De voorzitter opent de zitting op 30/09/2024 om 20:01.
De notulen van de gemeenteraad d.d. 26 augustus worden goedgekeurd.
Gelet op de notulen van de gemeenteraad d.d. 26 augustus 2024.
Gelet op de artikelen 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
Art. 1 De notulen van de gemeenteraad d.d. 26 augustus 2024 worden goedgekeurd.
De raad keurt de principebeslissing tot onderhandse verkoop (onder gesloten omslag) van een perceel grond gelegen aan de Kerselaarlaan/Pastoriestraat goed.
In de gemeenteraad van 26 juni 2024 werd een princiepsbeslissing genomen voor het verkopen van het perceel grond in de Kerselaarlaan waar de voormalige loods was gevestigd. Op 10 september 2024 bleek er geen bod te zijn ontvangen dat voldeed aan de voorwaarden gesteld in de gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2024.
Er wordt een nieuwe procedure opgestart.
Decreet lokaal bestuur 22 december 2017;
Het burgerlijk wetboek 21 maart 1804;
Na de oprichting van een nieuwe technische campus werd de voormalige gemeenteloods afgebroken. Aangezien de gemeente geen nieuwe bestemming heeft voor dit perceel, gelegen in de Kerselaarlaan te Kapelle-op-den-Bos met perceelnummer 23039A0168/00W005, wenst zij het te koop te stellen. Hiervoor zal een tweede ronde georganiseerd worden.
De verkoop verloopt opnieuw met voldoende openbaarheid en transparantie zodat alle mogelijke geïnteresseerden de kans krijgen om mee te dingen. Er wordt voldoende publiciteit gevoerd in samenwerking met het kantoor van de notarissen Marianda Moyson en Saskia Prodan. Het bestuur zal het perceel verkopen via een onderhandse verkoop waarbij een toewijzing gebeurt aan de hoogste bieder. Het lokaal bestuur heeft het perceel gelegen tussen Pastoriestraat en de Kerselaarlaan laten schatten door een landmeter-expert. De schattingsprijs bedraagt 1.500.000 euro.
Er worden bijkomende verkoopsvoorwaarden opgelegd aan de koper:
Vanaf de lanceringsdatum van de verkoop geldt een voorrangsperiode van 6 maanden voor natuurlijke personen die minstens 15 jaar in het bevolkingsregister van de gemeente Kapelle-op-den-Bos ingeschreven zijn of in het verleden minstens 15 jaar in het bevolkingsregister van de gemeente Kapelle-op-den-Bos ingeschreven waren. Deze voorrangsperiode is van toepassing op minimaal 8 woonentiteiten. Indien het minimum van 8 woonentiteiten wordt gehaald voor het einde van de voorrangsperiode, vervalt de voorrangsregeling voor de overige entiteiten. Indien de limiet van 8 woonentiteiten niet wordt gehaald aan het einde van de voorrangsperiode, wordt de looptijd niet verlengd.
Deze bijkomende verkoopsvoorwaarden zijn niet mee opgenomen in het schattingsverslag en kunnen een invloed hebben op de aangeboden prijs. Daarom wenst het bestuur geen minimale verkoopprijs meer op te leggen als voorwaarde. Wel is er de voorwaarde om minstens een marktconforme prijs te hanteren. Een marktconforme prijs houdt in dat een geringe afwijking ten opzichte van de schattingsprijs is toegestaan, concreet betekent dit dat er maximaal 15% onder de schattingsprijs kan geboden worden.
Het lokaal bestuur zal met de opbrengst van de verkoop lopende en/of toekomstige projecten financieren voor de inrichting van het openbaar domein. De opbrengst van de verkoop zal worden verwerkt in de rekening van 2024.
Art. 1 De grond beschreven en opgemeten volgens bijlage zal te koop aangeboden worden via een onderhandse verkoop (met biedingen onder gesloten omslag).
Art. 2 Notaris Moyson, Acacialaan 37 te 1880 Kapelle-op-den-Bos wordt aangesteld om de onderhandse verkoop uit te voeren in opdracht van het lokaal bestuur.
De raad keurt een toekenning van een nominatieve subsidie aan VZW Million Voices voor de organisatie van "Molenfest" op 25 mei 2024 goed.
