De voorzitter opent de zitting op 28/08/2023 om 19:59.
Gehoord schepen Sonja Thielemans die bij aanvang van de raad de mondelinge vraag (raad juni 2023) van raadslid Dirk Hermans wenste te beantwoorden in het kader van de capaciteitsproblematiek in het secundair onderwijs. Er is een brief opgesteld, de fractieleiders spreken af om na de raad deze brief te bespreken.
De notulen van de gemeenteraad d.d. 26 juni 2023 worden goedgekeurd.
Gelet op de notulen van de gemeenteraad d.d. 26 juni 2023.
Gelet op de artikelen 32, 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.
Art. 1 De notulen van de gemeenteraad d.d. 26 juni 2023 worden goedgekeurd.
De raad keurt de intentieovereenkomst goed tussen het gemeentebestuur, VZW Immo en VZW Voetbalvereniging Groot Kapelle m.b.t. de sportsite te Ramsdonk.
Gemeente Kapelle-op-den-Bos beoogt te investeren in een gemeentelijke sportinfrastructuur dewelke ter beschikking kan worden gesteld van de jeugd en senioren (18+) uit de gemeente ter beoefening van voetbal, sport en spel.
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Gemeente Kapelle-op-den-Bos beoogt te investeren in een gemeentelijke sportinfrastructuur dewelke ter beschikking kan worden gesteld van de jeugd en senioren (18+) uit de gemeente ter beoefening van voetbal, sport en spel.
Als gevestigde lokale sportvereniging, met een aanzienlijk ledenaantal en een sterk uitgebouwde jeugdwerking, betekent vzw Voetbalvereniging Groot Kapelle, de vereniging na fusie van voetbalclub KFCE Kapelle-op-den-Bos en Voetbalclub FC Ramsdonk, een belangrijke maatschappelijke meerwaarde voor de gemeente en haar inwoners. VZW Immo is eigenaar van de percelen van deze site.
De gemeente beoogt een investeringssubsidie en renteloze lening te verlenen aan de vzw Voetbalvereniging Groot Kapelle, ter ondersteuning van voormelde vereniging én ter vernieuwing/verbetering van de bestaande sportinfrastructuur, in overeenstemming met de basisprincipes zoals uiteengezet in de intentieverklaring tussen de gemeente, VZW Immo en Voetbalvereniging Groot Kapelle.
Er werd vastgesteld dat de bestaande infrastructuur op de sportsite gelegen te Ramsdonk sterk verouderd is en niet meer voldoet aan de huidige comfort- en energievoorwaarden.
Voetbalvereniging Groot Kapelle, vroeger Voetbalclub FC Ramsdonk, was- en is – sinds jaar en dag – reeds actief op de voormelde sportsite en maakt op heden gebruik van de bestaande, verouderde infrastructuur.
Voetbalvereniging Groot Kapelle is bereid de nodige investeringen uit te voeren- en de nodige verantwoordelijkheden op te nemen m.b.t. voormelde sportsite en een nieuwe sportinfrastructuur op te richten die voldoet aan de eisen van de gemeente zoals bepaald in de intentieovereenkomst. (Bijlage 1)
De gemeente is bereid om (i) een investeringssubsidie van 1 000 000 euro en (ii) een renteloze lening van 250 000 te verlenen aan Voetbalvereniging Groot Kapelle voor de modernisering en uitbouw van site te Ramsdonk overeenkomstig de modaliteiten zoals bepaald in de intentieovereenkomst. (Bijlage 1)
Overeenkomstig de intentieovereenkomst zal Voetbalvereniging Groot Kapelle een erfpachtrecht verkrijgen op de site van VZW Immo opdat zij de nodige investeringen kan doen op de site. Vervolgens zal VZW Immo de blote eigendom van de site middels notariële akte schenken aan de gemeente.
Art 1. De gemeenteraad beslist tot goedkeuring van het voorliggend ontwerp van intentieovereenkomst met VZW Immo en VZW Voetbalvereniging Groot Kapelle m.b.t. de sportsite te Ramsdonk.
Art 2. De gemeenteraad machtigt de voorzitter van de gemeenteraad Hendrik De Vleeschouwer en de algemeen directeur Siebe Ruykens om voormeld ontwerp van intentieovereenkomst te ondertekenen.
Goedkeuring wordt gegeven aan de voorlopige vaststelling van het ontwerp-RUP Bospark.
Volgende stap in kader van RUP Bospark, voorlopige vaststelling ontwerp-RUP.
Art. 2.2.1 van de VCRO dat zegt dat men bij de start van de opmaak van een RUP een evolutieve procesnota moet opstellen.
Art. 2.2.5 van de VCRO dat zegt dat men bij de opmaak van een RUP een ontwerp-RUP moet opstellen en voorlopig laten vaststellen door de gemeenteraad.
Het planteam werd aangesteld via beslissing van college van burgemeester en schepenen van 16 februari 2022.
Gelet op artikel 2.2.1 §1. van de VCRO is een ruimtelijk uitvoeringsplan een resultaat van een ruimtelijk planningsproces waarbij de effectbeoordelingen procedureel en inhoudelijk geïntegreerd worden in het proces, hierna genoemd : geïntegreerd planningsproces.
In functie van het geïntegreerde planningsproces wordt een procesnota opgesteld die het volledige verloop van het planningsproces beschrijft. Het is een informatief en evolutief document dat in de loop van het planningsproces wordt aangevuld.
Deze procesnota blijft ‘open’, is evolutief, en moet in de loop van het planningsproces aangevuld worden met gewijzigde of nieuwe processtappen, stakeholders, tussentijdse beslissingen, participatiemomenten,…
De procesnota en in voorkomend geval de aanpassingen eraan worden op de website van de bevoegde overheid ter beschikking gesteld.
Het ontwerp RUP wordt opgemaakt door het planteam. Het decreet beschrijft welke onderdelen het ontwerp-RUP moet bevatten (art. 2.2.5):
Art 1. Er wordt goedkeuring gegeven aan de voorlopige vaststelling van de documenten uit het ontwerp RUP Bospark opgemaakt door het planteam.
Art 2. Het 2de participatiemoment zal opgestart worden.
De gemeenteraad geeft haar goedkeuring voor de zaak der wegen van de omgevingsaanvraag betreffende heraanleg Marktplein, Mechelseweg, Marktstraat een aangrenzende kruispunten/straten.
