De voorzitter opent de zitting op 27/02/2023 om 19:47.
De notulen van de gemeenteraad d.d. 19 december 2022 worden goedgekeurd.
Gelet op de notulen van de gemeenteraad d.d. 19 december 2022.
Gelet op de artikelen 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
Art. 1 De notulen van de gemeenteraad d.d. 19 december 2022 worden goedgekeurd.
De raad keurt de overeenkomst voor het vernieuwen en isoleren van het dak van het administratief centrum via het Vlaams Energie Bedrijf goed.
Het vernieuwen en isoleren van het dak van het AC is aan de orde gelet op einde levensduur van de dakbekleding.
Daarnaast wenst het bestuur in te zetten op duurzaamheid en kan er op deze manier bespaard worden op het energieverbruik.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het KB van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Decreet van 15 juli 2011.
Samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaams Gewest en het VEB nv 20192023, artikel 2 - missie en strategisch kader van het VEB.
Algemene voorwaarden goedgekeurd op de gemeenteraad van 28 september 2020.
Het Vlaams Energiebedrijf nv (VEB) werd in 2012 opgericht door de Vlaamse regering op basis van het decreet van 15/07/2011. VEB is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van privaat recht (nv) en heeft rechtspersoonlijkheid. Eén van de haar toegewezen taken volgens het decreet van 15/07/2011 is het leveren van gas en elektriciteit en het faciliteren, het aanbieden en het coördineren van energiediensten om energiebesparende maatregelen en milieuvriendelijke energieproductie in gebouwen te verwezenlijken.
VEB organiseert hiervoor zelf een openbare aanbesteding waarbij de concurrentie speelt. De klanten van VEB kunnen vervolgens via het VEB een opdrachtofferte aanvragen. Het lokaal bestuur is aldus vrijgesteld om zelf een overheidsopdracht te voeren.
In de Samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaams Gewest en het VEB nv 2019-2023 is onder artikel 2 de missie en strategisch kader van het VEB bepaald, waarbij VEB ondermeer organisaties zal ontzorgen die aankopen volgens de Wet op Overheidsopdrachten op vlak van integraal duurzaam energiebeheer.
Vanuit haar opdracht concentreert VEB zich dan ook prioritair op overheden in Vlaanderen en in het bijzonder deze die gevat worden door de wetgeving overheidsopdrachten. Met andere woorden: de Vlaamse overheid zelf en entiteiten die werkingsmiddelen, subsidies ontvangen vanuit de Vlaamse overheid (Vlaamse agentschappen, Vlaamse steden en gemeenten, OCMW ’s, scholen, huisvestingsmaatschappijen, zorgsector …...
De offerte in bijlage bedraagt 118.356,46 EUR excl. BTW en is voorzien in het meerjarenplan op S3O3P2A4/0800-00/2210007
Art. 1 De gemeenteraad is akkoord om de vernieuwing en isolatie van het dak van het administratief centrum uit te voeren via de aankoopcentrale van het Vlaams Energiebedrijf en gaat aldus akkoord met de offerte, de algemene voorwaarden en overeenkomsten die als bijlage bij deze beslissing gaan.
Art. 2 De offerte in bijlage bedraagt 118.356,46 EUR excl. BTW en is voorzien in het meerjarenplan op S3O3P2A4/0800-00/2210007
Art. 3 Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitwerking van dit dossier.
De raad keurt de ontwerpakte voor de gedeeltelijke overdracht van het zakelijk recht voor het onroerende goed van de gemeentelijke basisschool ’t Mulderke in het kader van de bouw van een extra klaslokaal goed.
De wijzigende gezinssamenstelling en daaruit voortvloeiende vraag tot (kleuter) onderwijs in Nieuwenrode vraagt een uitbreiding van de gemeentelijke basisschool 't Mulderke om een extra klaslokaal te voorzien in het schoolgebouw het Mulderke.
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
De wet van 10 januari 1824 op het erfpachtrecht.
Op 13 mei 2015 heeft de gemeente Kapelle-op-den-Bos aan de naamloze vennootschap DBFM Scholen van morgen op voormelde grond een recht van erfpacht verleend met het oog op het laten oprichten van een schoolgebouw op het onroerend goed:
Gemeente Kapelle-op-den-Bos, tweede afdeling, Nieuwenrode, een perceel grond gelegen Molenstraat 50 en 52, gekend ten kadaster volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger sectie A nummer 0225NP0000 voor een oppervlakte van 1 are 29 centiaren, en sectie A nummer 0225SP0000 voor een oppervlakte van 22 aren 59 centiaren.
Dit recht van erfpacht werd verleend en aanvaard voor de duur van het individueel DBFM-contract dat tussen beide partijen werd gesloten.
Mogelijke pistes werden onderzocht om binnen het bestaande zakelijk recht en met de aannemer waarmee het contract werd aangegaan het huidige schoolgebouw uit te breiden. Dit bleek echter juridisch moeilijk haalbaar waardoor een deel van het perceel dient afgesplitst te worden om op die manier een extra lokaal te kunnen laten bouwen door het lokaal bestuur zelf.
Beide partijen komen overeen om dit toegestane recht van erfpacht gedeeltelijk vervroegd te beëindigen voor het volgend deel van het onroerend goed: Gemeente Kapelle-op-den-Bos, tweede afdeling, Nieuwenrode, een perceeltje grond deel uitmakend van de grond gelegen Molenstraat 52, gekend ten kadaster volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger sectie A deel van nummer 0225SP0000 voor een oppervlakte volgens meting van 78 centiaren.
In bijlage vindt u de ontwerpakte voor de gedeeltelijke overdracht van het zakelijk recht voor het onroerende goed van de gemeentelijke basisschool ’t Mulderke in het kader van de bouw van een extra klaslokaal.
Art. 1 De raad keurt de ontwerpakte voor de gedeeltelijke overdracht van het zakelijk recht voor het onroerende goed van de gemeentelijke basisschool ’t Mulderke in het kader van de bouw van een extra klaslokaal goed.
Art. 2 De voorzitter van de gemeenteraad, de heer Hendrik De Vleeschouwer, en de algemeen directeur, Siebe Ruykens, worden afgevaardigd om de notariële akte te ondertekenen.
Art. 3 Afschrift van deze beslissing zal aan de notaris, scholen van morgen en de uitvoerende aannemer van de DBFM-overeenkomst overgemaakt worden.
De raad neemt kennis van het voortgangsrapport van het lokaal energie en klimaatpact.
Kapelle-op-den-Bos ondertekende het Lokaal Energie en Klimaatpact 1.0 (LEKP 1.0), de voortgang moet jaarlijks voor 1 maart gerapporteerd worden aan de gemeenteraad.
Kapelle-op-den-Bos ondertekende het Lokaal Energie en Klimaatpact 1.0 (LEKP 1.0), de voortgang moet jaarlijks voor 1 maart gerapporteerd worden aan de gemeenteraad. Hiervoor wordt voor elke gemeente een rapport opgemaakt door het Agentschap binnenlands bestuur. Het rapport bevindt zich in bijlage.
De cijfers m.b.t. het aantal meter bijkomend of opgewaardeerd fietspad werden nog niet geüpdateted in het rapport. Echter werd in 2021 en 2022 wel 4.745 m fietspad bij aangelegd of opgewaardeerd, wat overeenkomt met 0,49 m/inwoner.
Het is niet de bedoeling dat elke gemeente elke doelstelling haalt, wel dat alle doelstellingen op Vlaams niveau gehaald worden. Een gemeente kan dus beslissen om meer in te zetten op een doelstelling en dan minder op een andere.