De aanvraag van VZW Million Voices voor het toekennen van een nominatieve projectsubsidie voor de organisatie van "Molenfest" op 25 mei 2024.
De bepalingen vervat in de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en voornamelijk artikelen 2, 40, 41 en 56.
De relevante bepalingen vervat in de wet van 14 november 1983, betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen.
De beslissing van de gemeenteraad dd. 26 juni 2023 houdende goedkeuring subsidiereglement voor organisatoren en begeleiders van een vrijetijdsaanbod in Kapelle-op-den-Bos.
Initiatiefnemer is VZW Million Voices, p/a Geert Mertens, Molenstraat 3 te 1880 Kapelle-op-den-Bos. De aanvraag - die als bijlage wordt opgenomen en integraal deel uitmaakt van deze beslissing - werd laattijdig ingediend (ingediend op 4/06/2024 en geen 12 weken voor het project zoals omschreven in het subsidiereglement) en voldoet bijgevolg niet aan de voorwaarden beslist door de gemeenteraad in vergadering van 26 juni 2023. De kerngroep van de vrijetijdsraad heeft positief advies gegeven aan deze aanvraag en aan het toekennen van een projectsubsidie van 1.500 euro.
Het lokaal bestuur vindt dit een waardevol initiatief en vraagt aan de gemeenteraad om aan dit evenement een projectsubsidie toe te kennen onder de vorm van een nominatieve toelage.
Art.1 De gemeenteraad kent een nominatieve subsidie ten belope van een bedrag van 1.500 EUR toe aan VZW Million Voices.
Art.2 De in artikel 1 bedoelde toelage zal uitsluitend aangewend worden (cfr. artikel 3 van de wet van 14 november 1983) voor de organisatie van "Molenfest"
op 25 mei 2024.
Art.3 De nodige kredieten zijn voorzien op de functies S4O1P3A1/0709-00/6497000 met als omschrijving "andere specifieke werkingssubsidies aan verenigingen"
van het budget 2024.
Art.4 De in artikel 1 bedoelde uitgave wordt uitbetaald op IBAN nummer BE68103079808234 op naam van VZW Million Voices, p/a Geert Mertens, Molenstraat 3
te 1880 Kapelle-op-den-Bos.
Art.5 Na het evenement en ten laatste op 30 juni 2025 bezorgen de organisatoren een eindafrekening van het evenement aan de dienst vrije tijd en leren. De eindafrekening
wordt gestaafd door middel van betaalbewijzen. Het niet of niet tijdig doorgeven van gevraagde informatie kan leiden tot terugvordering van de gehele of een deel van
de toegekende som en uitsluiting van subsidie het volgende kalenderjaar.
Art.6 Afschrift van onderhavige beslissing zal worden overgemaakt aan VZW Million Voices en de financieel directeur.
De raad keurt een extra toelage voor de organisatoren en begeleiders van een vrijetijdsaanbod in Kapelle-op-den-Bos - dienstjaar 2024 - goed.
Organisatoren en begeleiders van een vrijetijdsaanbod in Kapelle-op-den-Bos dienden een aanvraag in voor een subsidie voor het werkingsjaar 2023.
De op basis van het geldende reglement toegekende subsidies liggen lager dan de hiertoe voorziene kredieten op de begroting. Artikel 2 van het desbetreffende subsidiereglement stelt dan deze middelen in hetzelfde begrotingsjaar dan kunnen ingezet worden voor andere initiatieven die het verenigingsleven of de organisatie van het vrijetijdsaanbod in Kapelle-op-den-Bos ten goede komen.
Deze andere initiatieven dienen ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het college van burgemeester en schepenen. Het college wenst af te wijken van dit artikel en stelt voor om de resterende gelden als extra toelage toe te kennen aan de verenigingen die een subsidieaanvraag hebben ingediend.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en voornamelijk de artikels 2, 40, 41 en 56.
De wet van 14 november 1983, betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart en latere wijzigingen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus gemeenten, provincies en OCMW's en latere wijzigingen.
De gemeenteraadsbeslissing dd. 26 juni 2023 houdende goedkeuring subsidiereglement voor organisatoren en begeleiders van een vrijetijdsaanbod in Kapelle-op-den-Bos (GR2023/GR/122).
