fluvius Halle-Vilvoorde onmiddellijk vervallen na voornoemde algemene vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan;
Dat de gemeente Kapelle-op-den-Bos ingedeeld is bij het regionaal bestuurscomité Halle-Vilvoorde;
Het feit dat overeenkomstig artikel 17 punt 2 van de statuten elke gemeente het recht heeft om één (1) kandidaat-lid voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité (RBC);
Het feit dat overeenkomstig artikel 12 punt 2 van de statuten de deelnemende gemeenten het recht hebben om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen;
Het feit dat een kandidaat-bestuurder eveneens dient te worden voorgedragen als kandidaat-lid voor het RBC;
Het feit dat het om onafhankelijke bestuurders moet gaan in de zin van artikel 1.1.1., §2, 74° van het Energiebesluit en dat er een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden zijn, zoals beschreven in de toelichtingsnota die aan de deelnemende gemeenten overgemaakt werd;
Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;
Het college van burgemeester en schepenen draagt volgende kandidaat voor:
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 1 Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Halle-Vilvoorde van 25 maart 2025 met als enig agendapunt ‘Statutaire ontslagnemingen / benoemingen’.
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Art. 2 Dirk Hermans, schepen, voor te dragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité Halle-Vilvoorde van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Halle-Vilvoorde, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 25 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 3 De vertegenwoordiger van de gemeente Kapelle-op-den-Bos die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Halle-Vilvoorde op 25 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen;
Art. 4 Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Halle-Vilvoorde, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e‑mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
De raadt duidt een gemeentelijk afgevaardigde en aan voor de algemene vergadering en een kandidaat-bestuurder voor Toerisme Vlaams-Brabant vzw en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Het schrijven van Toerisme Vlaams-Brabant vzw ingekomen bij ons bestuur op 17 december 2024.
Gelet op de regelgeving van het decreet lokaal bestuur;
Naast de provincie Vlaams-Brabant en de erkende structuren (toeristische organisaties, regionale landschappen,…) kunnen slechts die gemeenten lid worden van de vzw, die het convenant tussen Toerisme Vlaams-Brabant en de gemeenten betreffende de toeristisch-recreatieve werking in hun regio onderschrijven en nakomen.
Onze gemeente onderschreef dit convenant in 2020 voor de periode 2020-2025 en voldoet momenteel aan de voorwaarden voor het lidmaatschap in 2025. In de loop van 2025 zal het overleg voor een nieuwe convenant 2026-2031 georganiseerd worden. Op basis hiervan wordt tijdens de algemene vergadering van 2 december 2025 de samenstelling van de leden aangepast voor de periode 2026-2031. Voor gemeenten die het nieuwe convenant 2026-2031 niet onderschrijven, beëindigt het lidmaatschap van rechtswege op 31 december 2025.
De vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant kan tevens voorgedragen worden als kandidaat voor het bestuursorgaan van de vzw.
Het college van burgemeester en schepenen draagt volgende kandidaat voor:
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 1 Dirk Hermans, schepen, aan te duiden als gemeentelijk afgevaardigde op de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant vzw en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 2 Dirk Hermans, schepen, voor te dragen als kandidaat-bestuurder voor het bestuursorgaan Toerisme Vlaams-Brabant vzw.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 3 Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan Toerisme Vlaams-Brabant vzw.
De raad duidt een volmachthouder en een plaatsvervanger aan van de gemeente Kapelle-op-den-Bos om deel te nemen aan de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van de cv Zefier en dit van heden tot het einde van deze legislatuur.
De gemeenteraad vergadert in openbare zitting en kan op geldige wijze een nieuwe vertegenwoordiging voor Zefier aanduiden.