De gemeenteraad keurt de ligging, breedte én uitrusting van het Marktplein, Marktstraat, Mechelseweg en de aanliggende straten Otto de Maeyerstraat, Zetselstraat, René Swaelusstraat en het kruispunt/pleintje t.h.v. de Oudstrijdersstraat goed, cfr. het bijgevoegde rooilijnplan “Bijlage 1a: Rooilijnen- en overdrachtsplan” opgemaakt door Evolta nv.
Het decreet van 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning;
Het besluit van de Vlaamse regering van 27/11/2015 betreffende de omgevingsvergunning;
Het besluit van de Vlaamse regering van 01/06/1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II);
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse regering van 15/05/2009;
Het decreet van 03/05/2019 houdende de Gemeentewegen;
Het decreet lokaal bestuur van 22/12/2017;
Het bestuursdecreet van 07/12/2018;
Het decreet betreffende de openbaarheid van bestuur van 26/03/2004.
Toelichting & argumentatie
Op 01/03/2023 werd door de heer Renaat Huysmans, burgemeester, namens de gemeente Kapelle-op-den-Bos, een omgevingsaanvraag ingediend, voor de heraanleg van het Marktplein, Marktstraat en Mechelseweg, op de percelen kadastraal gekend als:
Kadastrale ligging |
Administratieve ligging |
n° |
1 AFD/K-OD-B, sectie A, perceel 0336/00G002 |
Mechelseweg |
148 |
1 AFD/K-OD-B, sectie A, perceel 0334/00G000 |
Mechelseweg |
146 |
1 AFD/K-OD-B, sectie A, perceel 0178/00P004 |
Schoolstraat |
8 |
1 AFD/K-OD-B, sectie A, perceel 0335/00F004 |
Marktplein |
29 |
1 AFD/K-OD-B, sectie A, perceel 0335/00S004 |
Schoolstraat |
12 |
1 AFD/K-OD-B, sectie A, perceel 0336/00H002 |
Mechelseweg |
146 |
Het project is gelegen in het centrum van Kapelle-op-den-Bos en beoogt de herinrichting van het Marktplein, Marktstraat, Mechelseweg en de aanliggende straten Otto de Maeyerstraat, Zetselstraat, René Swaelusstraat en het kruispunt/pleintje t.h.v. de Oudstrijdersstraat. De nadruk van dit project wordt gelegd op het creëren van een veilige en aangename dorpskern met meer groen.
De herinrichting focust op de vernieuwing van de bovenbouw (wegenis- en omgevingswerken). Er wordt geen nieuw rioleringsstelsel aangelegd. Wel wordt er maximaal ingezet op lokale ingrepen zoals bioswales, die water kunnen bergen en infiltreren. Daarnaast werd er herbekeken hoe de parkeergelegenheden zich kunnen plaatsvinden doorheen het projectgebied, waarbij een vermindering van het aantal plaatsen naar voren werd geschoven. De nadruk van dit project wordt gelegd op het ontharden van zo veel mogelijk zones. Er wordt tevens overgestapt naar éénrichtingsverkeer over het gehele gebied, zodoende ontstaat er meer mogelijkheid om te ontharden en om te focussen op een veilige en toegankelijke dorpskern.
Op het Markplein wordt een evenementenplein beoogt met zo veel mogelijk groen en een groot belang aan toegankelijkheid. Er wordt tevens een constructie opgetrokken in de vorm van een luifel dat het plein nog meer zal karakteriseren. Onder deze luifel zal het mogelijk zijn om de fiets te stallen en zal dienen als overdekte polyvalente (podium)ruimte.
Een nieuwe doorsteek wordt alsook gecreëerd voor de zachte weggebruiker op enkele percelen die gelegen zijn naast de gemeentelijke basisschool aan de Mechelseweg. Deze nieuwe verbinding voor fietsers en voetgangers zal een groene oase vormen waarbij ontspanning centraal staat.
Aanleg van infrastructuur:
Daarnaast vinden ook nog een aantal werken plaats die zijn vrijgesteld van de vergunningsplicht (Vrijstellingbesluit van 16/07/2010):
Door overheveling van gronden naar het openbaar domein worden rooilijnen gewijzigd t.h.v. de nieuwe doorsteek aan de Schoolstraat voor zachte weggebruikers. Op het grondplan wegenis ontworpen toestand en het inplantingsplan ontworpen toestand is de ontworpen rooilijn terug te vinden. De nieuwe infrastructuurvoorzieningen gelegen op de percelen 0336/00H002, 0336/00G002, 0335/00F004 en 0335/00S004 worden overgedragen aan het openbaar domein. De weg wordt niet toegankelijk gemaakt voor gemotoriseerd verkeer.
Aangezien er in het overige gedeelte van het projectgebied, t.h.v. onder andere de Markt en Mechelseweg, verfraaiings-, uitrustings- en/of herstelwerkzaamheden worden toegepast, maar er geen rooilijnen vastgelegd werden in een rooilijnplan, maakt ook dit gedeelte onderdeel uit van de zaak der wegen. De gemeenteweg wordt hier gewijzigd omwille van een verandering van de ligging, de bedding en berijdbare breedte van de weg en de weguitrusting. Aangezien er een overstap plaatsvindt naar éénrichtingsverkeer doorheen de verschillende straten, wordt daarom de weg volledig heringericht.
De rooilijn werd uitgezet op basis van het plan uit “Bijlage 1a: Rooilijnen- en overdrachtsplan”, opgemaakt door Evolta nv.
De gemeenteraad moet in toepassing van artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, als zijnde een uitdrukkelijk aan haar voorbehouden bevoegdheid in de zin van artikel 41, 9° van het decreet lokaal bestuur, een beslissing nemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, alvorens de vergunningverlenende overheid (in dit geval de gemeente) een beslissing kan nemen over de totaliteit van de omgevingsaanvraag.
De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek, dat gehouden werd van 07/06/2023 t.e.m. 06/07/2023.
Tijdens dit openbaar onderzoek werden 11 bezwaren en/of opmerkingen ingediend.
Bespreking van de bezwaren:
De indieners van het bezwaar uiten de bezorgdheid omtrent de onduidelijkheden over de privé-laadmogelijkheden voor elektrische wagens. Gelet op de recente investeringen die werden gedaan en gelet op de inplanting van de parkeerplaatsen blijkt het laden niet meer mogelijk voor de locatie van de bezwaarindiener. De bezwaarindiener vraagt hieromtrent duidelijkheid, alsook een oplossing in de vorm van een parkeerplaats aan de voorziene (privé-)laadpaal.