In het geval van Kapelle-op-den-Bos zitten een aantal doelstellingen op schema. Voor de aanleg van fietspaden zitten we al halfweg, wat er dan voor gezorgd heeft dat een aantal andere achter zitten op schema. Het pact loopt echter tot 2030 en ook voor de volgende periode zijn al acties gepland die zullen helpen met het bereiken van de doelstellingen:
Werf 1, doelstelling 1 extra boom per inwoner (bomen in bos tellen hierbij niet mee):
- stedenbouwkundige verordening in opmaak ivm compensatie gekapte bomen
Werf 1, doelstelling 0,5 m hagen en Geveltuinbeplanting extra per inwoner:
- project groenadvies werd uitgebreid naar de hele gemeente
- reglement geveltuintjes
Voor beide projecten zal meer ingezet worden op communicatie
Werf 3, doelstelling 1 toegangspunt tot deelmobiliteit per 1000 inwoners
- autodeelplan is in opmaak en zal nadien worden uitgerold
Werf 3, doelstelling 1 laadpunt per 100 inwoners
- strategische locaties werden doorgegeven aan AWV
- Meer inzetten op communicatie 'paal volgt wagen' via website AWV
- Deelname aan samenaankoop laadpalen via Haviland, hier ook inzetten op semipublieke laadpalen
Werf 4, doelstelling 1m² ontharding per inwoner
- Ontharding: van maart tot December zal het Vlaams Kampioenschap tegelwippen lopen. Dit is een competitie tussen de Vlaamse steden en gemeenten om om ter meest m² verharding uit te breken per inwoner. De bedoeling is om inwoners, bedrijven, verenigingen,... aan te moedigen om zo veel mogelijk te ontharden.
- voorziene ontharding Mechelseweg en marktplein
- In 2023 loopt het project 'regenwatercoach' om mensen te begeleiden bij het ontharden en bufferen van hemelwater (doelstelling 1m³/inwoner)
Art. 1: De raad neemt kennis van het voortgangsrapport van het lokaal energie en klimaatpact.
De raad neemt kennis van het schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 nr. 3 van de gemeente en het OCMW.
Brief Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende de aanpassing meerjarenplan nr. 3 van de gemeente en het OCMW.
De gouverneur heeft de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 nr. 3 van de gemeente en het OCMW goedgekeurd.
Er zijn enkele technische opmerkingen:
Toegestane werkingssubsidies: gebruik ESC
De AR 6498 (Andere specifieke werkingssubsidies) is in de boekjaren 2022-2025 gekoppeld aan de ESC 499 (Andere lokale overheden). Deze koppeling is niet correct.
De geraamde uitgaven betreffen de subsidies voor middag- en avondtoezicht aan de vrije basisscholen en moeten aan de ESC 800 gekoppeld worden.
Toegestane investeringssubsidies: gebruik ESC
De AR 664 (Toegestane investeringssubsidies) is in het boekjaar 2022 gekoppeld aan de ESC 400 (Provincies). Deze koppeling is niet correct.
De geraamde uitgaven van 50.000,00 euro betreft investeringssubsidie aan projectvereniging WIKA (cameracontrole, kassa, toegangscontrole) en moet aan de ESC440 (Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (IGS)) gekoppeld worden.
Bijdrage Welzijnskoepel West-Brabant
Uit de ontvangen verklaring van uw bestuur blijkt dat de bijdrage aan de Welzijnskoepel wordt geraamd op de AR 6131100 (Andere diensten en leveringen). Dat is niet correct.
Deze uitgaven moeten geraamd worden op de AR 6490/4 (Algemene werkingssubsidies).
Meer specifiek nog: in boekjaar N worden de voorschotten van boekjaar N samen met de afrekening boekjaar N-1 verwerkt.
In de volgende aanpassing van het meerjarenplan zullen deze opmerkingen gecorrigeerd worden.
Art. 1 De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 nr. 3 van de gemeente en het OCMW.
De raad neemt kennis van het jaarverslag van de klachtenregistratie 2022.
Rapportage klachtenregistratie 2022.
Overzicht klachten 2022: zie bijlage.
De dossiers kunnen, na afspraak, ingekeken worden bij de dienst bestuursadministratie.
Art. 1 De raad neemt kennis van het rapport van de klachtenregistratie 2022.
Het decreet van 22/12/2017 over het lokaal bestuur voorziet voor het personeel van gemeente en OCMW in recht op opvolging en feedback, al dan niet door middel van een evaluatie, over hun wijze van functioneren. Deze regelgeving is eveneens van toepassing op de decretale graden.
In de rechtspositieregeling voor het personeel van lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos is een hoofdstuk opgenomen met bepalingen rond de evaluatie tijdens de loopbaan van personeelsleden en met specifieke bepalingen voor de evaluatie van de decretale graden van de gemeente.
Artikel 73 uit de lokale rechtspositieregeling schrijft voor dat de evaluatiecriteria voor de decretale graden worden bepaald door de gemeenteraad, dit op basis van de decretale opdrachten, de functiebeschrijving en functieprofiel van de betrokken functiehouder.
Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2017 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk IV en V.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 194.
De beslissing van de gemeenteraad van 28 september 2020 tot toetreding van gemeente Kapelle-op-den-Bos als vennoot bij Poolstok voor ondersteuning inzake personeels- en organisatiebeleid.
De rechtspositieregeling voor het personeel van lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos vastgesteld door gemeente- en OCMW-raad van 19 oktober 2022, Hoofdstuk VIII. De evaluatie tijdens de loopbaan, Afdeling VI. Specifieke bepalingen voor de evaluatie van de decretale graden van de gemeente, en latere aanpassingen.
De beslissing van het college van 9 juni 2021 tot aanstelling Key-Consult, via Poolstok, als externe deskundige in het personeelsbeleid als partner en procesbegeleider voor de evaluatie van de decretale graden bij gemeente Kapelle-op-den-Bos.
De gemeenteraad stelde in zijn zitting van 25 oktober 2021 de methodiek en basisafspraken, de evaluatiecriteria voor de nulmeting periode 2020-2021 en de respondenten/getuigen voor de evaluatie van de algemeen directeur vast.
De methodieken voor het meten van de evaluatiecriteria voor de algemeen directeur werden reeds eerder door de gemeenteraad van 25 oktober 2021 vastgelegd na voorbereiding door de extern deskundige, in samenspraak met de functiehouder en het evaluatiecomité.
Ter vervollediging worden hierbij deze basisafspraken herhaald:
Het voorstel van evaluatiecriteria voor de periode 2023-2024 door de algemeen directeur werd op 17 januari 2023 in de vorm van een planningsgesprek samen met de externe deskundige besproken en waar nodig aangescherpt. De externe deskundige zorgde ervoor dat de doelstellingen smart werden geformuleerd. De eindversie van de evaluatiecriteria voor de algemeen directeur werd opgenomen in bijlage.
Art. 1. De gemeenteraad legt de evaluatiecriteria (resultaatsgebieden, doelstellingen, generieke en functiespecifieke competenties) en de respondenten/getuigen voor de algemeen directeur voor de periode 2023-2024 vast zoals opgenomen in bijlage.
Het decreet van 22/12/2017 over het lokaal bestuur voorziet voor het personeel van gemeente en OCMW in recht op opvolging en feedback, al dan niet door middel van een evaluatie, over hun wijze van functioneren. Deze regelgeving is eveneens van toepassing op de decretale graden.
In de rechtspositieregeling voor het personeel van lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos is een hoofdstuk opgenomen met bepalingen rond de evaluatie tijdens de loopbaan van personeelsleden en met specifieke bepalingen voor de evaluatie van de decretale graden van de gemeente.
Artikel 73 uit de lokale rechtspositieregeling schrijft voor dat de evaluatiecriteria voor de decretale graden worden bepaald door de gemeenteraad, dit op basis van de decretale opdrachten, de functiebeschrijving en functieprofiel van de betrokken functiehouder.
Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2017 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk IV en V.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 194.
De beslissing van de gemeenteraad van 28 september 2020 tot toetreding van gemeente Kapelle-op-den-Bos als vennoot bij Poolstok voor ondersteuning inzake personeels- en organisatiebeleid.
De rechtspositieregeling voor het personeel van lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos vastgesteld door gemeente- en OCMW-raad van 26 oktober 2020, Hoofdstuk VIII. De evaluatie tijdens de loopbaan, Afdeling VI. Specifieke bepalingen voor de evaluatie van de decretale graden van de gemeente, en latere aanpassingen.