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en in het bijzonder op artikel 41;
Gelet op de wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180;
Gelet op het feit dat de stad/gemeente vennoot is van de cv Zefier;
Gelet op de statuten van de cv Zefier inzonderheid de artikelen 25 en 27;
Gelet op de algehele vernieuwing van de gemeenteraad op 2 december 2024;
Op voorstel van college en burgemeester worden volgende personen voorgedragen:
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 1 Mathias Diricx, burgemeester, aan te duiden als effectief gemeentelijk volmachtdrager voor de algemene vergadering van de cv Zefier;
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 2 Jos Thomas, schepen, aan te duiden als plaatsvervangend gemeentelijk volmachtdrager voor de algemene vergadering van de cv Zefier.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 3 Deze raadsbeslissing wordt overgemaakt aan de betrokkenen en de cv Zefier.
De raad duidt een effectieve vertegenwoordiger en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan voor de algemene vergadering van Het Vlaams Woonanker BV voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur; evenals een kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur.
Het schrijven van Het Vlaamse Woonanker d.d. 12 december 2024 met het verzoek om voor de periode 2025-2030 een gemeentelijke afgevaardigde aan te duiden.
De gemeenteraad van Kapelle-op-den-Bos beslist dat het mandaat van dhr. Geert Van de Voorde als bestuurder van de woonmaatschappij Het Vlaamse Woonanker BV als afgevaardigde van ons bestuur van ambtshalve vervalt vanaf de datum waarop het bestuursorgaan van Het Woonanker BV (i) kennisneemt van dit aangetekend schrijven en (ii) overgaat tot beraadslaging omtrent de coöptatie van de voorgedragen kandidaat-bestuurders.
De gemeenteraad van Kapelle-op-den-Bos draagt de volgende twee kandidaten voor het mandaat van bestuurder van Het Vlaams Woonanker BV voor, met een zo snel mogelijke ingang en dit tot de gewone algemene vergadering van mei-juni 2031.
Het college van burgemeester en schepenen draagt volgende kandidaten voor:
Met 14 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 5 stemmen onthouden.
Met 13 stemmen voor, 1 stem tegen, 7 stemmen onthouden.
Met 12 stemmen voor, 7 stemmen tegen, 2 stemmen onthouden.
Art. 1 De gemeenteraad van Kapelle-op-den-Bos gaat akkoord dat het mandaat van dhr. Geert Van de Voorde als bestuurder van de woonmaatschappij Het Vlaamse Woonanker BV als afgevaardigde van ons bestuur ambtshalve vervalt vanaf de datum waarop het bestuursorgaan van Het Woonanker BV kennisneemt van de nieuw kandidaat-bestuurder van de gemeente Kapelle-op-den-Bos, zoals vastgesteld in art. 4 van deze beslissing.
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Art. 2 Marie-Paule Van Aken, raadslid, aan te duiden als effectief gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Het Vlaamse Woonanker en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Met 14 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 5 stemmen onthouden.
Art. 3 Ann Van Rompaey, raadslid, aan te duiden als plaatsvervangend gemeentelijk vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Het Vlaamse Woonanker en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Met 13 stemmen voor, 1 stem tegen, 7 stemmen onthouden.
Art. 4 Edward De Wit, schepen, voor te dragen als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van de woonmaatschappij Het Vlaamse Woonanker BV en dit tot de gewone algemene vergadering van mei-juni 2031.
Met 12 stemmen voor, 7 stemmen tegen, 2 stemmen onthouden.
Art. 5 Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan Het Vlaamse Woonanker BV.
De raad duidt een gemeentelijk afgevaardigde aan op de algemene vergadering van OVSG en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur en duidt eveneens een kandidaat-lid voor de raad van bestuur van OVSG en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur aan.
Het schrijven van OVSG d.d. 15 januari 2025 met het verzoek om voor de periode 2025-2030 een gemeentelijke afgevaardigde aan te duiden voor het bijwonen van de algemene vergaderingen.
Ons bestuur mag de gemeentelijke afgevaardigde ook voordragen als kandidaat-bestuurslid voor de raad van bestuur;
Gelet op de regelgeving van het decreet lokaal bestuur;
De afgevaardigde van de algemene vergadering dient lid te zijn van de gemeenteraad;
De algemene vergadering komt jaarlijks minstens één keer samen. Het mandaat is onbezoldigd;
Het college van burgemeester en schepenen draagt volgende kandidaat voor:
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 1 Dirk Hermans, schepen, aan te duiden als gemeentelijk afgevaardigde op de algemene vergadering van OVSG en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 2 Dirk Hermans, schepen, aan te duiden als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van OVSG en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Met 20 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 1 stem onthouden.