Gelet op het feit dat het voorliggende bezwaar geen betrekking heeft op de zaak der wegen, kan deze niet meegenomen worden in de beoordelingen met betrekking tot de zaak der wegen. Het bezwaar zal meegenomen worden bij de beoordeling van de omgevingsvergunningsaanvraag.
Bezwaar 2 heeft betrekking op een waterproblematiek die verholpen door het maken van een insnijding in de boordstenen zodat het water, dat bleef stilstaan op de parking langs de weg, kon afvloeien naar de rioolputjes. De bezwaarindiener heeft de bekommernis dat door de geplande ontharding van de parking hij/zij opnieuw geconfronteerd wordt met dezelfde waterproblematiek.
Gelet op het feit dat het voorliggende bezwaar geen betrekking heeft op de zaak der wegen, kan deze niet meegenomen worden in de beoordelingen met betrekking tot de zaak der wegen. Het bezwaar zal meegenomen worden bij de beoordeling van de omgevingsvergunningsaanvraag.
Bezwaar 3 heeft betrekking op de bezorgdheid dat de indiener van het bezwaar beide garages niet meer kan bereiken. Voor de garage aan de kant van de Mechelseweg is er volgens de indiener van het bezwaarschrift voldoende vrije ruimte, doch wordt volgens de indiener van het bezwaarschrift de inrit van de garage langs de Oudstrijdersstraat volledig geblokkeerd door het voorzien in een parkeerplaats parallel met de straat.
Gelet op het feit dat voorliggende aanvraag betrekking heeft op de bereikbaarheid van de percelen vanuit de openbare lokale weg, wordt dit bezwaar meegenomen in de beoordeling van de zaak der wegen. Gelet op de aangeleverde plannen blijkt duidelijk dat er voor beide inritten de nodige aandacht en toegankelijkheid wordt verschaft. De nieuwe voorziene parkeerplaats, parallel met de openbare lokale weg eindigt waar de inrit begint. Gelet op voorgaande kan het bezwaarschrift bijgevolg niet bijgetreden worden.
Bezwaar 4 uit de bezorgdheid omtrent de afwerking van de gevel van de bezwaarindiener. Er werd destijds een betonnen bloembak tegen de gevel van de bezwaarindiener geplaatst waardoor de ruimte achter deze bloembak niet meegenomen kon worden bij het schilderen van de gevel. In de nieuwe plannen verdwijnt deze betonnen bloembak en wordt voorzien in een fietsenstalling. De bezwaarindiener vraagt de fietsenstalling op die manier te ontwerpen dat het niet-geschilderde gedeelte bedekt is.
Gelet op het feit dat het voorliggende bezwaar geen betrekking heeft op de zaak der wegen, kan deze niet meegenomen worden in de beoordelingen met betrekking tot de zaak der wegen. Het bezwaar zal meegenomen worden bij de beoordeling van de omgevingsvergunningsaanvraag.
Bezwaar 5 pleit ervoor dat de parkeergelegenheid rondom het Marktplein langs de huizenkant bewaard blijft omwille van volgende punten:
Gelet op het feit dat het voorliggende bezwaar geen betrekking heeft op de zaak der wegen, kan deze niet meegenomen worden in de beoordelingen met betrekking tot de zaak der wegen. Het bezwaar zal meegenomen worden bij de beoordeling van de omgevingsvergunningsaanvraag.
Bezwaar 6 heeft betrekking op de bezorgdheid dat de garage niet in- of uitgereden kan worden met aanhangwagen en caravan. De bezwaarindiener geeft aan dat er reeds contact is geweest met de gemeente en dat er reeds aanpassingen werden gedaan aan het voorliggende plan. De bezwaarindiener geeft dat de inkorting van 1,00 meter nog steeds niet voldoende is/zal zijn overeenkomstig zijn aangeleverde fotomateriaal bij simulatie.
Gelet op het feit dat voorliggende aanvraag betrekking heeft op de bereikbaarheid van de percelen vanuit de openbare lokale weg, wordt dit bezwaar meegenomen in de beoordeling van de zaak der wegen. Op de aangeleverde plannen blijkt inderdaad dat er voorzien wordt in een plantvak, doch dient plantvak in voorliggend geval begrepen te worden als zijnde een borduur van beperkte hoogte en niet als volwaarde plantvak als zijnde een grote plantbak/bloempot. Gelet op voorgaande dient geoordeeld te worden dat het in- en uitrijden niet in die mate worden vermoeilijkt dat een negatieve beoordeling van de zaak der wegen noodzakelijk is. Eventuele noodzakelijke en bijkomende aanpassingen aan het plantvak zullen beoordeeld worden bij de beoordeling van de omgevingsvergunning.
Bezwaar 7 heeft betrekking op de bekommernis dat er geen parkeerplaats wordt voorzien voor het huis rond de Markt langsheen de woonhuizen. Daarnaast wijst het bezwaarschrift op de snelheid die geïntroduceerd zal worden (zone 30) teneinde de zwakke weggebruiker te beschermen. De bezwaarindiener haalt daarnaast ook aan dat er een signalisatie aangebracht dient te worden dat de motoren van de wagens stilgelegd dienen te worden wanneer deze gestationeerd staan.
Gelet op het feit dat het voorliggende bezwaar geen betrekking heeft op de zaak der wegen, kan deze niet meegenomen worden in de beoordelingen met betrekking tot de zaak der wegen. Het bezwaar zal meegenomen worden bij de beoordeling van de omgevingsvergunningsaanvraag. Bij de opmaak van voorliggende aanvraag werden de nodige studies uitgevoerd teneinde te voorzien in voldoende parkeergelegenheid op de markt voor enerzijds de bewoners van de omliggende woningen alsook voor de bezoekers van de omwonenden.
Bezwaar 8 betreft identieke hetzelfde bezwaarschrift als bezwaar 7. Dezelfde bespreking kan bijgevolg herhaald worden.
Gelet op het feit dat het voorliggende bezwaar geen betrekking heeft op de zaak der wegen, kan deze niet meegenomen worden in de beoordelingen met betrekking tot de zaak der wegen. Het bezwaar zal meegenomen worden bij de beoordeling van de omgevingsvergunningsaanvraag. Bij de opmaak van voorliggende aanvraag werden de nodige studies uitgevoerd teneinde te voorzien in voldoende parkeergelegenheid op de markt voor enerzijds de bewoners van de omliggende woningen alsook voor de bezoekers van de omwonenden.