De beslissing van het college van 9 juni 2021 tot aanstelling Key-Consult, via Poolstok, als externe deskundige in het personeelsbeleid als partner en procesbegeleider voor de evaluatie van de decretale graden bij gemeente Kapelle-op-den-Bos.
De gemeenteraad stelde in zijn zitting van 25 oktober 2021 de methodiek en basisafspraken, de evaluatiecriteria voor de nulmeting periode 2020-2021 en de respondenten/getuigen voor de evaluatie van de financieel directeur vast.
De methodieken voor het meten van de evaluatiecriteria voor de financieel directeur werden reeds eerder door de gemeenteraad van 25 oktober 2021 vastgelegd na voorbereiding door de extern deskundige, in samenspraak met de functiehouder en het evaluatiecomité.
Ter vervollediging worden hierbij deze basisafspraken herhaald:
Het voorstel van evaluatiecriteria voor de periode 2023-2024 door de financieel directeur werd op 17 januari 2023 in de vorm van een planningsgesprek samen met de externe deskundige besproken en waar nodig aangescherpt. De externe deskundige zorgde ervoor dat de doelstellingen smart werden geformuleerd. De eindversie van de evaluatiecriteria voor de financieel directeur werd opgenomen in bijlage.
Art. 1. De gemeenteraad legt de evaluatiecriteria (resultaatsgebieden, doelstellingen, generieke en functiespecifieke competenties) en de respondenten/getuigen voor de financieel directeur voor de periode 2023-2024 vast zoals opgenomen in bijlage.
Het decreet van 22/12/2017 over het lokaal bestuur voorziet voor het personeel van gemeente en OCMW in recht op opvolging en feedback, al dan niet door middel van een evaluatie, over hun wijze van functioneren. Deze regelgeving is eveneens van toepassing op de decretale graden.
In de rechtspositieregeling voor het personeel van lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos is een hoofdstuk opgenomen met bepalingen rond de evaluatie tijdens de loopbaan van personeelsleden en met specifieke bepalingen voor de evaluatie van de decretale graden van de gemeente.
Artikel 73 uit de lokale rechtspositieregeling schrijft voor dat de evaluatiecriteria voor de decretale graden worden bepaald door de gemeenteraad, dit op basis van de decretale opdrachten, de functiebeschrijving en functieprofiel van de betrokken functiehouder.
Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2017 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk IV en V.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 194.
De beslissing van de gemeenteraad van 28 september 2020 tot toetreding van gemeente Kapelle-op-den-Bos als vennoot bij Poolstok voor ondersteuning inzake personeels- en organisatiebeleid.
De rechtspositieregeling voor het personeel van lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos vastgesteld door gemeente- en OCMW-raad van 26 oktober 2020, Hoofdstuk VIII. De evaluatie tijdens de loopbaan, Afdeling VI. Specifieke bepalingen voor de evaluatie van de decretale graden van de gemeente, en latere aanpassingen.
De beslissing van het college van 9 juni 2021 tot aanstelling Key-Consult, via Poolstok, als externe deskundige in het personeelsbeleid als partner en procesbegeleider voor de evaluatie van de decretale graden bij gemeente Kapelle-op-den-Bos.
De gemeenteraad stelde in zijn zitting van 28 november 2022 de methodiek en basisafspraken, de evaluatiecriteria voor de nulmeting periode 2021-2022 en de respondenten/getuigen voor de evaluatie van de adjunct-algemeen directeur vast.
De methodieken voor het meten van de evaluatiecriteria voor de adjunct-algemeen directeur werden reeds eerder door de gemeenteraad van 28 november 2022 vastgelegd na voorbereiding door de extern deskundige, in samenspraak met de functiehouder en het evaluatiecomité.
Ter vervollediging worden hierbij deze basisafspraken herhaald:
Op 11 januari 2023 vond er een planningsgesprek plaats, waarbij de externe deskundige samen met de adjunct algemeen directeur en in aanwezigheid van het evaluatiecomité een voorstel van evaluatiecriteria hebben uitgewerkt voor de periode 2023-2024. De externe deskundige zorgde nadien ervoor dat de doelstellingen smart werden geformuleerd. De eindversie van de evaluatiecriteria voor de adjunct algemeen directeur werd opgenomen in bijlage.
Art. 1. De gemeenteraad legt de evaluatiecriteria (resultaatsgebieden, doelstellingen, generieke en functiespecifieke competenties) en de respondenten/getuigen voor de adjunct algemeen directeur voor de periode 2023-2024 vast zoals opgenomen in bijlage.
De raad neemt kennis van het verslag van de buitengewone algemene vergadering d.d. 14 december 2022 van Haviland.
Als bijlage het verslag van Haviland, buitengewone algemene vergadering van 14 december 2022.
Art. 1 De raad neemt kennis van het verslag van de buitengewone algemene vergadering d.d. 14 december 2022 van Haviland.
De raad neemt kennis van het verslag van de buitengewone algemene vergadering d.d. 14 december 2022 van Intradura.
In bijlage het schrijven van Ann Scheys, in verband met het verslag van de buitengewone algemene vergadering van Intradura op 14 december 2022.
Art. 1 De raad neemt kennis van het verslag van de buitengewone algemene vergadering d.d. 14 december 2022 van Intradura.
De raad keurt de toetreding tot de aankoopcentrale CREAT van de intergemeentelijke vereniging TMVS goed.
De raad verleent ongunstig advies omtrent de erkenningsaanvraag voor de geloofsgemeenschap "Christengemeente Londerzeel" en de voorgestelde verdeelsleutel, namelijk 14% ten laste van de gemeente Kapelle-op-den-Bos.
Op 25 oktober 2022 werd door de lokale geloofsgemeenschap "Christengemeente Londerzeel" een erkenningsaanvraag ingediend bij het Agentschap Binnenlands bestuur.
Bij schrijven van 22 november 2022 verzoekt het agentschap Binnenlands Bestuur de gemeenteraad een advies te verlenen omtrent deze aanvraag.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen van 22 oktober 2021, inzonderheid artikel 7,1° tot en met 9° en artikel 67.
Op basis van het Erkenningsdecreet is de financierende overheid verplicht bij te dragen aan de financiering als de lokale geloofsgemeenschap wordt erkend.
De geloofsgemeenschap bevindt zich op het grondgebied van 5 gemeenten. Op basis van het aantal leden werd een voorstel van verdeelsleutel opgemaakt voor de financiering:
● gemeente Londerzeel: 51%
● gemeente Meise: 27%
● gemeente Merchtem: 3%
● Gemeente Grimbergen: 5%
● Gemeente Kapelle-op-den-Bos: 14%
De gemeenteraad is bevoegd advies te verlenen binnen de gestelde termijn van 4 maanden. Bij gebreke aan advies kan aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.
Uit de jaarrekening 2020 en 2021 blijkt dat het financieel evenwicht van de geloofsgemeenschap precair is:
Tot op heden blijkt er geen bedienaar van de eredienst of een vervanger te zijn.
Gelet op de jaarrekening 2021 en de bijgevoegde financiële documenten is er geen exploitatietoelage vereist of gevraagd.
Er mag vanuit gegaan worden dat de tussenkomst in de exploitatieuitgaven op korte termijn niet noodzakelijk of relatief beperkt zal zijn. Op de (middel)lange termijn is dit moeilijk in te schatten.
De kans is reëel dat het lokaal bestuur als financierende overheid moet tussenkomen om het tekort te financieren.
Hiervoor is geen toelage opgenomen in het actuele meerjarenplan. Gezien de financiële uitdagingen en de druk op de lokale financiën, moeten onzekere (negatieve) financiële aspecten zoveel mogelijk vermeden worden.
Het lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos adviseert de erkenningsaanvraag voor de lokale geloofsgemeenschap ‘Christengemeente Londerzeel’ ONGUNSTIG.
Art. 1 De gemeenteraad verleent ongunstig advies omtrent de erkenningsaanvraag voor de geloofsgemeenschap "Christengemeente Londerzeel" en de voorgestelde verdeelsleutel, namelijk 14% ten laste van de gemeente Kapelle-op-den-Bos.
Art. 2 Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt het Agentschap Binnenlands Bestuur.