Art. 3 Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan OVSG t.a.v. jochen.soetens@ovsg.be
De raad duidt een gemeentelijk afgevaardigde en een plaatsvervanger aan op de algemene vergadering van Havicrem en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur. De raad duidt eveneens een kandidaat-lid bestuurder en kandidaat-lid bestuurder met raadgevende stem voor de raad van bestuur van Havicrem aan.
Overwegend dat de gemeente deelnemer is van de intergemeentelijke opdrachthoudende vereniging Havicrem, opgericht op 10 juni 2003;
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid op de bepalingen van de artikels 432 en 445;
Gelet op de artikels 13, 24 en 32 van de gecoördineerde statuten van Havicrem;
Bijzondere algemene vergadering 18 maart 2025
Deze bijzondere algemene vergadering heeft plaats op dinsdag 18 maart 2025 om 18.30u in aula 2 van het crematorium Daelhof, Erasmuslaan 50 te Eppegem (Zemst).
De agenda van de Algemene Vergadering omvat volgende punten:
Stemgerechtigde leden
Het komt de gemeenteraad toe om een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de algemene vergadering aan te duiden en een voordracht te doen voor een kandidaat-lid bestuurder en een kandidaat-lid bestuurder met raadgevende stem voor de raad van bestuur van Havicrem;
De bijzondere algemene vergadering van 18 maart 2025 verkiest een raad van bestuur bij geheime stemming;
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur 2025-2030 vraagt Havicrem om een kandidaat-lid voor de raad van bestuur aan te duiden. Havicrem wordt bestuurd door de raad van bestuur samengesteld uit maximum 15 stemgerechtigde leden die door de algemene vergadering benoemd zijn op voordracht van de deelnemers.
Op basis van hieronder vermelde verdeelsleutel zijn bij aanvang van deze legislatuur (2025-2030) 14 mandaten van stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van Havicrem te begeven.
De bestuursmandaten met stemrecht worden begeven overeenkomstig volgende verdeelsleutel:
Kandidaat-bestuurders kunnen door meer dan een deelnemende gemeente worden voorgedragen.
De deelnemende gemeenten behorend tot categorie A, B of C stemmen met de andere deelnemende gemeenten behorend tot hun categorie onderling af omtrent de kandidaat-bestuurders die voorgedragen zullen worden in die zin dat het aantal statutair vastgelegde mandaten per categorie niet wordt overschreden.
Indien er binnen een categorie meer kandidaat-bestuurders worden voorgedragen dan het aantal vastgelegde mandaten binnen die categorie, wordt de keuze gemaakt door de bijzondere algemene vergadering waarbij elk aandeel recht geeft op één stem.
Leden met raadgevende stem
Iedere deelnemende gemeente heeft het recht, tot lid van de raad van bestuur met raadgevende stem, een gemeenteraadslid aan te duiden, verkozen op een lijst waarvan geen enkele gekozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen en deze aanduiding voor te leggen aan de bijzondere algemene vergadering.
Indien het aantal gemeenten dat van dit recht gebruik maakt ten hoogste drie bedraagt, neemt de bijzondere algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.
Indien meer dan drie gemeenten van dit recht gebruik maken, neemt de bijzondere algemene vergadering akte van deze gemeenteraadsbeslissingen en bepaalt zij de rangorde van de aangeduide leden met raadgevende stem in afdalende volgorde volgens de omvang van het aantal maatschappelijke aandelen in het bezit van de aanduidende gemeenten.
De eerste drie volgens deze rangorde aangeduide leden met raadgevende stem wonen vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.