In bezwaarschrift 9 stelt de bezwaarindiener dat er beperkte en zeer vage informatie werd verstrekt aan de bevolking met betrekking tot de aangevraagde werken alsook het gebrek aan communicatie en duidelijkheid rond de vooropgestelde timing met betrekking tot de verschillende fases. Daarnaast stelt dat er geen voorlopige aanpassing van de verkeerscirculatie werd aangebracht. Bovendien haalt de bezwaarindiener aan dat het nieuwe éénrichtings-circulatieplan geen rekening houdt met de huidige mobiliteits-, veiligheids- en parkeerproblematiek waardoor er een verkeersinfarct gecreëerd zal worden.
De bezwaarelementen met betrekking tot het verschaffen van, volgens de bezwaarindiener, beperkte en zeer vage informatie, het gebrek aan communicatie en duidelijkheid rond de vooropgestelde timing met betrekking tot de verschillende fases en het ontbreken van een voorlopige aanpassing van de verkeerscirculatie hebben geen betrekking op de zaak der wegen. Bijgevolg kunnen deze bezwaarelementen niet meegenomen worden bij de beoordeling van de zaak der wegen, noch bijgetreden worden.
Wat betreft het bezwaarelement met betrekking tot het niet rekening houden met de huidige mobiliteits-, veiligheids- en parkeerproblematiek waardoor er een verkeersinfarct gecreëerd zal worden, dient geoordeeld te worden dat de aanvragers de nodige dossierstukken aanleveren waaruit blijkt dat zij wel degelijk deze aandachtspunten hebben onderzocht. Voormeld bezwaarelement kan bijgevolg niet bijgetreden worden.
Bezwaar 10 betreft identieke hetzelfde bezwaarschrift als bezwaar 9. Dezelfde bespreking kan bijgevolg herhaald worden.
De bezwaarelementen met betrekking tot het verschaffen van, volgens de bezwaarindiener, beperkte en zeer vage informatie, het gebrek aan communicatie en duidelijkheid rond de vooropgestelde timing met betrekking tot de verschillende fases en het ontbreken van een voorlopige aanpassing van de verkeerscirculatie hebben geen betrekking op de zaak der wegen. Bijgevolg kunnen deze bezwaarelementen niet meegenomen worden bij de beoordeling van de zaak der wegen, noch bijgetreden worden.
Wat betreft het bezwaarelement met betrekking tot het niet rekening houden met de huidige mobiliteits-, veiligheids- en parkeerproblematiek waardoor er een verkeersinfarct gecreëerd zal worden, dient geoordeeld te worden dat de aanvragers de nodige dossierstukken aanleveren waaruit blijkt dat zij wel degelijk deze aandachtspunten hebben onderzocht. Voormeld bezwaarelement kan bijgevolg niet bijgetreden worden.
In bezwaar 11 wordt door de bezwaarindiener gewezen op de verplichting tot het bekendmaken van de voorliggende aanvraag alsook op het publiceren van het voorlopige rooilijnplan. Daarnaast haalt de bezwaarindiener aan dat de afmetingen van de parkeerplaatsen niet overal aangeduid worden en dat de laad- en losplaatsen niet meer vermeld worden op de nieuwe plannen, in tegenstelling tot de oude plannen. Bovendien haalt de bezwaarindiener aan dat een huisnummer niet correct werd vermeld bij het betrokken perceel.
Wat betreft de bezwaarelementen met betrekking tot de afmetingen van de parkeerplaatsen, het ontbreken van de laad- en losplaatsen en het niet-correcte huisnummer bij het betrokken kadastraal perceel dient geoordeeld te worden dat deze elementen geen betrekking hebben op de zaak der wegen. Deze elementen kunnen bijgevolg niet bijgetreden worden.
Wat betreft de procedurele bepalingen, opgenomen in het gemeentewegendecreet dient geoordeeld te worden dat deze geen betrekking hebben op de zaak der wegen op zich. Bijgevolg kan het ingediende bezwaarelement niet bijgetreden worden.
Algemene beoordeling van de bezwaren: De aanleg van de nieuwe wegenis brengt voor geen enkel perceel de ontsluiting naar het openbaar domein in het gedrang. Eventuele bijkomende verbredingen ten voordele van de inritten/bereikbaarheid van de percelen kunnen herbekeken worden bij de start van de werken. Aan de overige bezwaren (m.b.t. privacy en allerhande vormen van hinder) kan tegemoet gekomen worden door het opleggen van voorwaarden in de omgevingsvergunning.
Het komt evenwel niet aan de gemeenteraad toe, om zich uit te spreken over het al dan niet verenigbaar karakter van de aanvraag met de goede ruimtelijke ordening en de overeenstemming met de planologische bestemmingsvoorschriften. De gemeenteraad kan enkel een uitspraak doen over de zaak van wegen, zonder zich over de vergunningsaspecten te mogen buigen.
Overeenkomstig artikel 12,§2. van het decreet Gemeentewegen kan de wijziging van een gemeenteweg met toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Dit op voorwaarde dat een rooilijnplan aan het aanvraagdossier wordt toegevoegd, dat voldoet aan de vereisten zoals gesteld voor gemeentelijke rooilijnplannen.
De aanvrager maakt gebruik van deze geïntegreerde vergunningsprocedure om, naast de stedenbouwkundige handelingen, ook de wijziging van de breedte van de voetweg aan te vragen.
Het aanvraagdossier bevat een rooilijnplan, dat voldoet aan artikel 16,§2. van het decreet Gemeentewegen. Zodoende voldoet de aanvraag aan de vereisten van het decreet Gemeentewegen en is de voorwaarde vervuld om de geïntegreerde procedure te hanteren.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname ervan in het openbaar domein. De gemeenteraad houdt hierbij rekening met de principes en doelstellingen uit het decreet gemeentewegen:
Het is in het licht van deze principes en doelstellingen dat de beoogde vestiging van een nieuwe weg wordt behandeld:
In de voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag wordt door de aanvrager een ontwerp van rooilijnplan toegevoegd. Het voornemen tot opening van een deel van het gemeentelijk wegennet geeft uitvoering aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet Gemeentewegen; derhalve moet voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag aan deze artikels getoetst worden:
• Artikel 3
Voorliggende aanvraag strekt ertoe de bestaande wegenis heraan te leggen en de circulatie aan te passen van tweerichtingsverkeer naar éénrichtingsverkeer. Het voorzien in de aanleg van de bestaande lokale wegenis alsook het aanpassen van de circulatie van tweerichtingsverkeer naar éénrichtingsverkeer komt de verkeersveiligheid enkel ten goede. De conflictpunten in het kader van de mobiliteit worden beperkt waarbij de zwakke weggebruikers in principe enkel rekening moeten houden met verkeer dat slechts uit 1 richting zal/kan komen.
