De raad keurt het reglement aanbieden van fietslessen voor volwassenen goed.
Door het aanbieden van fietslessen voor volwassenen willen we meer mensen op de fiets krijgen. Wanneer meer mensen kunnen fietsen, raken ze ook beter geïntegreerd, kunnen ze zelfstandiger worden en hebben een ruimer bereik. Er is dus een grotere zelfstandigheid. Daarnaast is er natuurlijk ook het gezondheidsaspect: fietsen is gezond.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 artikel 78.
Het lokaal bestuur stelt al een aantal jaren fietsen ter beschikking van klanten van het OCMW. Nu wenst het lokaal bestuur nog een stap verder te gaan door fietslessen voor volwassenen aan te bieden. Fietsen biedt immers meer vrijheid en zelfstandigheid zodat personen zich meer en beter kunnen integreren. Bovendien is het gezond.
De 1 op 1 - lessen worden gegeven door vrijwilligers die hiervoor op 12 november een opleiding hebben gevolgd. In het kader van de lessen, is een reglement opgesteld waarin de kracht- en richtlijnen worden weergegeven. De lessen worden gratis aangeboden. Zo krijgt iedereen de kans om deel te nemen.
Reglement Fietslessen voor volwassenen
Artikel 1: Wat houden de fietslessen in?
In eerste instantie is het uiteraard de bedoeling volwassenen te leren fietsen. Dit wordt in drie stappen aangepakt: eerst de motoriek aanleren die vereist is bij het fietsen, daarna leren fietsen in een verkeersvrije omgeving om dan in een laatste stap te leren fietsen in het verkeer en dus rekening houdend met de geldende verkeersregels. Die verkeersregels worden dus ook uitgebreid besproken en aangeleerd door de vrijwilligers.
Artikel 2: Wat is het doel van de fietslessen?
Door het aanbieden van fietslessen voor volwassenen (gegeven door vrijwilligers) willen we meer mensen op de fiets krijgen. Wanneer meer mensen kunnen fietsen, raken ze ook beter geïntegreerd. Ze kunnen zich dan makkelijker verplaatsen door gebruik te maken van hun fiets en zijn dus ook minder beperkt tot hun eigen straat of buurt. Doordat mensen zich kunnen verplaatsen met de fiets zijn ze ook minder afhankelijk van openbaar vervoer of anderen om zich te verplaatsen. Er is dus een grotere zelfstandigheid. Daarnaast is er natuurlijk ook het gezondheidsaspect: fietsen is gezond.
Artikel 3: Voor wie zijn de fietslessen bedoeld?
De fietslessen zijn bedoeld voor inwoners uit de gemeente Kapelle-op-den-Bos die nog niet met de fiets kunnen rijden. De fietslessen zijn voor iedereen toegankelijk. Er worden geen voorwaarden opgelegd op basis van leeftijd of inkomen. Als de deelnemer jonger dan 12 jaar is, moet er steeds een ouder aanwezig zijn bij de lessen.
Artikel 4: Wie geeft de fietslessen?
De fietslessen worden gegeven door vrijwilligers die eerst een opleiding hebben gevolgd “Train the trainer” die de drie aspecten van de fietslessen belicht: fietsvaardigheden (technisch leren fietsen), wegcode voor beginnende fietsers en op straat leren fietsen. De vrijwilligers vallen onder het vrijwilligersbeleid van de gemeente Kapelle-op-den-Bos.
Artikel 5: Hoeveel bedraagt de kostprijs voor de fietslessen?
De fietslessen zijn gratis aangezien deze gegeven worden door vrijwilligers.
Inwoners die zelf niet over een fiets beschikken, kunnen hiervoor een fiets bij de gemeente huren/kopen. Zie artikel 7.
Artikel 6: Waar en wanneer gaan de fietslessen door?
De fietslessen gaan door op tijdstippen die in overleg met de vrijwilliger en de leerling worden afgesproken. De fietslessen gaan in eerste instantie door op de parking van het Sociaal Huis, Evert Larockstraat 22, 1880 Kapelle-op-den-Bos. Wanneer de leerling in een later stadium in het verkeer moet leren fietsen, gaan deze lessen uiteraard door in verkeerssituaties in de straten van Kapelle-op-den-Bos.
Om tijdstippen voor lessen af te spreken kunnen vrijwilligers en deelnemers communiceren via zorgendoelgroepen@kapelle-op-den-bos.be .
Artikel 7: Hoe worden de fietsen ter beschikking gesteld?
Mensen die nog niet kunnen fietsen, beschikken meestal niet over een eigen fiets. Daarom worden de fietsen voor de lessen ter beschikking gesteld door de uitleendienst voor fietsen. Het uitlenen van de fiets gebeurt volgens het reglement van de uitleendienst voor fietsen.
Artikel 8: Veiligheid
Tijdens de fietslessen wordt uiteraard aandacht besteed aan de veiligheid van de deelnemers. De deelnemers krijgen bij aanvang van de reeks een fietshelm en fluohesje die zij tijdens de fietslessen moeten dragen. Het dragen van fluohesje en helm is dus verplicht.
Het lokaal bestuur voorziet helmen en hesjes voor tijdens de lessen, na de lessen staan de deelnemers zelf in voor hun veiligheid.
Artikel 9: Verzekering
De deelnemers en vrijwilligers zijn verzekerd voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid tijdens de fietslessen. Het is belangrijk dat deelnemers en vrijwilligers de juiste momenten van fietslessen afspreken met de dienst zorg- en doelgroepen. Indien er geen afspraken zijn gemaakt, dekt de verzekering de geleden schade niet.
Artikel 10: Inschrijvingsprocedure.
Wie graag deelneemt aan de lessen, neemt contact op met zorgendoelgroepen@kapelle-op-den-bos.be of op het nummer 015/71 92 10.
Artikel 11: Klachten en meldingen.
Heb je een klacht over de fietslessen, dan kan je dat in alle discretie laten weten aan de dienst Zorg en doelgroepen. Zij behandelen de klacht dan zo snel mogelijk en houden je op de hoogte.
Ook voor meldingen die betrekking hebben op de fietslessen kan je terecht bij de dienst Zorg en doelgroepen.
Je kan de dienst contacteren via zorgendoelgroepen@kapelle-op-den-bos.be of 015/ 71 92 10.
Alle informatie is ook steeds terug te vinden op de website.
Artikel 12: Duurtijd van het reglement.
Het reglement is geldig tot en met 31 december 2025.