Het college van burgemeester en schepenen draagt volgende kandidaten voor:
De email van Renaat Huysmans d.d. 22/1/25, waarin hij namens N-VA Lena Ghysels als kandidaat-lid bestuurder met raadgevende stem voordraagt.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 1 Els Scherps, raadslid, aan te duiden als effectief gemeentelijk vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Havicrem en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 2 Conny Booghmans, raadslid, aan te duiden als plaatsvervangend gemeentelijk vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Havicrem en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 3 De agendapunten van de Algemene Vergadering van Havicrem IGV dd. 18 maart 2025 worden goedgekeurd;
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Art. 4 De effectieve of plaatsvervangende vertegenwoordiger van de gemeente, respectievelijk aangeduid in de artikels 3 en 4 van dit besluit, zijn gemandateerd om de agendapunten van de Algemene Vergadering van Havicrem IGV op 18 maart 2025 goed te keuren;
Art. 5 Marie-Paule Van Aken, raadslid, aan te duiden als kandidaat-lid bestuurder (stemgerechtigd lid) voor de raad van bestuur van Havicrem.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 6 Lena Ghysels, raadslid, aan te duiden als kandidaat-lid bestuurder met raadgevende stem voor de raad van bestuur van Havicrem.
Met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 7 Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan Havicrem igv, Erasmuslaan 50 te 1804 Cargovil - Eppegem of via email birgitte.emmerechts@havicrem.be.
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorlopige rooilijnplan.
In de praktijk is buurtweg 109 reeds lang verdwenen en wordt gebruik gemaakt van de huidige ligging om hetzelfde traject af te leggen. In samenwerking met gemeente Zemst werd een rooilijnplan opgemaakt.
Voetweg 109 in Zemst loopt reeds lange tijd in de praktijk over de gemeentegrens tussen Kapelle-op-den-Bos en Zemst, op grondgebied Kapelle-op-den-Bos. Dit traject maakt deel uit van het mountainbikeparcours van Kapelle-op-den-Bos en wordt momenteel reeds door de gemeente onderhouden.
In het gemeentewegendecreet is opgenomen dat:
Om de verlegging te kunnen realiseren, moet steeds aan artikel 3 en 4 worden afgetoetst:
Art 3: Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
De verlegging wijzigt niets aan de fijnmazigheid. door de verlegging wordt enkel de huidige situatie geregulariseerd.
Art 4: Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
De verlegging is een uitzondering en zal worden toegepast omdat de situatie reeds jarenlang zo is, bestaande wandel- en fietsroutes werden bewegwijzerd volgens het huidige traject. Daarnaast staat deze ook ten dienste van het algemeen belang. Herstel van de oude situatie zou tot hoge kosten voor de gemeenschap lijden, kaarten en bewegwijzering moeten immers worden aangepast. Daarnaast vereenvoudigd de huidige verlegging het onderhoud. Voor onderhoud op het wettelijke traject moeten de gemeentediensten van Zemst ver omrijden, voor Kapelle-op-den-Bos is de weg nu eenvoudig mee te nemen tijdens de onderhoudsbeurten. Door de wijziging verandert niets aan de actuele functie. De verlegging heeft gemeentegrensoverschrijdende effecten, aangezien het wettelijke verloop nu in een andere gemeente ligt. Voorafgaand werd contact opgenomen met de gemeente Zemst ivm deze verlegging. De procedure wordt ook bij hen opgestart. Aangezien het begin- en eindpunt van de verlegging verder aansluiten op de bestaande wegen, verandert er niet aan de gemeentegrensoverschrijdende verbindingen.
Het rooilijnplan en het schattingsverslag bevinden zich in bijlage. Zemst stemde dit reeds af met de eigenaar. Na goedkeuring van het voorlopige rooilijnplan door de gemeenteraad zal in beide gemeenten gelijktijdig een openbaar onderzoek plaatsvinden vooraleer het rooilijnplan definitief kan worden goedgekeurd.
Art. 1: De gemeenteraad keurt het voorlopig rooilijnplan goed en beslist om het openbaar onderzoek op te starten.
Art. 2 Een afschrift van deze beslissing over te maken aan de gemeente Zemst.