Daarnaast wordt er door de aanvrager voorzien in een trage doorsteek. Deze tragen doorsteek/trage verbinding komt het verkeer van de trage weggebruikers ten goede zodat deze zich op een veilige manier kunnen verplaatsen.
De door de aanvrager gewenste ontwikkeling doorstaat de toets van de doelstelling van het Gemeentewegendecreet aangezien de voorgestelde ontwikkeling als veilig kan worden beschouwd.
• Artikel 4
1° De voorliggende aanvraag betreft het heraanleggen en opwaarderen van de bestaande wegenis, het omvormen van de circulatie van tweerichtingsverkeer naar éénrichtingsverkeer, alsook wordt een nieuwe trage verbinding gerealiseerd. Er wordt een trage as vanuit de Mechelseweg naar de Schoolstraat gerealiseerd.
2° De aanvrager motiveert dat de voorziene heraanleg en opwaardering van de bestaande wegenis, het omvormen van de circulatie van tweerichtingsverkeer naar éénrichtingsverkeer, alsook de aanleg van een nieuwe trage verbinding vanuit de Mechelseweg naar de Schoolstraat kadert binnen de creatie van veilige omgeving voor de weggebruikers. De voorliggende aanvraag werd voldoende gemotiveerd rekening houdende met het uitzonderingsbeginsel.
3° De voorgestelde aanvraag ontsluit alle aanpalende percelen op een correcte wijze en creëert voor de percelen palende aan het toekomstige openbaar domein geen veiligheidsrisico.
4° Gelet op de specifieke ligging is de inpassing van de voorgestelde maatregel in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief beperkt.
5° Onderhavige aanvraag draagt bij aan de uitbouw van een veilig wegennet. Dit komt zowel het algemeen belang, alsook de verkeersveiligheid ten goede. De ontsluiting van aangrenzende percelen komt niet in het gedrang. Het aangevraagde is in overeenstemming met de doelstellingen en principes van het decreet dd. 03/05/2019 houdende de Gemeentewegen.
Art 1. De gemeenteraad neemt kennis van het openbaar onderzoek en stelt vast dat er 11 bezwaren en of opmerkingen ingediend werden. De gemeenteraad besluit dat deze bezwaren en opmerkingen voor wat betreft de zaak der wegen ontvankelijk maar ongegrond zijn.
Art 2. De gemeenteraad keurt de ligging, breedte én uitrusting van de nieuwe gemeenteweg goed, alsook de opname ervan in het openbaar domein.
Art 3. De gemeenteraad keurt het rooilijnplan “Bijlage 1a: Rooilijnen- en overdrachtsplan” opgemaakt door Evolta nv goed en stelt hierbij de ligging van de nieuwe wegenis vast.
De gemeenteraad keurt de toetreding tot het vastgoedinformatieplatform goed.
Verplichte toetreding tot VIP, vastgoedinformatieplan van ons lokaal bestuur.
Artikel 173, van de Grondwet;
Artikel 40, §3, van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden;
Overwegende dat notarissen en vastgoedmakelaars informatie over onroerende goederen bij de gemeente kunnen aanvragen;
Overwegende dat de gemeente het belangrijk vindt dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed;
Overwegende dat gemeenten op zoek zijn naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen;
Overwegende dat er een Besluit van de Vlaamse regering in de maak is om de rechten en plichten in het kader van de verwerking van vastgoedinformatie over te dragen vanuit Digitaal Vlaanderen naar het Vlaams Datanutsbedrijf (athumi).
Overwegende dat gemeenten samenwerken met athumi om een Vastgoedinformatieplatform te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze kan worden ter beschikking gesteld;
Overwegende dat het Vastgoedinformatieplatform een elektronisch informatiesysteem is voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars;
Overwegende dat de gemeente via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie kan verzamelen en de vastgoeddossiers kan ontsluiten;
Overwegende dat het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich meebrengt;
Overwegende dat de gemeente Kapelle-op-den-Bos de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan wenst te verhalen;
Artikel 1 - Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;
2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;
3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;
4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie tussen aanleverende entiteiten en aanvragers;
5° vastgoeddossier: de combinatie van verschillende datasets, samengesteld uit vastgoedinformatie met betrekking tot een perceel, of een onderdeel, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteit, door athumi wordt samengevoegd en door de lokale overheid ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager;
6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
7° Vlaamse instantie: elk van de volgende overheidsinstanties:
a) de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 1°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
b) de instellingen met een publieke taak, vermeld in artikel I.3, 6°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, voor zover ze afhangen van de Vlaamse overheid of van een of meer andere instellingen met een publieke taak die afhangen van de Vlaamse overheid;
c) de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 7°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
° aanvrager: de notaris of vastgoedmakelaar die in het kader van zijn beroepsactiviteiten of taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm bepaalde vastgoedinformatie nodig heeft en daartoe een aanvraag via het VIP doet;
9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;
10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;
11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;
12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;
13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.
Artikel 2 - Algemeen
De gemeente Kapelle-op-den-Bos verzamelt de opgevraagde vastgoedinformatie uit lokale gegevensbronnen. De gemeente Kapelle-op-den-Bos doet een beroep op het VIP om vastgoedinformatie uit centrale gegevensbronnen op te halen en samen te voegen met het vastgoeddossier. De gemeente Kapelle-op-den-Bos stelt het vastgoeddossier via het Vastgoedinformatieplatform aan de aanvrager ter beschikking.
In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, verwerkt de gemeente die gegevens met als doeleinde om aanvragers samengevoegde vastgoedinformatie uit centrale en lokale gegevensbronnen ter beschikking te stellen in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm zijn bepaald.
Met ingang van 12 september 2023 wordt ten voordele van gemeente Kapelle-op-den-Bos een retributie geheven op aanvragen, gedaan via het Vastgoedinformatieplatform, tot het verkrijgen van het vastgoeddossier.
Artikel 3 - Verschuldigde
De retributie is verschuldigd door de aanvrager.