De raad neemt kennis van een klacht die werd ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) tegen de collegebeslissing d.d. 19 oktober 2022 houdende de afwijzing van een verzoekschrift tot openstelling van een weg. De gouverneur acht zich niet bevoegd.
Het lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos werd op 7 februari 2023 door het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) in kennis gesteld van een klacht en het antwoord van de gouverneur.
Conform het decreet lokaal bestuur neemt de raad kennis van deze klachten.
Het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22 december 2017, artikelen 326-341.
Het lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos werd door het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) op 19 december 2022 in kennis gesteld van een klacht die werd ingediend bij de toezichthoudende overheid door de heer Van der Straeten Luk inzake de weigering van het verzoekschrift tot openstelling van een weg d.d. 19 oktober 2022 (2022/CBS/1591).
Op 7 februari 2023 ontving het lokaal bestuur antwoord van de gouverneur.
Ingevolge een klacht tegen de collegebeslissing d.d. 19 oktober 2022 houdende de afwijzing van het verzoekschrift tot openstelling van een weg, werden via het digitaal loket op 19 december 2022 het dossier en het gemotiveerde standpunt van de gemeenteoverheid ter zake opgevraagd.
Na onderzoek van het dossier stelt de gouverneur vast dat de klacht terug te brengen is tot de vraag of de betrokken grondstrook al dan niet een gemeenteweg is. Het antwoord op deze vraag is echter geen bevoegdheid van de toezichthoudende overheid maar van de burgerlijke rechter.
Art. 1 De raad neemt kennis van een klacht die werd ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) tegen de collegebeslissing d.d. 19 oktober 2022 houdende de afwijzing van een verzoekschrift tot openstelling van een weg. De gouverneur acht zich niet bevoegd.
De raad keurt het reglement voor het toekennen van premies voor honderdjarigen, jubilerende echtgenoten en verenigingen goed.
Het lokaal bestuur van Kapelle-op-den-Bos kent premies toe aan honderdjarigen, jubilerende echtgenoten en jubilerende verenigingen. Deze premies worden toegekend binnen de perken van de kredieten voorzien in het meerjarenplan.
De relevante bepalingen vervat in de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
De relevante bepalingen vervat in het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Alle relevante regelgeving, zelfs indien niet expliciet aangehaald.
Dit reglement stelt de modaliteiten vast voor het toekennen van deze premies.
Het vorige reglement bepaalde dat een premie werd toegekend aan honderdjarigen. Het is echter wenselijk dat elke volgende verjaardag wordt gevierd.
Artikel 1 Inwerkingtreding
Voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt er een premie toegekend aan honderdjarigen (of meer) en jubilerende echtgenoten en verenigingen.
Vanaf de inwerkingtreding vervangt huidig reglement alle voorgaande reglementen over dit onderwerp.
Artikel 2 premie honderdjarigen (of meer)
§ 1 Het lokaal bestuur van Kapelle-op-den-Bos kent een premie toe aan honderdjarigen en elke volgende verjaardag. Dit binnen de perken van de kredieten voorzien in het meerjarenplan.
§ 2 Om aanspraak te maken op de premie moet de betrokkene ingeschreven zijn in het bevolkingsregister als inwoner van de gemeente Kapelle-op-den-Bos.
§ 3 De (+)honderdjarige ontvangt van het lokaal bestuur automatisch een schrijven waarin naar dit reglement wordt verwezen.
§ 4 De premie wordt door middel van één of meerdere Kapellebonnen uitgekeerd. Het bedrag van de premie bedraagt 150 euro voor honderdjarigen. Vanaf 101 jaar bedraagt de premie 75 euro per jaar.
§ 5 Op het moment van de goedkeuring wordt gecontroleerd of de (+)honderdjarige daadwerkelijk in het bevolkingsregister staat ingeschreven als inwoner van de gemeente Kapelle-op-den-Bos en de gerechtigde leeftijd heeft bereikt.
Artikel 3 premie jubilerende echtgenoten
§ 1 Het lokaal bestuur van Kapelle-op-den-Bos kent een premie toe aan echtgenoten die 50, 60, 65, 70, 75 jaar gehuwd zijn. Dit binnen de perken van de kredieten voorzien in het meerjarenplan.
§ 2 Om aanspraak te maken op de premie moeten de betrokken echtgenoten ingeschreven zijn in het bevolkingsregister als gehuwde inwoner van de gemeente Kapelle-op-den-Bos.
§ 3 Het jubilerend paar ontvangt van het lokaal bestuur automatisch een schrijven waarin naar dit reglement wordt verwezen.
§ 4 Het bedrag van de premie wordt bepaald volgens onderstaande tabel en zal door middel van één of meerdere Kapellebonnen worden uitgereikt:
Jubileum |
Premie |
50 jaar |
75 EUR |
60 jaar |
100 EUR |
65 jaar |
125 EUR |
70 jaar |
150 EUR |
75 jaar |
175 EUR |
§ 5 Op het moment van de goedkeuring wordt gecontroleerd of de echtgenoten daadwerkelijk in het bevolkingsregister staan ingeschreven als gehuwde inwoners van de gemeente Kapelle-op-den-Bos.
Artikel 4 Premie jubilerende verenigingen
§ 1 Het lokaal bestuur van Kapelle-op-den-Bos kent een premie toe aan verenigingen die 25 jaar, of een veelvoud daarvan, bestaan. Dit binnen de perken van de kredieten voorzien in het meerjarenplan.
§ 2 Om aanspraak te maken op de premie dient de betrokken vereniging aangesloten te zijn bij één van de gemeentelijke stuurgroepen.
§ 3 De jubilerende vereniging kan via de gemeentelijke website de premie aanvragen. De vereniging voegt bij deze aanvraag een bewijs van oprichting van de vereniging en een actuele ledenlijst. Om aanspraak te maken op de premie doet de vereniging haar aanvraag tijdens het kalenderjaar (1 januari – 31 december) van het desbetreffend jubileumjaar.
§ 4 Het bedrag van de premie bedraagt 620 euro en zal via overschrijving worden overgemaakt.
§ 5 Op het moment van de goedkeuring wordt gecontroleerd of de vereniging daadwerkelijk is aangesloten bij één van de gemeentelijke stuurgroepen en of het bewijs van oprichting van de vereniging en een actuele ledenlijst aan het dossier werd toegevoegd.
Artikel 5 Overgangsmaatregel premie jubilerende verenigingen
De premie die aan jubilerende verenigingen (art. 4) wordt toegekend, zal opgenomen worden in een nieuw overkoepelend reglement met betrekking tot subsidies voor lokale verenigingen. Om dubbele toelages te vermijden, wordt art. 4 uit dit reglement opgeheven van zodra dit subsidiereglement voor verenigingen in werking treed.
Artikel 6: Uiterlijke afhaalperiode
Voor de (+)honderdjarigen (art. 2) en voor de jubilerende echtgenoten (art. 3) zal wanneer een viering plaatsvindt, de Kapellebon overhandigd worden door een delegatie van het lokaal bestuur. Wanneer er geen viering plaatsvindt dienen de rechthebbenden de Kapellebon uiterlijk twee maanden na de beslissing van het college van burgemeester en schepenen af te halen. Na twee maanden vervalt het recht op de Kapellebon voor de rechthebbende.
Artikel 7: Volmachten
De rechthebbende kan een volmacht geven aan een derde persoon om de Kapellebon af te halen, hiervoor wordt een document ter beschikking gesteld.
Artikel 8 Uitvoering
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit reglement. Het college van burgemeester en schepenen zal maandelijks de aanvragen van de honderdjarigen (of meer), jubilerende echtgenoten en jubilerende verenigingen behandelen. Controle op de naleving van de voorschriften van dit reglement en op de juistheid van de ingediende gegevens kan op ieder ogenblik uitgeoefend worden door een afgevaardigde of gemachtigde van het college van burgemeester en schepenen of door een bevoegd ambtenaar.
Artikel 9 Bekendmaking
Dit reglement wordt toegezonden aan de toezichthoudende overheid.
Het reglement wordt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.