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen dd. 18 september 2024 houdende toekennen en vereffenen van subsidies aan organisatoren en begeleiders van een vrijetijdsaanbod in Kapelle-op-den-Bos (SC2024/CBS/1075).
Het huidige reglement subsidiereglement wordt optimaal gerespecteerd bij de verdeling van de basissubsidie, de impulssubsidie, de toelage voor jubilerende verenigingen, de toelage voor inzet private bewaking, de R-O-N-K subsidies en de subsidie voor kadervorming.
Na behoud van de gelden voor de uitbetaling van de R-O-N-K subsidies voor projecten en buurtfeesten die in het najaar 2024 doorgaan en een buffer van 5.000 euro voor onvoorziene omstandigheden, blijft er een budget van 17 440 euro over. Het college wenst dat dit resterend bedrag niet ingezet wordt voor andere initiatieven zoals omschreven in het reglement maar wel dat deze rechtstreeks gaan naar de verenigingen en organisatoren van het vrijetijdsaanbod in Kapelle-op-den-Bos.
De afdeling vrije tijd adviseerde om aan elke vereniging die een basissubsidie heeft aangevraagd, per sector (jeugd, sport, socio-cultureel) eenzelfde bedrag vanuit de resterende subsidiepot uit te keren (verhoudingen basissubsidie worden doorgetrokken).
Gunstig visum 2024/41 van Liesbeth Van Waeyenberghe van 18 september 2024
Art. 1 De gemeenteraad keurt een afwijking van artikel 2 van het subsidiereglement voor organisatoren en begeleiders van een vrijetijdsaanbod in Kapelle-op-den-Bos voor dit jaar goed en gaat akkoord met de toekenning en vereffening van een extra toelage aan de verenigingen en organisatoren die een basissubsidie hebben aangevraagd. Per sector wordt eenzelfde bedrag vanuit de resterende subsidiepot toegekend waarbij de verhoudingen van de basissubsidie worden doorgetrokken zijnde: de jeugdverenigingen krijgen 620 euro extra, de sportverenigingen krijgen 320 euro extra en de socio-culturele verenigingen krijgen 120 euro extra.
Art. 2 Deze toelagen zullen uitsluitend aangewend worden (cfr. artikel 3 van de wet van 14 november 1983) voor het doel waarvoor ze bestemd zijn.
Art. 3 De nodige kredieten zijn voorzien op de functies S4O1P3A1/0709-00/6497000 met als omschrijving "andere specifieke werkingssubsidies aan verenigingen" van het budget 2024.
Art. 4 Afschrift van deze beslissing wordt digitaal overgemaakt aan de financieel directeur.
De raad keurt het fuifcharter voor de K-L-M zone goed.
De ambitie van het lokaal bestuur om samen met de politie en de andere gemeenten van de KLM-politiezone een ondersteunend fuifbeleid uit te bouwen.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en voornamelijk de artikels 2, 40, 41 en 56.
De wet van 14 november 1983, betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart en latere wijzigingen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus gemeenten, provincies en OCMW's en latere wijzigingen.
Het zonaal politiereglement, vastgelegd door gemeenteraad in zitting van 30/02/2022 en gepubliceerd op de website op 30/06/2022.
Het collegebesluit van 23/11/2022 betreffende de motivering bij de opmaak van een fuifcharter.
Het collegebesluit van 29/11/2023 betreffende het voorontwerp van het fuifcharter
Het richtsnoer 'Veilige jeugdevenementen Vlaams-Brabant' uitgegeven door de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant.
Het charter is een samenwerking tussen verschillende organisatoren zijnde lokale besturen Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise en Politiezone K-L-M en heeft als doel een veilig, positief en leefbaar feestklimaat te creëren.
Naar aanleiding van het “Zonaal politiereglement Politiezone K-L-M” en “Zonaal reglement houdende maatregelen ter preventie van brand en ontploffing bij evenementen” werd het duidelijk dat er nood is aan een breed gedragen afsprakenkader over de hele K-L-M-zone.