De raad neemt kennis van het aanvullend agendapunt van de N-VA-fractie betreffende EPC-verplichtingen.
Gehoord meneer Geert Van de Voorde, raadslid, die namens de N-VA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Vanaf 1 januari 2025 moet elk NIET residentieel gebouw met een vloeroppervlakte van groter of gelijk aan 1.000 m² over een EPC nummer beschikken. Deze verplichting staat los van de verkoop of de verhuur.
Het EPC nummer is een belangrijk instrument om de broodnodige transitie te maken naar een klimaatneutraal gebouwenpark. Dit is goed voor het klimaat en voor de portemonnee. Het geeft de energiezuinigheid weer van een gebouw en toont welke inspanningen nodig zijn om te renoveren tot een koolstofneutraal gebouw. Gezien de klimaatdoelstellingen dewelke door de gemeenteraad vorige legislatuur werden goedgekeurd in het kader van het klimaatactieplan, lijkt ons dit een essentieel instrument.
Niet residentiële gebouwen zijn de gebouwen die als hoofdbestemming ‘niet residentieel’ hebben. We denken hierbij onder andere aan kantoorgebouwen, scholen, sport-, cultuur-, handels-, horeca-, kerkgebouwen en alle andere gebouwen met een bijeenkomstfunctie. Woningen, industrie- en landbouwgebouwen vallen hier niet onder.
Vanaf 1 januari 2025 moet elk niet residentieel gebouw met een totale vloeroppervlakte vanaf 1.000 m² dus over een EPC nummer beschikken. Vanaf 1 januari 2026 geldt deze verplichting voor elk niet residentieel gebouw groter dan 500 m².
Wanneer het VEKA vaststelt dat er voor een gebouw niet tijdig een EPC nummer is opgemaakt, kan hiervoor een boete tussen de 500 € en de 5.000 € worden opgelegd, per gebouw. Deze boete werkt niet bevrijdend en het EPC nummer zal alsnog moeten worden opgemaakt.
Graag hadden we van het CBS de volgende toelichtingen gekregen:
Indien de EPC nummers voor de gebouwen van het lokaal bestuur met een totale vloeroppervlakte groter dan 1.000 m² niet allemaal beschikbaar zijn ter bespreking op de gemeenteraad, hadden we graag volgende beslissingen genomen:
De voorzitter stelt voor om het agendapunt zonder voorwerp te plaatsen. Hij legt dit ter stemming voor:
Voor: CD&V en proKA Vooruit (12)
Tegen: N-VA en Groen (8)
Onthouding: Vlaams Belang (1)
Het punt wordt zonder voorwerp geplaatst.
Art. 1 De raad geeft het CBS de opdracht een lijst op te stellen van alle niet residentiele gebouwen met een totale vloeroppervlakte van meer dan 1.000 m²
Art. 2 De raad geeft het CBS de opdracht een lijst op te stellen van alle niet residentiele gebouwen met een totale vloeroppervlakte van meer dan 500 m² en minder dan 1.000 m²
Art. 3 De raad geeft het CBS de opdracht een lijst op te stellen van alle niet residentiele gebouwen met en totale vloeroppervlakte van minder dan 500 m²
Art. 4 De raad geeft het CBS de opdracht een EPC deskundige aan te stellen voor de opmaak van de wettelijk vereiste EPC certificaten van alle niet residentiele gebouwen met een totale vloeroppervlakte van meer dan 1.000 m²
Art. 5 De raad geeft het CBS de opdracht een EPC deskundige aan te stellen voor de opmaak van de wettelijk vereiste EPC certificaten van alle niet residentiele gebouwen met een totale vloeroppervlakte van meer dan 500 m² en minder dan 1.000 m²
Art. 6 De raad geeft het CBS de opdracht de EPC verslagen van deze deskundigen over te maken aan de leden van de gemeenteraad ter bespreking op een commissie voor het einde van het jaar 2025.
De raad neemt kennis van het aanvullend agendapunt van de Groen-fractie betreffende het publiek maken van het bestuursakkoord.