De raad neemt kennis van het actieplan en het subsidiedossier van Haviland betreffende het tewerkstellingsloket.
Op 27 juni 2022 besliste de gemeenteraad toe te treden tot het tewerkstellingsloket, evenals een samenwerkingsovereenkomst hiervoor af te sluiten met Haviland.
Als bijlage het actieplan en het subsidiedossier van Haviland betreffende het tewerkstellingsloket.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
In het meerjarenplan van de Vlaamse regering wordt gestreefd naar een 80% tewerkstelling. VDAB kreeg in dit kader een duidelijke opdracht. Omdat ook de lokale besturen en de OCMW’s een belangrijke rol spelen in de vooruitgang van de tewerkstelling, is ondersteuning nodig. En dat kan Haviland als partner bieden.
Haviland beschikt over een grondige expertise en biedt een dienstverlening ‘tewerkstellingsloket’ aan. Binnen deze dienstverlening zal Haviland instaan voor de integrale invulling van de regierol zoals bedoeld in artikel 15 van het decreet van 17 februari 2012 betreffende de ondersteuning van het ondernemerschap op het vlak van de sociale economie en de stimulering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Meer bepaald zal Haviland daarbij instaan voor:
Het opstellen en invullen van alle documenten welke noodzakelijk zijn teneinde de in onderhavige overeenkomst opgenomen opdrachten uit te voeren;
Het opstellen van een actieplan, dat er minstens in voorziet dat jaarlijks een of meerdere acties worden gevoerd:
- die de netwerking op het grondgebied bevorderen;
- die bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale sociale economie;
- ter bevordering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Het voorbereiden, uitwerken en coördineren van deze activiteiten;
Het uitschrijven van de betreffende beleidsdoelstellingen, acties en actieplannen in het meerjarenplan van (de deelnemende gemeenten van) de opdrachtgever en de jaarlijkse financiële en inhoudelijke rapportering;
Het opstellen van een gecoördineerd jaarverslag betreffende de werking.
Aan de deelnemende gemeenten wordt jaarlijks een voorschot gevraagd op de kosten welke in totaal indicatief begroot worden op:
Loonkost: € 50.000
Projectkost: € 10.000
Overhead: € 15.000
Totaal: € 75.000
Jaarlijks wordt een budget opgemaakt waarbij de nieuwe voorschotten worden berekend rekening houdend met o.a. de projectkosten en de indexering van de lonen.
Dit totale voorschotbedrag wordt verdeeld over alle deelnemende gemeenten op basis van hun aantal aandelen zoals vermeld in bijlage I (register der aandeelhouders) bij de statuten van Haviland. Voor de gemeente Kapelle-op-den-Bos betekent dit een jaarlijks voorschot van 4626,33 euro.
De afrekening op basis van de werkelijke kosten (= incl. brutomarge ter dekking van de overheadkosten) zal dan in het 2e kwartaal van 2023 gebeuren.
Haviland zal tevens het nodige doen om voor alle met ingang van 1 januari 2023 deelnemende vennoten samen een aanvraagdossier voor het verkrijgen van subsidies voor het vervullen van de regierol in te dienen. Voor zover de Vlaamse overheid dergelijke subsidies zou toekennen, wordt het aandeel van de gemeente Kapelle-op-den-Bos in het toegekende subsidiebedrag in mindering gebracht van de te betalen bijdrage.
Inzake de dienstverlening en de aanpak van Haviland kunnen onder meer volgende voordelen genoemd worden:
Eenduidige communicatie
Expertise en reeds ruim uitgebouwd netwerk aanwezig
Acties op maat van het lokaal bestuur om tewerkstelling te bevorderen
Ondersteuning aanbieden voor de gemeentediensten die werken op Tewerkstelling
Samenwerken met OCMW’s
Rechtstreekse lijn met VVSG, het departement, de bedrijven en het kabinet
Rechtstreekse lijn met VDAB
De modules zoals beschreven in de PPT
Art. 1 De raad neemt kennis van het actieplan en het subsidiedossier van Haviland betreffende het tewerkstellingsloket.
De raad neemt kennis van de stand van zaken van de werken aan de Molenstraat.
Update stand van zaken werken Molenstraat.
Art. 1 De raad neemt kennis van de stand van zaken van de werken aan de Molenstraat.
De raad erkent de trage weg die ter hoogte van het kerkhof van Nieuwenrode de Paddegatstraat verbindt met voetweg 74 en 102 als gemeenteweg.
In het trage wegenplan is opgenomen om de trage weg die ter hoogte van het kerkhof van Nieuwenrode de Paddegatstraat verbindt met voetweg 74 en 102 te erkennen als trage weg (nu gemeenteweg). De locatie is op de kaart in bijlage in blauw aangeduid.
Naar aanleiding van het nieuwe gemeentewegendecreet is de gemeenteraad sinds 1/9/2019 bevoegd voor de aanleg, wijziging en afschaffing van gemeentewegen (inclusief trage wegen, voet- en buurtwegen).
Decreet gemeentewegen (3/5/2019).
Naar aanleiding van het nieuwe gemeentewegendecreet is de gemeenteraad sinds 1/9/2019 bevoegd voor de aanleg, wijziging en afschaffing van gemeentewegen (inclusief trage wegen, voet- en buurtwegen).
Bij een beslissing moet de gemeenteraad steeds nagaan als de voorgestelde beslissing niet in strijd is met het doel van het decreet:
Art 3.
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Art. 4.
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen wordt steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
De gemeenteraad kan volgens het decreet een publieke erfdienstbaarheid toekennen aan een trage weg waarvan kan worden aangetoond dat ze al 30 jaar publiek gebruikt werden conform Art 13 van het decreet:
§ 1. Grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg.
De toegankelijkheid van private wegen, vermeld in artikel 12septies, § 1, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, geldt niet als bewijs van een dertigjarig gebruik door het publiek.
§ 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.
De vaststelling door de gemeenteraad van een dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.
§ 3. Voor de toepassing van paragraaf 2 kan eenieder een verzoekschrift indienen bij de voorzitter van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen. Dat verzoekschrift wordt schriftelijk ingediend, en bevat een toelichting en de nodige bewijsmiddelen over het dertigjarige gebruik door het publiek.
§ 4. Als het dertigjarige gebruik door het publiek is vastgesteld in een uitvoerbare rechterlijke uitspraak, vloeien de verplichting tot de opmaak van een rooilijnplan en de vestiging van een publiek recht van doorgang rechtstreeks uit die uitspraak voort.
§ 5. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28.
Voor de toepassing van het eerste lid worden onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd.
Op basis van dit nieuwe gemeentewegendecreet, kan nu een erfdienstbaarheid ingesteld worden op de trage weg die ter hoogte van het kerkhof van Nieuwenrode de Paddegatstraat verbindt met voetweg 74 en 102 . De locatie is op de kaart in bijlage in blauw aangeduid.
De erkenning van deze trage weg en het invoeren van een publieke erfdienstbaarheid, is conform het decreet:
Er kan worden aangetoond dat deze weg reeds 30 jaar gebruikt wordt door het publiek (kaartmateriaal bevindt zich in bijlage)
- De weg duikt reeds op in de Popp-kaart (1842 - 1879)
- Op de luchtfoto uit 1971 is de weg zichtbaar
- Op de luchtfoto uit 1990 is de weg zichtbaar
- De weg is aangeduid op de kaart met de wandelknooppunten (knooppunt 342)
- De weg maakt deel uit van een mountainbikeroute (Julekesroute)
- De weg is aangeduid op de topografische kaart van de periode 1993 - 2008
- De weg is aangeduid op de topografische kaart van 1966 kaartblad 23/7 - Vilvoorde
- Daarnaast wordt de weg gebruikt in meerdere wandelingen:
Wanneer de gemeenteraad door middel van deze argumentatie oordeelt dat voldoende bewezen is dat de weg reeds 30 jaar gebruikt wordt door het publiek en dat het erkennen van de gemeenteweg niet in strijdt is met het gemeentewegendecreet, wordt de publieke erfdienstbaarheid uitgesproken en geeft de gemeenteraad de opdracht aan het college om een rooilijnplan op te laten maken en dit te laten vaststellen volgens de autonome procedure (vroegere zaak der wegen).