De bedoeling van het fuifcharter is zoveel mogelijk eenvormigheid te creëren over de hele K-L-M-zone. Alle verenigingen en organisatoren die op grondgebied van lokale besturen Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise een fuif of festival willen organiseren, engageren zich om dit charter toe te passen. Het charter is van toepassing op elke publiek toegankelijke fuif of festival (waarop hoofdzakelijk elektronisch versterkte muziek wordt gespeeld met de mogelijkheid tot dansen) met al dan niet betalende bezoekers en/of deelnemers, op de openbare weg en/of openbaar terrein of op privaat terrein, die een impact kan hebben op de openbare veiligheid.
Het lokaal bestuur bepaalt de procedure en vergunningsvoorwaarden om evenementen te organiseren op haar grondgebied. Het lokaal bestuur heeft een controlerende, adviserende en faciliterende rol. De regelgeving binnen de K-L-M zone is hetzelfde voor het volledige grondgebied. Elk lokaal bestuur beschikt over een evenementenloket waar organisatoren terechtkunnen met vragen over aanvragen, procedures, formulieren of het uitlenen van materialen.
Elke organisator moet zich houden aan de wettelijke verplichtingen. Per onderdeel is er een opsomming toegevoegd van de voornaamste wettelijke verplichtingen met een link naar de bijhorende regelgeving. Deze verplichtingen gelden voor elke organisator die een publiek toegankelijk evenement organiseert.
Het charter is een richtlijn voor alle fuiven en festivals. Het is een levend document dat continue geëvalueerd dient te worden.
Preventieve maatregelen zullen lokaal verder uitgewerkt worden afhankelijk van de noden.
De adviezen van de drie verschillende jeugdraden werden ingewonnen en staan positief tegenover dit charter.
In het najaar wordt de lanceringscampagne i.s.m. de drie communicatiediensten uitgewerkt om dit charter vanaf januari 2025 te kunnen implementeren. Dit najaar zal ook een tweede opleiding tot fuifcoach georganiseerd worden.
Dit charter is een startschot om continu te werken aan een positief en veilig feestklimaat. Dialoog tussen de verschillende partijen blijft hierbij een zeer cruciaal onderdeel.
Art. 1 De gemeenteraad keurt het fuifcharter, dat als bijlage gaat bij deze beslissing en er integraal deel van uitmaakt, goed.
Art. 2 Het fuifcharter is vanaf 1 januari 2025 van toepassing op organisaties van fuiven en festivals op ons grondgebied.
Art. 3 Afschrift van deze beslissing wordt digitaal overgemaakt aan de betrokken partijen.
De raad keurt de overschakeling van ORBIT naar GEOPORTAAL SMART goed in het kader van het geografisch informatiesysteem (GIS).
Huidige werking Orbit en voorstel ORBIT G.T. betreffende het aanbod voor de overschakeling van ORBIT-GIS naar GEOPORTAAL. Als bijlage het voorstel.
Decreet lokaal bestuur 22 december 2017 meer bepaald de bevoegdheden van de gemeenteraad
Op dit ogenblik werkt de gemeentelijke administratie reeds met het GIS-systeem ORBIT en met VIP-GEOPORTAAL van dezelfde firma voor het raadplegen en verwerken van geografisch gebonden informatie.
Concreet wordt dit gebruikt voor het opzoeken van vergunningen, voor het opzoeken van eigenaars van kadastrale percelen, voor het doorzoeken van verschillende kaartlagen zowel van eigen gegevens als van gegevens van verschillende hogere administraties, voor het beheer van de begraafplaatsen, enz.
ORBIT-Gis wordt vervangen door GEOPORTAAL. Als bijlage een kort overzicht van de wijzigingen.
Sinds de invoering van het Vastgoedinformatieplatform door de Vlaamse overheid (VIP) is reeds één module actief in onze gemeente nl. Geoportaal - VIP.
Er worden 3 pakketten aangeboden nl.
Smart is noodzakelijk voor de huidige werking van onze diensten.
Clever is (momenteel) niet noodzakelijk. 3Wplus verzorgt de opvolging van de leegstand. Zij voorzien een applicatie die kan communiceren met GIS-pakketten. Voor de handhaving wordt later nagekeken of het pakket dienst kan doen voor de intergemeentelijke handhaver. Haviland, die op dit ogenblik instaat voor onze handhaving, werkt niet met Geoportaal, de gegevens worden nu nog manueel ingevoerd door de gemeente via de applicatie van de vergunningen ROL.net (overtredingen).