Gehoord mevrouw Hanne Lamberts-Van Assche, raadslid, die namens de Groen-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Op 2 december 2024 vond de eedaflegging plaats, en sindsdien is het nieuwe lokaal bestuur actief in onze gemeente.
Tot op heden hebben wij echter nog geen bestuursakkoord kunnen terugvinden op de website van de gemeente. Een bestuursakkoord beschrijft de plannen van de nieuwe meerderheid, zet de lijnen uit voor de komende 6 jaar, en beschrijft welke doelstellingen jullie zeker willen realiseren. Een belangrijke leidraad dus, zowel voor de meerderheid als de oppositie, om jullie beleid aan af te toetsen.
Ter vergelijking: zes jaar geleden werd het bestuursakkoord reeds vóór de eedaflegging, op 7 januari 2019, gepubliceerd op de gemeentelijke website.
Namens de Groen-fractie wil ik daarom vragen: wanneer mogen we verwachten dat het bestuursakkoord publiek beschikbaar wordt gemaakt?
Enig artikel:
Het bestuursakkoord zal vóór de volgende gemeenteraad (24 februari 2025) publiek beschikbaar worden gemaakt.
De raad neemt een standpunt in inzake het extra punt van de N-VA-fractie betreffende het verplaatsen van de markt naar Mechelseweg tijdens werkzaamheden op marktplein.
Gehoord meneer Renaat Huysmans, raadslid, die namens de N-VA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Tijdens de werken aan het marktplein is volgens ons de veiligheid van de marktkramers en marktgangers + die van de omwonenden niet gegarandeerd.
De voorbije marktdagen was het reeds chaotisch en volgens politie ook niet echt veilig met kranen die op- en af rijden. 2 weken geleden diende de wijkagent verschillende foutparkeerders te beboeten en vorige week was er een noodoplossing om auto's achter de kramen te laten parkeren wat voor conflictsituaties leidde.
Ik heb reeds x navraag gedaan bij de algemeen directeur naar de adviezen van brandweer en politie, doch deze zijn er nog steeds niet. Uit het veiligheidsoverleg dat we vorige legislatuur hadden met de brandweer weet ik dat zij een vrije doorgang vragen van m en dat de kramen op tenminste m van de gevels van de huizen dienen geplaatst te worden. Dit is volgens ons niet mogelijk in de aanpalende straten.
Daarom vragen we om tijdens de werken op de markt de koppige dwaasheid of de dwaze koppigheid te laten varen en de markt op de Mechelseweg te laten doorgaan , waar de nodige electriciteitskasten zijn voorzien , die er niet zijn in de omliggende starten van het marktplein.
Art.1 de raad beslist om tijdens de werkzaamheden aan de markt of in de omliggende straten de markt te verplaatsen naar de Mechelseweg.
De raad neemt kennis van deze mondelinge vraag van de N-VA-fractie betreffende de uitgestoken hand voor de toekomst.
Gehoord meneer Kris Teugels, raadslid, die namens de N-VA-fractie deze mondelinge vraag heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Geachte burgemeester, geachte schepenen,
Zoals algemeen geweten, is er bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Vlaanderen een nieuw decreet van kracht geworden die het initiatiefrecht voor de vorming van een coalitie toekent aan de grootste partij, en bepaalt dat de kandidaat met de meeste voorkeursstemmen van de grootste partij in de meerderheid, automatisch burgemeester wordt. Dit decreet is bedoeld om de democratische betrokkenheid te vergroten, de processen rond coalitievorming te versnellen, en de politieke verantwoordelijkheid en transparantie te versterken.
Echter, in de praktijk werd dit decreet niet toegepast in onze gemeente, voornamelijk vanwege de aversie die bestond tegen bepaalde leden van de N-VA. Dit lijkt volledig tegenstrijdig met de redenen waarom partijen zoals CD&V en ProkaVooruit ervoor gekozen hebben om een coalitie te vormen. Zij benadrukken de volgende punten die hen bonden in hun samenwerking:
Deze drie punten worden ook door de N-VA onderschreven, en wij staan volledig achter het idee om deze uitgestoken hand aan te nemen en verder te werken aan een gezamenlijke toekomst.
