Het Vlaams Parlement geeft sinds 1 februari 2021 aan de lokale besturen de mogelijkheid om de beperkte snelheidsovertredingen op plaatsen waar de maximumsnelheid gelimiteerd is tot 30 of 50 km per uur via de gemeentelijke administratieve sancties te bestraffen. Hiervoor werd een nieuw artikel 29 quater ingevoerd in de wet van 16 maart 1968. Wanneer de beperkte snelheidsovertredingen voldoen aan de voorwaarden om via de gemeentelijke administratieve sancties te worden bestraft, heeft dit de depenalisering tot gevolg.
De politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5 reglement), zoals opgenomen bij dit besluit, wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en alle latere wijzigingen;
Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, artikel 29 quater;
Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikelen 119 en 135 §2;
Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur: De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Het lokaal bestuur opteert om de beperkte snelheidsovertredingen op de plaatsen waar de snelheid is gelimiteerd tot 30 of 50 km per uur via de gemeentelijke administratieve sancties te bestraffen, dit na voorafgaandelijk overleg met de politiezone KLM en de gemeenten Meise en Londerzeel. Het feit dat de dienstverlening bij Haviland op vlak van sanctionerende ambtenaren – in tegenstelling tot de gewestelijke verwerkingscentra bij strafrechtelijke PV’s - niet beperkt wordt door quota, geeft hierbij de doorslag. Het doel is om het aantal snelheidsovertredingen aanzienlijk te zien dalen zodat ook het aantal verkeersongelukken daalt en de verkeersveiligheid verhoogt.
Het lokaal bestuur kiest ervoor om de administratieve procedure toe te passen wanneer de overtreding wordt begaan door een meerderjarige, natuurlijke persoon, waarvan het voertuig is ingeschreven in België.
Er is advies ingewonnen bij de juridische dienst van het Departement Mobiliteit en Openbare werken. Zij geven aan dat het mogelijk is om een onderscheid te maken tussen Belgische overtreders en buitenlandse overtreders en hier geen schending is van het gelijkheidsbeginsel. Zo een onderscheid, maar dan op basis van een verschil in behandeling tussen personen met en zonder vaste woon-of verblijfplaats in België, zien we ook bij het bevel tot betalen. Bij het bevel tot betalen is de procedure enkel van toepassing indien de overtreder een vaste woon-of verblijfplaats in België heeft. Hierbij besliste het Grondwettelijk Hof dat er geen ongelijke behandeling voorhanden was. Ook in het decreet van 27 november 2015 betreffende de lage-emissiezone bestaat er een verschil in behandeling wat betreft de inning van de geldboetes tussen de personen met en zonder vaste woon-of verblijfplaats in België. Deze ongelijke behandeling werd eveneens aanvaard in het advies 57.459/1 van 28 mei 2015 van de afdeling Wetgeving van Raad van State.
Verder zal er ook een verschil in behandeling optreden op Belgisch niveau, namelijk tussen gemeenten die GAS 5 invoeren en gemeenten die GAS 5 niet zullen hanteren.
In eerste instantie starten we vanaf 1 december 2022 voor een periode van 5 maanden met het depenaliseren van de snelheidsovertredingen via de onbemande mobiele camera. In deze periode doen we de nodige ervaringen op. Met Londerzeel en Meise en met de politiezone KLM is is afgesproken om vanaf april 2023 stapgewijs ook vaste trajectcontroles te depenaliseren via GAS 5. Tegen de zomer van 2023 zou in elke gemeente tot drie trajectcontroles ingevoerd worden.
De politie treedt op voor het vaststellende gedeelte van de gemeentelijke administratieve sanctie. Om dit in goede banen te leiden werd het verkeersteam van de politiezone KLM versterkt in de loop van 2022 met 2 extra calog-medewerkers.
Art. 1 De politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5), zoals integraal opgenomen bij dit besluit, wordt goedgekeurd.
Art. 2 Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de korpschef van de politiezone KLM, de colleges van burgemeester en schepenen van de gemeente Meise en Londerzeel, de sanctionerend ambtenaar, de griffie van de bevoegde politierechtbank en de procureur des Konings.
Art. 3 Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het lokaal decreet.