Er wordt dan ook voorgesteld om nu in te stappen in GEOPORTAAL-SMART. Later kan dit dan eventueel uitgebreid worden naar de andere modules.
Voor de overschakeling wordt een startup periode voorzien van 10 weken. In de voorbereidende fase (6 weken) zal de gemeente en Colombasoftware een aantal taken uitvoeren en wordt de opleiding voorzien voor gebruikers. Tijdens de kickoff periode (4 weken) wordt dan nog een intensieve begeleiding voorzien en dient een verwerkingsovereenkomst (persoonsgegevens) goedgekeurd te worden.
Voor GEOPORTAAL LEGGER vervalt de eenmalige kostprijs van 1450 EUR indien we in 2024 instappen. Ook de maandelijkse kostprijs van 145 EUR vervalt voor de resterende maanden in 2024.
Er zou dan nog een éénmalige kostprijs van 3950 EUR (excl BTW) resteren en voor 2024 een maandelijkse kostprijs van 340 EUR (bovenop de maandelijkse kost van 326 EUR die we nu al voor Geoportaal VIP betalen).
Vanaf 2025 wordt met een abonnement gewerkt waarbij de maandelijkse kostprijs 981,31 EUR (incl. BTW) zal bedragen.
Indien we in het 3de kwartaal van 2024 beslissen om in te stappen dan krijgen we nog een korting van 25% op het huidige jaarlijks onderhoud van ORBIT Connect, zijnde 250 EUR.
Art. 1 De gemeenteraad beslist om in te stappen in de essentiële functionaliteiten gebundeld onder de noemer GEOPORTAAL SMART, aan de voorwaarden zoals opgenomen in de ORBITGT- GEOPORTAAL infobundel als bijlage.
Art. 2 De nodige kredieten, zijnde een eenmalige kost van 3950 EUR (excl. BTW) en een extra maandelijkse kost voor 2024 van 340 EUR (excl. BTW) per resterende maand, zijn te voorzien op jaarbudgetrekening S3O3P2A1/0600-00/6110000. Vanaf 2025 bedragen de maandelijkse kosten 981,31 EUR (incl. BTW).
Art. 3 De implementatie in 2024 kan vanaf de datum van deze beslissing gebeuren, in samenspraak met de leverancier.
Art. 4 Deze beslissing over te maken aan ORBIT G.T.
De raad keurt de aanstelling van een verbalisant en inspecteur RO voor Kapelle-op-den-Bos in het kader van de samenwerkingsovereenkomst met Haviland goed.
Er is momenteel nog geen aangestelde verbalisant RO.
Het is aangewezen om in tussentijd beroep te kunnen doen op de dienstverlening van Haviland via inhouse opdracht en dit op afroep voor wat betreft handhaving RO. Het voordeel hierbij is eveneens dat zij de administratieve opvolging kunnen uitvoeren.
Eerder stelde de raad Haviland reeds aan voor de handhaving periode 25 oktober 2022- 24 oktober 2024.
Decreet lokaal bestuur 22 december 2017 meer bepaald de bevoegdheden van de gemeenteraad;
De statuten van Haviland zoals gepubliceerd in bijlagen bij het Belgisch Staatblad dd. 6 juni 2017.
In artikel 4 van de statuten van Haviland wordt als doel van Haviland onder meer vermeld, het leveren van diensten in het kader van:
- bestuurlijke handhaving
De gemeente kan als vennoot van Haviland als dienstverlenende vereniging beroep doen op de diensten van haar intercommunale.
De toegewezen diensten worden middels het “in-house principe” door Haviland gepresteerd en aangerekend op basis van een open boekhouding, waarbij de opdrachtgever een stand van zaken kan opvragen.
De intercommunale Haviland voorziet in dergelijke ondersteuning zoals voorzien in de projectfiche.
Het uurloon voor een projectleider is €109,50. Indien beroep wordt gedaan op een jurist bedraagt het uurloon €118,50.
Het hier opgegeven uurloon is gekoppeld aan de indexaanpassing van de lonen zoals toepasselijk in de openbare sector. Voor verplaatsingen wordt €10,00 forfait aangerekend.