Art 1: De gemeenteraad erkent dat de trage weg reeds 30 jaar gebruikt wordt door voetgangers.
Art 2: De gemeenteraad geeft de opdracht voor de opmaak van een rooilijnplan.
het college van burgemeester en schepenen legt het voorstel tot verlegging voor aan de gemeenteraad.
Voetweg 86 ligt voor een deel van het tracé niet op de juridisch correcte locatie. In het trage wegenplan is opgenomen de weg wettelijk te verplaatsen naar de huidige ligging op het terrein.
Gemeentewegendecreet 3 mei 2019.
Het initiatief voor een wijziging van een gemeenteweg (trage weg) ligt steeds bij de gemeenteraad. Hierbij moet altijd afgetoetst worden aan artikel 3 en 4 van het decreet.
Artikel 3. (01/09/2019- ...)
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4. (01/09/2019- ...)
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen
De weg werd in 1883 verlegd. De huidige ligging komt echter niet overeen met de verlegging zoals deze toen werd beslist.
De wijziging kadert in het algemeen belang. De weg is reeds jaar en dag via de huidige ligging bereikbaar en ook zo ook gekend bij de gebruikers. De verlegging verzekert de toegankelijkheid in toekomst. De verlegging heeft geen effect op de toegankelijkheid en verkeersveiligheid.
Art. 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de verlegging.
Art. 2: Er wordt de opdracht gegeven om een rooilijnplan te laten opmaken.
De gemeenteraad erkent de trage weg die de Brandhofstraat verbindt met de Vaartdijk als gemeenteweg.
In het trage wegenplan is opgenomen om de trage weg die de Brandhofstraat verbindt met de Vaartdijk te erkennen als trage weg (nu gemeenteweg). De locatie is op de kaart in bijlage in blauw aangeduid.
Naar aanleiding van het nieuwe gemeentewegendecreet is de gemeenteraad sinds 1/9/2019 bevoegd voor de aanleg, wijziging en afschaffing van gemeentewegen (inclusief trage wegen, voet- en buurtwegen).
Decreet gemeentewegen (3/5/2019).
Naar aanleiding van het nieuwe gemeentewegendecreet is de gemeenteraad sinds 1/9/2019 bevoegd voor de aanleg, wijziging en afschaffing van gemeentewegen (inclusief trage wegen, voet- en buurtwegen).
Bij een beslissing moet de gemeenteraad steeds nagaan als de voorgestelde beslissing niet in strijd is met het doel van het decreet:
Art 3.
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Art. 4.
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen wordt steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
De gemeenteraad kan volgens het decreet een publieke erfdienstbaarheid toekennen aan een trage weg waarvan kan worden aangetoond dat ze al 30 jaar publiek gebruikt werden conform Art 13 van het decreet:
§ 1. Grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg.
De toegankelijkheid van private wegen, vermeld in artikel 12septies, § 1, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, geldt niet als bewijs van een dertigjarig gebruik door het publiek.
§ 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.
De vaststelling door de gemeenteraad van een dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.
§ 3. Voor de toepassing van paragraaf 2 kan eenieder een verzoekschrift indienen bij de voorzitter van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen. Dat verzoekschrift wordt schriftelijk ingediend, en bevat een toelichting en de nodige bewijsmiddelen over het dertigjarige gebruik door het publiek.
§ 4. Als het dertigjarige gebruik door het publiek is vastgesteld in een uitvoerbare rechterlijke uitspraak, vloeien de verplichting tot de opmaak van een rooilijnplan en de vestiging van een publiek recht van doorgang rechtstreeks uit die uitspraak voort.
§ 5. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28.
Voor de toepassing van het eerste lid worden onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd.
Op basis van dit nieuwe gemeentewegendecreet, kan nu een erfdienstbaarheid ingesteld worden op de trage weg die de Brandhofstraat verbindt met de Vaartdijk . De locatie is op de kaart in bijlage in blauw aangeduid.
De erkenning van deze trage weg en het invoeren van een publieke erfdienstbaarheid, is conform het decreet:
Er kan worden aangetoond dat deze weg reeds 30 jaar gebruikt wordt door het publiek (kaartmateriaal bevindt zich in bijlage)
- De weg stond reeds op de Ferrariskaart (1777)
- Op de luchtfoto uit 1971, 1190 en 2003 is de weg zichtbaar
- De weg is aangeduid op de kaart met de wandelknooppunten
- Er lopen wandeltrajecten over de weg op OpenStreetMap
- De weg is opgenomen in fietsroutes op Routeyou
- De weg is aangeduid op de topografische kaart van 1966 kaartblad 23/7 - Vilvoorde
- Daarnaast wordt de weg gebruikt in meerdere wandelingen:
Wanneer de gemeenteraad door middel van deze argumentatie oordeelt dat voldoende bewezen is dat de weg reeds 30 jaar gebruikt wordt door het publiek en dat het erkennen van de gemeenteweg niet in strijdt is met het gemeentewegendecreet, wordt de publieke erfdienstbaarheid uitgesproken en geeft de gemeenteraad de opdracht aan het college om een rooilijnplan op te laten maken en dit te laten vaststellen volgens de autonome procedure (vroegere zaak der wegen).
Art 1: De gemeenteraad erkent dat de trage weg reeds 30 jaar gebruikt wordt door voetgangers.
Art 2: De gemeenteraad geeft de opdracht om een rooilijnplan te laten opmaken.
De gemeenteraad erkent de weg als gemeenteweg.
In het trage wegenplan is opgenomen om de trage weg die voetweg 15 verbindt met de Mechelseweg ter hoogte van de Carrefour te erkennen als trage weg (nu gemeenteweg). De locatie is op de kaart in bijlage in blauw aangeduid.
Naar aanleiding van het nieuwe gemeentewegendecreet is de gemeenteraad sinds 1/9/2019 bevoegd voor de aanleg, wijziging en afschaffing van gemeentewegen (inclusief trage wegen, voet- en buurtwegen).
Decreet gemeentewegen (3/5/2019).
Naar aanleiding van het nieuwe gemeentewegendecreet is de gemeenteraad sinds 1/9/2019 bevoegd voor de aanleg, wijziging en afschaffing van gemeentewegen (inclusief trage wegen, voet- en buurtwegen).
Bij een beslissing moet de gemeenteraad steeds nagaan als de voorgestelde beslissing niet in strijd is met het doel van het decreet:
Art 3.
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Art. 4.
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen wordt steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
De gemeenteraad kan volgens het decreet een publieke erfdienstbaarheid toekennen aan een trage weg waarvan kan worden aangetoond dat ze al 30 jaar publiek gebruikt werden conform Art 13 van het decreet:
§ 1. Grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg.
De toegankelijkheid van private wegen, vermeld in artikel 12septies, § 1, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, geldt niet als bewijs van een dertigjarig gebruik door het publiek.
§ 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.
De vaststelling door de gemeenteraad van een dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.
§ 3. Voor de toepassing van paragraaf 2 kan eenieder een verzoekschrift indienen bij de voorzitter van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen. Dat verzoekschrift wordt schriftelijk ingediend, en bevat een toelichting en de nodige bewijsmiddelen over het dertigjarige gebruik door het publiek.
§ 4. Als het dertigjarige gebruik door het publiek is vastgesteld in een uitvoerbare rechterlijke uitspraak, vloeien de verplichting tot de opmaak van een rooilijnplan en de vestiging van een publiek recht van doorgang rechtstreeks uit die uitspraak voort.
§ 5. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28.
Voor de toepassing van het eerste lid worden onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd.
Op basis van dit nieuwe gemeentewegendecreet, kan nu een erfdienstbaarheid ingesteld worden op de trage weg die voetweg 15 verbindt met de Mechelseweg ter hoogte van de Carrefour . De locatie is op de kaart in bijlage in blauw aangeduid.