Artikel 4 - Bedrag
Het bedrag van de retributie wordt vastgelegd als volgt:
Voorwerp aanvraag |
Retributiebedrag |
Vastgoeddossier |
100 EUR |
Een aanvrager dient slechts éénmaal de retributieprijs voor een aanvraag te betalen per groep van 5 kadastrale percelen op voorwaarde dat:
De aflevertermijn voor het vastgoeddossier bedraagt maximum 30 dagen.
Artikel 5 - Invorderingswijze
De onbetwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling ingevorderd conform artikel 177, tweede lid, van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
De betwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling burgerrechtelijk ingevorderd.
Artikel 6 - Verwerking van persoonsgegevens
§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, treedt de gemeente Kapelle-op-den-Bos voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als verwerkingsverantwoordelijke.
§2. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 persoonsgegevens met betrekking tot de volgende categorieën van betrokkenen:
§3. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 volgende categorieën van persoonsgegevens:
§4. De gemeente Kapelle-op-den-Bos bewaart de persoonsgegevens die het verwerkt, niet langer dan noodzakelijk is om de doeleinden, vermeld in artikel 2, te bereiken en conform artikel III.87, §1 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, of tot de betrokkene vraagt om de persoonsgegevens die gemeente Kapelle-op-den-Bos verwerkt, te verwijderen, conform de voorwaarden, vermeld in de algemene verordening gegevensbescherming. De archiveringstermijn van de persoonsgegevens bij de gemeente Kapelle-op-den-Bos bedraagt 3 jaar overeenkomstig de bepalingen van de Selectielijst voor Vlaamse gemeentearchieven.
§5. De gemeente Kapelle-op-den-Bos doet een beroep op athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2. Athumi treedt in dit kader op als verwerker van de gemeente Kapelle-op-den-Bos, die de verwerkingsverantwoordelijke is. De modaliteiten van de verwerking zijn geregeld in de verwerkingsovereenkomst die te vinden is in Bijlage 1.
Artikel 7 – Ondertekening
De vastgoeddossiers die de gemeente Kapelle-op-den-bos via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, worden niet ondertekend aangezien het vastgoeddossier een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.
Artikel 8 - Vervanging voorgaande reglementering
Dit reglement vervangt vanaf 12 september 2023 alle retributiereglementen die betrekking hebben op vastgoeddossiers, die vanaf de bekendmaking van dit reglement kunnen worden aangevraagd via het Vastgoedinformatieplatform.
Artikel 9 - Bekendmaking
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
De raad keurt de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Zefier d.d. 19 december 2023 goed.
De gemeente Kapelle-op-den-Bos is vennoot is van de coöperatieve vennootschap (met beperkte aansprakelijkheid) Zefier.
Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en in het bijzonder op de artikelen 40 en 41;
Gelet op de wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180;
Gelet op de statuten van de Zefier inzonderheid de artikelen 27 en 28;
Gelet op het feit dat de gemeente Kapelle-op-den-Bos vennoot is van de de coöperatieve vennootschap (met beperkte aansprakelijkheid) Zefier, met zetel te Koning Albert II-laan 37, 1030 Schaarbeek en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (RPR Brussel, Nederlandstalige afdeling) 0680.832.904 (“Zefier”);
Gelet op de uitnodiging via e-mail van 12 juni 2023 tot de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023;
Gelet op de ter beschikking gestelde stukken;
Overwegende dat naar aanleiding van de invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV”) Zefier uiterlijk tegen 1 januari 2024 haar statuten in overeenstemming dient te brengen met de dwingende bepalingen van het WVV;
Overwegende dat in dat verband de raad van bestuur van Zefier een ontwerp van statutenwijziging heeft voorbereid, waarvan de ontwerptekst samen met een artikelsgewijze toelichting, een verslag betreffende de soorten van aandelen en een verslag betreffende coöperatieve finaliteit aan de gemeente Kapelle-op-den-Bos werden overgemaakt. Daarin stelt de raad van bestuur onder meer voor Zefier te laten voortbestaan als een coöperatieve vennootschap, aangezien Zefier kan worden geacht een coöperatieve finaliteit te hebben;
Overwegende dat de wijzigingen aan de statuten van Zefier notarieel dienen te worden vastgesteld op een buitengewone algemene vergadering van Zefier. Deze algemene vergadering strekt er louter toe de wijzigingen zoals die zijn voorgesteld door de raad van bestuur goed te keuren. Om die reden en teneinde de praktische implementatie van de statutenwijziging te vereenvoudigen, stelt de raad van bestuur aan de vennoten van Zefier voor om een volmacht te verlenen teneinde de gemeente Kapelle-op-den-Bos te vertegenwoordigen op deze buitengewone algemene vergadering;
Overwegende dat geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren;
Overwegende dat dit besluit geen financiële gevolgen heeft;
Artikel 1
De tijdige ontvangst te bevestigen van de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 met bijhorende agenda en stukken;
Artikel 2
Kennis te nemen van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 en van de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden;
Artikel 3
De statutenwijziging van Zefier zoals zij werd voorgelegd integraal goed te keuren;
Artikel 4
De heer Philippe Rossie, secretaris van Zefier, iedere advocaat of medewerker van het advocatenkantoor Stibbe (met zetel te Loksumstraat 25, 1000 Brussel) en iedere medewerker van het notariskantoor Berquin (met zetel te Lloyd Georgelaan 11, 1000 Brussel), alleen handelend en met mogelijkheid tot indeplaatsstelling, als afgevaardigde aan te duiden op de buitengewone algemene vergadering van Zefier, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad;
Artikel 5
Opdracht te geven aan de afgevaardigde om op de buitengewone algemene vergadering van Zefier alle punten van de agenda goed te keuren. Eveneens opdracht te geven aan de afgevaardigde om alle overige handelingen en/of transacties te stellen die nodig zijn of nuttig kunnen zijn in het kader van de voorgenomen buitengewone algemene vergadering.
Artikel 6
Een afschrift van deze beslissing door te sturen naar info@zefier.be.
De raad neemt kennis van de presentatie en het verslag van de algemene vergadering van 3Wplus van 23 juni 2023.
Het schrijven van de heer Erwin Cuyx - directeur 3Wplus - betreffende het verslag van de algemene vergadering van 23 juni 2023 en de presentatie die daarbij hoort.
Art. 1 De raad neemt kennis van de presentatie en het verslag van de algemene vergadering van 3Wplus van 23 juni 2023.
De raad neemt kennis van het verslag van de Gewone Algemene Vergadering d.d. 21 juni 2023 van Haviland Intercommunale.