Dat de toekenning via het in-house principe van voornoemde opdrachten aan Haviland onder meer tot voordeel heeft dat er in beginsel, behoudens andersluidend standpunt van de BTW-administratie, op de door de eigen personeelsleden van Haviland geleverde prestaties geen BTW zal worden doorgerekend naar de gemeente/stad/OCMW toe, op alle andere prestaties en kosten blijft uiteraard wel BTW verschuldigd.
Op heden keurt de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met Haviland goed inzake dienstverlening handhaving RO: dienstverlening type II zijnde een intergemeentelijke verbalisant en inspecteur RO op afroep voor een periode van één jaar met ingang vanaf 25 oktober 2024.
De nodige kredieten worden voorzien per dossier op afroep en voorlopig gebudgetteerd op 10.000 EUR op jaarbasis op jaarbudgetrekening S3O1P1A2/0600-00/6131999.
Art. 1 De overeenkomst om op afroep via dossiers op afroep een verbalisant en inspecteur handhaving RO aan te stellen via Haviland wordt goedgekeurd voor de periode van 12 maanden ter verlenging vanaf 25 oktober 2024.
Art. 2 De samenwerkingsprotocollen die als bijlage gaan bij deze beslissing worden goedgekeurd.
Art. 3. Haviland, de politiezone KLM en het departement omgeving worden van deze beslissing op de hoogte gebracht.
De raad neemt kennis van het jaarlijks rapport - 2024 - van de financieel directeur over de thesaurietoestand, liquiditeitsprognose, evolutie van de budgetten alsook het debiteurenbeheer en de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole.
Het decreet lokaal bestuur meer bepaald artikels 177, 265 en 266.
De financieel directeur legt jaarlijks een rapport voor aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de OCMW-raad.
Dit gebeurt in volle onafhankelijkheid.
Het rapport is opgesteld voor zowel OCMW als gemeente. Voor een aantal topics worden de cijfers per entiteit behandeld, voor andere wordt er gerapporteerd over het geheel.
Het rapport bevat cijfers van boekjaar 2024. Voor twee topics wordt verwezen naar het opvolgingsrapport dat in september aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
Art. 1 De gemeenteraad neemt kennis van het jaarlijks rapport van de financieel directeur over de thesaurietoestand, liquiditeitsprognose, evolutie van de budgetten alsook het debiteurenbeheer en de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole.
De raad neemt kennis van de opvolgingsrapportering 2024.
Voor het einde van het derde kwartaal wordt een rapport met de stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het decreet lokaal bestuur meer bepaald artikel 263.
Het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen meer bepaald artikel 29.
Het eerste opvolgingsrapport over het eerste semester 2024 wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en OCMW-raad.
De opvolgingsrapportering bevat minstens al de volgende elementen:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
Art. 1 De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het eerste semester van 2024.
De raad neemt kennis van het schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende de jaarrekening 2023 van de gemeente en het OCMW.
Brief Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende de jaarrekening 2023 van de gemeente en het OCMW.
De gouverneur heeft de jaarrekening 2023 van de gemeente en het OCMW goedgekeurd.
Er zijn enkele technische opmerkingen. Hiermee zal rekening gehouden worden in de volgende beleidsrapporten:
In het volgende meerjarenplan zullen de doelstellingen SMART geformuleerd worden, waardoor rapportering op een hoger niveau mogelijk zou moeten worden.
Klasse 5 – Huurwaarborgen
Op de proef- en saldibalans staat op de AR 5510000 (Wedersamenstelling huurwaarborgen) een bedrag van 10.832,88 euro, terwijl er maar 6.230,41 euro wordt opgenomen.
In het verleden werden huurwaarborgen niet correct geboekt zijn. Deze zijn voor 90% rechtgezet. Voor de overgebleven "foute" boekingen wordt bekeken hoe deze kunnen worden gecorrigeerd.
Dit zal worden gecorrigeerd in de volgende beleidsrapporten.
Op de AR 750 wordt een bedrag van 29.685,39 euro gekoppeld aan de ESC 440 en het beleidsveld 0030. Dividenden ontvangen van Iverlek Publigas en Publi-T moeten gekoppeld worden aan het beleidsveld 0640 en/of 0650.