De erkenning van deze trage weg en het invoeren van een publieke erfdienstbaarheid, is conform het decreet:
Door een publieke erfdienstbaarheid in te stellen op deze weg, kan de trage verbinding ook in de toekomst verzekerd worden. Hierdoor wordt de bestaande fijnmazigheid beschermd tegen afsluitingen in de toekomst.
Er kan worden aangetoond dat deze weg reeds 30 jaar gebruikt wordt door het publiek (kaartmateriaal bevindt zich in bijlage)
- Op de luchtfoto uit 1990 en 2002 is de weg zichtbaar
- De weg is aangeduid op de kaart met de wandelknooppunten en fietsknooppunten
- Er lopen wandeltrajecten over de weg op OpenStreetMap
- De weg is aangeduid op de meest recente versie van de topografische kaart
- De weg is aangeduid op de topografische kaart van 1966 kaartblad 23/7 - Vilvoorde
- Daarnaast wordt de weg gebruikt in meerdere wandelingen:
Wanneer de gemeenteraad door middel van deze argumentatie oordeelt dat voldoende bewezen is dat de weg reeds 30 jaar gebruikt wordt door het publiek en dat het erkennen van de gemeenteweg niet in strijdt is met het gemeentewegendecreet, wordt de publieke erfdienstbaarheid uitgesproken en geeft de gemeenteraad de opdracht aan het college om een rooilijnplan op te laten maken en dit te laten vaststellen volgens de autonome procedure (vroegere zaak der wegen).
Art 1: de gemeenteraad erkent dat de trage weg reeds 30 jaar gebruikt wordt door voetgangers.
Art 2: De gemeenteraad geeft de opdracht om een rooilijnplan te laten opmaken.
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel tot verlegging van voetweg 48.
Voetweg 48 ligt voor een deel van het tracé niet op de juridisch correcte locatie. In het trage wegenplan is opgenomen de weg wettelijk te verplaatsen naar de huidige ligging op het terrein.
Het betreft een stukje van de trage weg tussen enerzijds Visputwegel/Leiweg en Trieststraat/Alemstraat
Gemeentewegendecreet 3 mei 2019.
Het initiatief voor een wijziging van een gemeenteweg (trage weg) ligt steeds bij de gemeenteraad. Hierbij moet altijd afgetoetst worden aan artikel 3 en 4 van het decreet.
Artikel 3. (01/09/2019- ...)
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4. (01/09/2019- ...)
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen
De weg is reeds lange tijd verlegd naar de huidige locatie. Er staat al een naambordje bij de huidige locatie.
De wijziging kadert in het algemeen belang. De weg is reeds jaar en dag via de huidige ligging bereikbaar en ook zo ook gekend bij de gebruikers. De verlegging verzekert de toegankelijkheid in toekomst. De verlegging heeft geen effect op de toegankelijkheid en verkeersveiligheid.
Art. 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de verlegging.
Art. 2: De gemeenteraad geeft de opdracht om een rooilijnplan te laten opmaken.
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Onze fractie is tevreden dat er een akkoord met Willebroek werd gevonden waardoor het zwembad kan openblijven. Het cafetaria staat momenteel echter leeg. Om leegstand tegen te gaan en om ondernemers de kans te geven om hun horecaconcept uit te testen besliste de meerderheid om de handelsruimte tijdelijk in de markt te zetten.
We kunnen dit alleen maar toejuichen. Tot 22 februari werd de tijd gegeven om een businessplan in te dienen.
Graag hadden we dan ook geweten of er kandidaten gevonden werden en zo niet wat er verder zal ondernomen worden?
Op donderdag 17/02/2023 stond op de e-notulen een stand van zaken in verband met de juridische procedure van het zwembad opgelijst. Blijkbaar zijn er dus nieuwe feiten.
Graag hadden we een stand van zaken gekregen i.v.m. de juridische procedure.
Reeds meerdere keren werden we aangesproken over het feit dat de douchekoppen, lockers stuk zijn. Aangezien er een nieuwe overeenkomst werd afgesloten met Willebroek zouden we willen vragen aan onze afgevaardigden om onze bezorgdheid mee te nemen en over te gaan tot herstelling.
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord mevrouw Else Vanden Broeck, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Sinds juli 2010 worden in België Europese rijbewijzen in bankkaartmodel afgeleverd, met een geldigheidsduur van 10 jaar. Door de coronacrisis werd de termijn verlengd maar intussen zijn de eerst afgeleverde rijbewijzen vervallen en moeten ze hernieuwd worden.
De FOD Mobiliteit was initieel van mening dat het aan de eigenaar zelf was om de einddatum van zijn rijbewijs op te volgen en tijdig een hernieuwing aan te vragen bij het gemeentebestuur. Die eigenaars zouden hiervan dus niet persoonlijk op de hoogte worden gebracht, zoals wel het geval is met de elektronische identiteitskaart.
Veel gemeenten waren vragende partij dat de eigenaars van een bijna vervallen rijbewijs hiervan wel zouden worden verwittigd. De VVSG en Burgerzaken Vlaanderen vzw hebben dat vorig jaar ook expliciet gevraagd aan de FOD Mobiliteit en de bevoegde minister, met een voorstel om dit te organiseren.
Ondertussen vernamen we dat de FOD Mobiliteit toch aan een plan werkt om de burger te verwittigen dat de geldigheid van zijn rijbewijs verlopen is. Concreet zal een privéfirma de chauffeurs waarvan het rijbewijs is verlopen, verwittigen en hen eraan herinneren dat ze hun rijbewijs moeten vernieuwen. Deze vernieuwing zal bovendien digitaal kunnen worden aangevraagd. Enkel het afhalen van het rijbewijs zal nog bij de gemeente moeten gebeuren. De overheidsopdracht is uitgeschreven en lopende.
Toch hoeven wij als gemeente hier niet op te wachten. De dienst Burgerzaken zal dus op een bepaald moment overspoeld raken met nieuwe aanvragen en de werkdruk zal aanzienlijk verhoogd worden. Dus als gemeente kunnen we de burgers hier attent op maken want wie zonder geldig rijbewijs rijdt, riskeert een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro, een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar of een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar. Indien het bewijs nog maar enkele maanden vervallen is, zal de politie in de meeste gevallen eerst een waarschuwing geven om het document zo snel mogelijk te vervangen.
Op de site van de gemeente staat wel degelijk de info over geldigheid van de nieuwe rijbewijzen, maar het lijkt ons aangewezen om dit te delen op social media van de gemeente om zo extra onder de aandacht te brengen en dus ervoor te zorgen dat burgers tijdig een nieuw rijbewijs aanvragen en hen te wijzen op de risico’s van een verlopen rijbewijs.
- Wil het gemeentebestuur een bericht maken om dit bij de burger extra onder de aandacht te brengen via alle mogelijke kanalen (social media, infokanaal, website …)?
- Om privacy redenen (GDPR) kunnen er door het lokaal bestuur geen herinneringen gestuurd worden aan de eigenaars van de te vervallen rijbewijzen. Wat wel kan ik een mail sturen naar alle inwoners via “mijn” burgerprofiel. Is de gemeente bereid hieraan gevolg te geven?
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Op de gemeentelijke begraafplaats in het centrum werden in de loop van 2022 ontgravingen uitgevoerd. Zo ook werden er graven van de oud-strijders van WOII verwijderd.
Op de gemeenteraad van 28 november 2022 stelde onze fractie hierover reeds een vraag.
We stellen vast dat de gedenksteen nog niet werd geplaatst.
Graag hadden we dan ook geweten hoever het staat met dit dossier?
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord Dirk Robberechts, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Begin februari 2023 werden enkele asfaltvlakken in de Oudemanstraat hersteld. (Stukje weg aan de autokeuring – oprit A12) Onze fractie is van oordeel dat dit echt noodzakelijk was maar vindt het een zeer spijtige zaak dat slechts aan één kant van de rijweg herstellingen werden uitgevoerd.
Uiteraard weten wij ook wij dat dit een gemeentegrens-situatie is.
Maar het blijft een hilarische resultaat van een typisch kafkaiaanse Vlaams beleid rond het beheer van onze wegen infrastructuur.
Daarom onze vraag.