Als bijlage het verslag van Haviland Intercommunale, Gewone Algemene Vergadering van 21 juni 2023.
Art. 1 De raad neemt kennis van het verslag van de Gewone Algemene Vergadering d.d. 21 juni 2023 van Haviland Intercommunale.
De raad neemt kennis van het verslag van de statutaire gewone algemene vergadering d.d. 21 juni 2023 van Intradura.
Het schrijven van Intradura d.d. 7 juli 2023 waarmee zij ons de notulen van de statutaire gewone algemene vergadering d.d. 21 juni 2023 overmaken.
Art. 1 De raad neemt kennis van het verslag van de statutaire gewone algemene vergadering d.d. 21 juni 2023 van Intradura.
De raad keurt het verslag van de accountant en de jaarrekening van de projectvereniging WIKA voor het dienstjaar 2022 goed.
Gelet op onze beslissing d.d. 19 december 2014 houdende goedkeuring van de verlenging van de projectvereniging WIKA, alsook de statuten en het huishoudelijk reglement.
Gelet op onze beslissing d.d. 25 februari 2019 houdende goedkeuring van de gewijzigde statuten en het huishoudelijk reglement van het intergemeentelijk samenwerkingsverband projectvereniging WIKA met maatschappelijke zetel te 1880 Kapelle-op-den-Bos, Marktplein 27, met als opdracht de exploitatie van het zwembad met hetzelfde adres.
Gelet op onze beslissing d.d. 25 november 2019 houdende goedkeuring van de verlenging van de statuten van de intergemeentelijke samenwerking, project-vereniging WIKA, voor de exploitatie van zwembad De Druppelteen.
Gelet op onze beslissing d.d. 19 december 2022 houdende goedkeuring van het addendum aan de statuten van de intergemeentelijke samenwerking, project-vereniging WIKA, voor de exploitatie van zwembad De Druppelteen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 279, 401 t.e.m.412.
De statuten van de projectvereniging WIKA, inzonderheid artikel 8.
Gelet op het verslag van de accountant en de jaarrekening 2022, die als bijlage bij deze beslissing gaan en er integraal deel van uitmaken, goedgekeurd door de raad van bestuur van de projectvereniging WIKA in zitting van 5 juli 2023.
Art.1 Goedkeuring te hechten aan het verslag van de accountant en de jaarrekening, die als bijlage bij deze beslissing gaan en er integraal deel van uitmaken, van de projectvereniging WIKA voor het dienstjaar 2022.
Art.2 Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de projectvereniging WIKA met maatschappelijke zetel te 1880 Kapelle-op-den-Bos, Marktplein 27.
De raad keurt het jaar- en activiteitenverslag van de projectvereniging WIKA voor het dienstjaar 2022 goed.
Gelet op onze beslissing d.d. 19 december 2014 houdende goedkeuring van de verlenging van de projectvereniging WIKA, alsook de statuten en het huishoudelijk reglement.
Gelet op onze beslissing d.d. 25 februari 2019 houdende goedkeuring van de gewijzigde statuten en het huishoudelijk reglement van het intergemeentelijk samenwerkingsverband projectvereniging WIKA met maatschappelijke zetel te 1880 Kapelle-op-den-Bos, Marktplein 27, met als opdracht de exploitatie van het zwembad met hetzelfde adres.
Gelet op onze beslissing d.d. 25 november 2019 houdende goedkeuring van de verlenging van de statuten van de intergemeentelijke samenwerking, project-vereniging WIKA, voor de exploitatie van zwembad De Druppelteen.
Gelet op onze beslissing d.d. 19 december 2022 houdende goedkeuring van het addendum aan de statuten van de intergemeentelijke samenwerking, project-vereniging WIKA, voor de exploitatie van zwembad De Druppelteen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 279, 401 t.e.m.412.
De statuten van de projectvereniging WIKA, inzonderheid artikel 8.
Gelet op het jaar- en activiteitenverslag 2022, die als bijlage bij deze beslissing gaan en er integraal deel van uitmaken, goedgekeurd door de raad van bestuur van de projectvereniging WIKA in zitting van 5 juli 2023.
Art.1 Goedkeuring te hechten aan het jaar- en activiteitenverslag, die als bijlage bij deze beslissing gaan en er integraal deel van uitmaken, van de projectvereniging WIKA voor het dienstjaar 2022.
Art.2 Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de projectvereniging WIKA met maatschappelijke zetel te 1880 Kapelle-op-den-Bos, Marktplein 27.
De raad neemt kennis van de twee klachten die werden ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB). Er worden geen toezichtsmaatregelen genomen.
Het lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos werd door het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) in kennis gesteld van twee klachten.
Conform het decreet lokaal bestuur neemt de raad kennis van deze klachten.
Het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22 december 2017, artikelen 326-341.
Het lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos werd door het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) in kennis gesteld van twee klachten.
Art. 1 De gemeenteraad neemt kennis van de twee klachten die werden ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB).
De raad neemt kennis van de stand van zaken van de werken op het openbaar domein.
Update stand van zaken werken openbaar domein.
Art. 1 De raad neemt kennis van de stand van zaken van de werken op het domein openbaar domein.
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Reeds meerdere malen stelde onze fractie vragen over het vergroeningsproject Vogeltjeswijk. Recentelijk nog tijdens de gemeenteraad van 22 mei 2023 haalden wij aan dat er geen draagvlak is voor het project zoals het voorgesteld werd op de 2de participatie-avond op 20 april 2023. De schepen liet toen duidelijk verstaan dat we niet goed hadden geluisterd en dat het voorontwerp zeer goed onthaald werd.
Op 10 juli laatstleden hebben de burgemeester, de voorzitter van de gemeenteraad en alle fractieleiders dan een schrijven mogen ontvangen van bezorgde inwoners uit de wijk. Uit dit schrijven blijkt dat er wel een draagvlak is voor het opwaarderen van de wijk maar het voorontwerp niet gedragen wordt zoals het werd voorgesteld op het participatiemoment.
Ook werd er reeds 2 maal een subsidiedossier ingediend maar telkens werd het project niet weerhouden.
Graag had onze fractie dan ook een antwoord gekregen op onderstaande vragen.
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Bij de opmaak van de meerjarenplanning haalde ons raadslid Dirk Robberechts reeds aan om het stuk fietspad in de Kuiermansstraat, tussen de Huttekensstraat en de Donkerenham, te vernieuwen. Het CBS besliste om dit mee op te nemen en onze fractie heeft daarover destijds haar appreciatie laten blijken.