Dit zal worden gecorrigeerd in de volgende beleidsrapporten.
Personeelsuitgaven onderwijzend personeel: werkgeversbijdragen ingeschreven
Er werd geen uitgave ingeschreven voor de werkgeversbijdragen voor de lonen van het gemeentelijk onderwijzend personeel op de AR 6218.
Dit zal worden gecorrigeerd in de volgende beleidsrapporten.
Art. 1 De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende de jaarrekening 2023 van de gemeente en het OCMW.
De raad keurt de geactualiseerde versie van het zonaal politiereglement voor de politiezone K-L-M goed dat in werking treedt vanaf 1 januari 2025.
De gemeenteraad van 30 mei 2022 keurde een nieuw zonaal politiereglement goed, dat voortaan in de 3 gemeenten van de politiezone van kracht zou zijn. Door toe te werken naar 1 gemeenschappelijk politiereglement kan de handhaving door de politie op een meer adequate manier gebeuren in de politiezone.
Na 2 jaar dringt een actualisatie van het politiereglement zich op.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
De beslissing van de gemeenteraad van 30 mei 2022 houdende de vaststelling van het zonaal politiereglement;
Het is belangrijk dat het zonaal politiereglement voldoende actueel blijft. Daarom hebben de 3 gemeenten Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise decentrale werkgroepen georganiseerd waar de verschillende vragen tot aanpassing werden besproken.
Het betreffen aanpassingen omwille van gewijzigde hogere wetgeving, zoals bijvoorbeeld voor drones en lachgas. Of wijzigingen waarbij één van de lokalen besturen een suggestie tot verduidelijking of aanvulling wenst aan te brengen.
De geactualiseerde versie van het zonaal politiereglement werd toegelicht tijdens de gemeenteraadscommissie van 2 september 2024.
Het gunstig advies van de jeugdraad van 19 september 2024.
Art.1 Het zonaal politiereglement voor de politiezone K-L-M wordt vastgesteld.
Art. 2 Het zonaal politiereglement (versie 2022) wordt opgeheven vanaf de inwerkingtreding van het nieuwe zonaal politiereglement.
Art. 3 De korpschef van de politiezone K-L-M wordt van deze beslissing in kennis gesteld.
Art. 4 De gemeenten Londerzeel en Meise worden van deze beslissing in kennis gesteld.
Art.5 Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1e lid van het decreet lokaal bestuur.
Art. 6 Deze geactualiseerde versie van het zonaal politiereglement treedt in werking vanaf 1 januari 2025.
De raad keurt de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat op dinsdag 26 november 2024 goed.
De gemeente Kapelle-op-den-Bos is aangesloten is bij Creat Services dv;
De statuten van Creat Services dv;
De bepalingen van het decreeet over het Lokaal Bestuur van de 22 december 2017;
De oproepingsbrief voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv op 26 november 2024, waarin de agenda werd meegedeeld;
Onze beslissing d.d. 27 maart 2023 waarbij de heer Geert Van de Voorde, schepen aangeduid werd als vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering en de heer Bruno Keuleers, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering van TMVS dv en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Art. 1 De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering Creat Services dv van 26 november 2024 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
1. Wijziging van vermogen
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
3. Evaluatie 2024, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2025 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)
4. Begroting 2025 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)
5. Actualisering presentievergoeding
6. Statutaire benoemingen
7. Varia
Art. 2 De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 26 november 2024, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Buitengewone Algemene Vergadering.
Art. 3 Een afschrift van dit besluit zal verzonden worden
- hetzij per post t.a.v. Creat Services dv, p/a Intercommunaal Beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent
- hetzij bij voorkeur per elektronische post naar het e-mailadres 20241126BAV@farys.be
De raad keurt de agenda en vaststelling van het mandaat van de Buitengewone Algemene Vergadering van Iverlek op dinsdag 12 november 2024 goed.