Is er overleg gepleegd met Londerzeel?
Zo ja, waarom is er dan tot geen akkoord gekomen om gans de breedte te doen?
Zo nee, waarom niet?
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKa-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Voor de heraanleg van het Marktplein en de Mechelseweg dient een nieuw openbaar onderzoek opgestart te worden.
Aangezien er tijdens het eerste openbaar onderzoek opmerkingen/bezwaren werden ingediend moesten de plannen worden aangepast. Daarom werd in december een 2de openbaar onderzoek opgestart maar daarbij liep het fout.
Om procedurefouten te vermijden werd het openbaar onderzoek ingetrokken en werd het dossier van het omgevingsloket gehaald.
We vernamen oorspronkelijk dat er een 3de openbaar onderzoek zou opgestart worden in de loop van de maand januari. Aangezien het dossier in de maand januari nog niet op het omgevingsloket terug te vinden was deden we navraag. Er werd ons meegedeeld dat het dossier in de loop van de maand februari online zou staan.
Bij het indienen van dit agendapunt stellen we vast dat het dossier nog steeds niet raadpleegbaar is op het loket.
Daarom hadden we graag een antwoord op de onderstaande vragen.
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Er is een fusie op til tussen FCE Kapelle-op-den-Bos en FC Ramsdonk. De besturen van beide ploegen hebben al hun leden hierover reeds ingelicht eind 2022.
In een persartikel dat verscheen op 06/02/2023 konden we onderstaande tekst lezen.
Er is een fusie op til tussen Ramsdonk en Kapelle-op-den-Bos, die volgend seizoen al zouden samengaan. De voorwaarde is wel dat de gemeente Kapelle-op-den-Bos met financiële steun over de brug komt. Een verkennend gesprek met burgemeester Renaat Huysmans (N-VA) verliep alvast positief. Volgend seizoen zouden de beide sites nog gebruikt worden, vanaf 2024-25 zou heel de club actief zijn op de site van Ramsdonk . De nieuwe fusieclub zou dan 350 spelers tellen, waardoor de aanleg van een synthetisch veld een must wordt.
Daarom onze vragen.
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Mathias Diricx, raadslid, die namens de CD&V-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
In het Nieuwsblad werden onlangs de fusieplannen bevestigd tussen de voetbalclubs van Ramsdonk en Kapelle-op-den-Bos. Een voorwaarde hierbij (volgens het artikel) is dat het lokaal bestuur met financiële steun over de brug komt.
Op basis van dit artikel begrijpen wij ook dat er reeds een verkennend gesprek was met de burgemeester.
Graag hadden wij een stand van zaken ontvangen met betrekking tot deze gesprekken en de financiële steun die gevraagd wordt van het lokaal bestuur.
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Jos Thomas, raadslid, die namens de CD&V-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
In december ontvingen buurtbewoners een brief met betrekking tot een mogelijke knip in de Ipsvoordestraat, welk voorstel ook besproken werd op de gemeenteraad van december.
Ondertussen werden er honderden handtekeningen verzameld tegen de knip en leeft het dossier enorm in Nieuwenrode.
Graag hadden wij een stand van zaken gekregen over dit dossier en, meer in het bijzonder, het overleg met de gemeente Grimbergen.
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Edward De Wit, raadslid, die namens de CD&V-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Sinds het op 1/1/2023 in voege treden van de tweewekelijkse ophaling van de restafvalzakken door Intradura is het precies dat het in Kapelle-op-den-Bos elke dag huisvuilophaling was. Dit is ondertussen wel gebeterd, maar toch zijn er een paar hardleerse inwoners, die hun zakken laten buitenstaan tot de volgende ophaling.
De gemeente beslist uiteindelijk over de frequentie van de ophalingen. In bijlage laat ik u de timing voor de ophaalkalender van Intradura. Er zijn twee edities van de ophaalkalender:
Voor de afvalkalender januari-juni moeten wijzigingen doorgegeven worden ten laatste tegen 15/9/2023.
Voor de afvalkalender juli-december moeten wijzigingen doorgegeven worden ten laatste tegen 15/3/2023.
Daarom onze vraag om een evaluatie te doen en nog voor 15/3 om tijdig de volgende wijziging door te geven, nl. wekelijkse ophaling dit jaar vanaf juli t.e.m. oktober. Anders blijft alles gedurende 2023 tweewekelijks (ook in de warme periode van het jaar)
Volgend jaar kan een andere wijziging doorgevoerd worden: april t.e.m. september. Maar dat is pas te beslissen voor 15/9/2023.
Dit is een voorstel om tegemoet te komen aan opmerking van heel wat inwoners (vooral van bewoners van appartementsgebouwen). Met de daling van de energieprijzen, is er misschien ook meer budgettaire ruimte.
Misschien kan een kleine studie gevraagd worden bij Intradura.
- Hoeveel tonnage per rit in 2022.
- Hoeveel ritten per dag in 2022.
- Kostprijs per rit/per dag in 2022.
Te vergelijken met 2023
- Hoeveel tonnage per rit?
- Hoeveel ritten per dag?
- Kostprijs per rit/per dag?
Daarom vragen wij nog snel deze oefening te doen om ook de financiële gevolgen/consequenties te kennen en ons op de hoogte te brengen van hopelijk een doorgevoerde wijziging.
Maar vooral om Intradura op de hoogte te stellen.
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Mathias Diricx, raadslid, die namens de CD&V-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Op Kapelle Spreekt staat volgende tijdslijn met betrekking tot het project vergroening Vogeltjeswijk:
Graag hadden wij hierover een update ontvangen.
Is het eerste schetsontwerp beschikbaar (er staat namelijk dat dit in januari ging beschikbaar zijn)? En is er een concretere planning voor de presentatie van het voorontwerp in maart?
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Mathias Diricx, raadslid, die namens de CD&V-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Via de pers moesten wij vernemen dat er een nieuw openbaar onderzoek zal komen met betrekking tot de heraanleg van het Marktplein en de Mechelseweg.
Momenteel is er geen informatie te vinden over een nieuw openbaar onderzoek via het Omgevingsloket. Waarom werd er nog geen nieuw openbaar onderzoek gelanceerd?
In de pers lezen wij ook dat de plannen nog zullen worden aangepast (ten opzichte van het eerder gepubliceerde openbaar onderzoek). Graag hadden wij een toelichting ontvangen over de punten die aangepast zullen worden in de nieuwe plannen.
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Mathias Diricx, raadslid, die namens de CD&V-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
In de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 februari geraakte café ’t Schippershof ernstig beschadigd door een zware brand. Een drama voor het gezin, dat zowel hun woning als hun bron van inkomsten verliest.
Graag hadden wij van het schepencollege vernomen welke hulp tot nu toe geboden is aan het koppel vanuit het lokaal bestuur. Is er een noodwoning ter beschikking gesteld? Zijn er ook spullen ter beschikking gesteld van het getroffen gezin? Plant het gemeentebestuur nog andere acties?
De raad neemt kennis van dit aanvullend agendapunt.
Gehoord meneer Mathias Diricx, raadslid, die namens de CD&V-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Kapelle Spreekt werd eerder opgestart om inwoners mee te laten participeren in het beleid.
Recent werden er bepaalde ideeën gelanceerd vanuit het schepencollege waarbij men ook de mening vraagt van inwoners, maar waarbij het platform Kapelle Spreekt niet gebruikt wordt. We denken hier bijvoorbeeld aan het voorstel van N-VA en Groen voor de knip in de Ipsvoordestraat, maar ook het eenrichtingsverkeer in de Grotstraat.
Onze vraag ter bespreking: waarom wordt het platform niet gebruikt om de input van inwoners over deze dossiers te centraliseren (en hen te informeren over de huidige stand van zaken)? Kapelle Spreekt lijkt ons nochtans de ideale applicatie om inwoners mee te laten participeren in dergelijke projecten.
De voorzitter sluit de zitting op 27/02/2023 om 22:09.
Namens Gemeenteraad,
Siebe Ruykens
algemeen directeur
Hendrik De Vleeschouwer
voorzitter van de gemeenteraad