De werken voor de aanleg van nieuwe fiets- en voetpaden zijn ondertussen al enige tijd aan de gang. Vele inwoners spraken ons aan over verschillende problemen die zich stelden en over de gebrekkige opvolging. Steeds heeft onze fractie de raad gegeven om contact op te nemen met de bevoegde diensten en/of de bevoegde schepen.
Toch blijven de inwoners met een wrang gevoel achter hetgeen we betreuren. Daarom hadden we graag geweten wat er fout gelopen is.
In bijlage ook twee foto’s.
Onze vragen.
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Via de pers (18/07/2023) vernamen we dat er in een verkennend bodemonderzoek verhoogde PFAS-waarden werden vastgesteld naast de gevel van een gebouw in de Londerzeelseweg waar destijds een industriële brand heeft gewoed.
Volgens de info die we gevonden hebben op de website van de Vlaamse Overheid bespreekt OVAM de resultaten eerst met het Agentschap Zorg en Gezondheid en worden nadien de gemeenten op de hoogte gebracht.
De bewoners die in de nabijheid wonen werden dus schriftelijk (17/07) op de hoogte gebracht en er werden een aantal no regret-maatregelen afgekondigd in afwachting van verder onderzoek.
Er is geen reden tot paniek zo wordt er gesteld aangezien de onderzoeken gebeuren vanuit het voorzorgsprincipe voor mens en milieu. Toch zijn inwoners ongerust.
Aan de eigenaar van de site wordt nu gevraagd om op verschillende plaatsen stalen te nemen en hij heeft daar de tijd voor tot 2025.
Onze fractie had graag antwoord gekregen op onderstaande vragen.
Gehoord mevrouw Else Vanden Broeck, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
De foto’s van het Wilgenplein werden genomen op 7 augustus. Ondertussen stellen we vast dat het plein onkruidvrij gemaakt werd. Mooi werk!
Echter wil ik meegeven dat de wilg waaraan het plein zijn naam te danken heeft, kapot is. De banken en tafel die op het zo gezellige plein staan zijn aan vernieuwing toe.
Dit heeft geen of weinig financiële gevolgen voor de gemeente. En mits overleg met de buurtbewoners aldaar kan er misschien tot een akkoord gekomen mbt het onderhoud van het plein in de toekomst of ten minste het melden van eventuele nieuwe wildgroei rond het plein om dergelijke situaties te vermijden.
Vandaar onze vraag om het Wilgenplein op te knappen met een nieuwe wilg, banken en een tafel.
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Via de pers vernamen we dat de meerderheid teleurgesteld is in het feit dat OVAM besliste om de subsidiëring voor de opruiming van asbest stop te zetten. Onze fractie heeft daarop het schrijven van OVAM opgevraagd via de algemeen directeur.
We vinden de beslissing van OVAM onbegrijpelijk en het is niet alleen de meerderheid die teleurgesteld is maar ook gans de gemeenteraad veronderstellen we. Als meest getroffen gemeente belangt de asbestproblematiek iedereen aan. In het verleden werden er reeds vele acties op poten gezet om zoveel mogelijk asbest te verwijderen. Deze beslissing van OVAM zou er dus wel eens voor kunnen zorgen dat er een standstill komt en dat kan niemand van ons aanvaarden.
Vlaams N-VA Minister Zuhal Demir is bevoegd voor deze materie en daarom zouden we erop willen aandringen dat onze burgemeester een onderhoud aanvraagt met de Minister. Op dit onderhoud moeten we samen hand in hand deze problematiek aankaarten.
Daarom onze vraag.
Is de burgemeester bereid om bij de bevoegde Minister uitdrukkelijk aan te dringen om een onderhoud te hebben waarbij alle fracties uit de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn?
Onze fractie denkt dat dit een zeer belangrijk signaal zou zijn naar de Minister toe.
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
In verschillende gemeenten swingen de vastgoedprijzen de pan uit waardoor het voor vele mensen moeilijk is om nog een eigen woning te kopen in hun eigen gemeente en/of streek. Daarom werkte de Vlaamse Regering een nieuwe regeling uit waarbij lokale besturen de kans geboden wordt om kavels of woningen voor te behouden voor mensen met wortels uit de eigen gemeente.
Op 14 juli 2023 keurde de Vlaamse Regering intussen het uitvoeringsbesluit principieel goed. Er wordt verwacht dat het ontwerpbesluit zal goedgekeurd worden in het najaar.
Niet alle Vlaamse gemeenten zullen kunnen gebruikmaken van deze ‘wonen in eigen streek’-regeling. Om de 6 jaar zal een lijst opgemaakt worden van gemeenten die zelf, via een gemeentelijk reglement, kunnen bepalen of ze instappen.
In de maand juli werd alvast een lijst van 95 gemeenten goedgekeurd die zouden kunnen instappen in het systeem. Ook onze gemeente werd opgenomen in de lijst.
Daarom hadden we graag geweten wat het standpunt is van het CBS?
Gehoord meneer Dirk Hermans, raadslid, die namens de proKA-fractie dit extra punt heeft toegevoegd aan de dagorde van de gemeenteraad en dit ook toelicht.
Onze fractie kaartte via mail en meldingsformulier zowel op 1 juli alsook op 26 juli aan dat het openbaar domein er erg vuil en triest bij ligt. Ondertussen zijn we een maand later en moeten we vaststellen dat het niet anders is dan een maand geleden.
We kunnen de arbeiders van de technische dienst niets verwijten aangezien de dienst enorm onderbemand is.
We zouden trots moeten zijn op onze gemeente en we weten dat netheid aanstekelijk werkt. Echter als je door de gemeente wandelt, fietst, … is het aanzicht zeer triest.
Het bestuur heeft het steeds over ontharden maar we zouden er eerst voor moeten zorgen dat hetgeen nu onthard is onderhouden blijft.
Welke plannen heeft het bestuur om het openbaar domein netter te houden?
Gehoord raadslid Mathias Diricx van de CD&V-fractie die een mondelinge vraag stelt over de aanhoudende vervuiling in de Stichelaar. Er is weinig voortgang in dit dossier.
De voorzitter sluit de zitting op 28/08/2023 om 22:34.
Namens Gemeenteraad,
Siebe Ruykens
algemeen directeur
Hendrik De Vleeschouwer
voorzitter van de gemeenteraad