Gelet op het feit dat de gemeente Kapelle-op-den-Bos voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op het feit dat de gemeente Kapelle-op-den-Bos per aangetekend schrijven van 17 september 2024 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Iverlek die op 12 november 2024 plaatsheeft in “de Brabanthal, Brabantlaan 1 te 3001 Leuven”;
Gelet op het feit dat de documentatiestukken betreffende deze agendapunten elektronisch kunnen worden geraadpleegd op het Extranet van Iverlek;
Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;
Onze beslissing d.d. 22 mei 2023 waarbij de heer Geert Van de Voorde, schepen, aangeduid werd als vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering van Iverlek en dit voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Art.1 Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek van 12 november 2024:
Art. 2 De vertegenwoordiger van de gemeente Kapelle-op-den-Bos die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 12 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Art. 3 Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e‑mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
De raad neemt kennis van de stand van zaken van de werken op het openbaar domein.
Update stand van zaken werken openbaar domein.
Art. 1 De raad neemt kennis van de stand van zaken van de werken op het domein openbaar domein.
De gemeenteraad keurt de gunningswijze en lastvoorwaarden goed voor de opdracht Heraanleg schoolomgeving campus V STK
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het KB van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
In het kader van de opdracht “Heraanleg schoolomgeving campus V STK” werd een bestek met nr. 2022/098 opgesteld door studiebureau Witteveen-Bos.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.024.279,92 EUR exclusief BTW.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in S3O1P2A1 0200-002240207 en S3O1P2A1 0310-00 2270007.
Art 1.Het bestek met nr. 2022/098 en de raming voor de opdracht “Heraanleg schoolomgeving campus V STK”, opgesteld door afdeling Grondgebiedzaken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1.024.279,92 EUR exclusief BTW.
Art 2.Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art 3.De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Art 4.De uitgave voor deze opdracht is voorzien in S3O1P2A1 0200-002240207 en S3O1P2A1 0310-00 2270007.
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Eind vorig jaar werd er in de stationsomgeving een tijdelijke camera geplaatst in opdracht van het lokaal bestuur en in samenspraak met Infrabel. In maart ll. interpelleerde onze fractie hierover nog op de gemeenteraad mbt opvolging van de beelden en de timing.
Uit een antwoord dat onze fractie mocht ontvangen van het diensthoofd Security Services van de NMBS wordt het beeldmateriaal van de camera overgemaakt door het Security Operations Center (SOC) van de NMBS aan de politiediensten (op hun uitdrukkelijke vraag, met vermelding van een PV-nummer en in het kader van inbreuken op het Strafwetboek en/of om daders op te sporen/te identificeren die misdrijven plegen op deze locatie.) Ook in dat schrijven staat vermeld dat volgens de lokale politie deze camera zeker effect opgeleverd heeft inzake overlast ter hoogte van het station Kapelle-op-den-Bos.
Het betrof hier een tijdelijke camera die voor een specifieke periode (vb. enkele maanden) op een bepaalde locatie wordt ingezet om vervolgens, na analyse en evaluatie elders te benutten.
De camera werd in de week van 15 juli ll. weg gehaald.
Heden stellen we vast dat er opnieuw fietsdiefstallen gepleegd worden.
Vandaar onze vragen:
1/ Wanneer zal de analyse en evaluatie van deze tijdelijke camera plaatsvinden? Indien dit al plaatsgevonden heeft, wat waren de bevindingen?
2/ Wat impliceert de bewering dat volgens de lokale politie de camera effect heeft opgeleverd en welke conclusies worden hieraan verbonden?
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord mevrouw Else Vanden Broeck, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Met eenparigheid van stemmen werd in maart van dit jaar het voorstel om huisdieren van Kapellenaren samen met hun baasjes te begraven of in het columbarium bij te zetten toe te voegen aan het gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen.
We waren hierin een pilootgemeente!
Ondertussen werd dit voorstel ook door verschillende Vlaamse gemeenten goedgekeurd en zelfs al geïmplementeerd.
Hierbij dan ook - ter illustratie - een stuk uit het reglement op de begraafplaatsen van onze buurgemeente Zemst waarin de wijziging opgenomen is.
1/ Wat is de reden waarom deze wijziging – na 6 maanden - nog steeds niet opgenomen is in het gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen?
De voorzitter sluit de zitting op 30/09/2024 om 21:42.
Namens Gemeenteraad,
Siebe Ruykens
algemeen directeur
Hendrik De Vleeschouwer
voorzitter van de gemeenteraad