Daarom zou ik graag willen weten hoe het nu gesteld is met de bestaande aversie tegen bepaalde leden van onze partij? Kan deze aversie worden overwonnen na de verdeling van de burgemeesters- en schepenposten in het nieuwe bestuur? Zo niet, wat kunnen we dan verwachten en wanneer zou deze spanning kunnen afnemen?
Het is immers van groot belang dat we als partijen, over de partijgrenzen heen, werken aan een cultuur van respect en verbondenheid, zodat we samen de hierboven genoemde doelstellingen kunnen realiseren.
Ik zie jullie antwoord met belangstelling tegemoet.
De raad neemt kennis van de mondelinge vraag van de Groen-fractie betreffende Veiligheid op het Marktplein tijdens de werken.
Gehoord mevrouw Hanne Lamberts-Van Assche, raadslid, die namens de Groen-fractie deze mondelinge vraag heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
De werken op het Marktplein zijn volop bezig.
Oorspronkelijk was het plan om de markt tijdens de werkzaamheden te verplaatsen naar de Mechelseweg. Nu blijkt echter dat de markt toch blijft doorgaan op en rond het Marktplein, zelfs tijdens de werken.
Dit zorgt op donderdagvoormiddagen voor een complexe situatie waarbij werfverkeer, marktkramers, voetgangers, fietsers én automobilisten zich tegelijkertijd op het Marktplein begeven. Bovendien blijft het mogelijk om te parkeren op het Marktplein, zelfs tijdens de markt.
Volgens ons brengt deze situatie risico’s met zich mee, met name voor de veiligheid van de bezoekers van de markt en de zwakke weggebruikers op en rond het Marktplein.
De keuze om de markt na de werken te laten plaatsvinden op het Marktplein of de Mechelseweg is een beleidsbeslissing. De beslissing om de markt tijdens de werken op het Marktplein te laten doorgaan, vinden wij echter een risicovolle keuze.
Namens de Groen-fractie willen wij daarom graag enkele vragen stellen over de huidige situatie op en rond het Marktplein:
De raad neemt kennis van de mondelinge vraag van de N-VA-fractie betreffende KOBOS voorinschrijvingen.
Gehoord mevrouw Sonja Thielemans, raadslid, die namens de N-VA-fractie deze mondelinge vraag heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
De raad neemt kennis van de mondelinge vraag van de N-VA-fractie betreffende verkeerschaos in de Beughemlaan.
Gehoord meneer Renaat Huysmans, raadslid, die namens de N-VA-fractie deze mondelinge vraag heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Verschillende inwoners van de Beughemlaan hebben ons aangesproken over de chaos en opstopping van het verkeer die er regelmatig is, zeker op momenten dat het beurtelings parkeren wisselt van kant.
Vorige week kon de bus van de Lijn niet passeren en is de politie ter plaatse moeten komen om dit probleem op te lossen. Dit is ook niet de eerste keer . Hoewel beurtelings parkeren pas vanaf zal verdwijnen , vragen wij of het bestuur nu reeds maatregelen gaat nemen om een vlotte doorstroming van het verkeer mogelijk te maken.
Een de vaak gehoorde klacht is dat sinds de plaatsing van trajectcontrole op de Mechelseweg er veel meer sluipverkeer door de Beughemlaan gaat en zich ook niet aan de toegelaten snelheid houden. Hoe denkt de meerderheid deze problemen aan te pakken en op welke termijn?
De raad neemt kennis van de mondelinge vraag van de N-VA-fractie betreffende samenstelling CBS.
Gehoord mevrouw Lena Ghysels, raadslid, die namens de N-VA-fractie deze mondelinge vraag heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
De voorzitter sluit de zitting op 27/01/2025 om 23:45.
Namens Gemeenteraad,
Siebe Ruykens
algemeen directeur
Dirk Robberechts
voorzitter van de gemeenteraad