Terug
Gepubliceerd op 08/07/2022

Besluit  Gemeenteraad

ma 27/06/2022 - 20:30

Retributiereglement voor de deelname aan de braderie 2022 - beslissing

Aanwezig: Hendrik De Vleeschouwer, voorzitter van de gemeenteraad
Renaat Huysmans, burgemeester
Lena Ghysels, Geert Van de Voorde, Bruno Keuleers, Ilse Rymenants, schepenen
Edward De Wit, Jos Thomas, Else Vanden Broeck, Dirk Hermans, Chris Reniers, Hilde De Keersmaeker, Ann Van Rompaey, David Hermans, Sonja Thielemans, Ken Keuleers, Peggy Somers, Dirk Robberechts, Jan De Doncker, Hanne Lamberts-Van Assche, Raadsleden
Siebe Ruykens, algemeen directeur
Verontschuldigd: Mathias Diricx, raadslid

De Gemeenteraad keurt het retributiereglement goed voor de deelname aan de braderie in Kapelle-op-den-Bos.

Aanleiding

Het lokaal bestuur zal in de toekomst een regierol opnemen in de organisatie van de braderie. Het organisatiecomité werkt een stappenplan, een draaiboek en algemene deelnemingsvoorwaarden uit.  De gemeenteraad beslist over het kader en de deelnameprijs. 

Regelgeving

Artikel 173 van de Grondwet;

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 40, §3, 41, 279, 286 t.e.m. 288 en 326 e.v.;

 

De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

Feiten, context en argumentatie

Unizo Kapelle-op-den-Bos gaf in 2019 aan dat zij niet langer kunnen instaan voor de organisatie van de braderie. 

 

De braderie is in de loop der jaren een traditie geworden waar menig Kapellenaar aan participeert, als standhouder of als deelnemer. Deze jaarlijkse organisatie draagt bij tot het versterken van de sociale cohesie: mensen krijgen de kans elkaar te ontmoeten in een gezellige en ontspannen sfeer met leuke attracties en omkadering, verenigingen maken zich kenbaar en maken zich klaar voor een nieuw werkjaar. 

 

Het lokaal bestuur wil deze zinvolle activiteit niet laten verloren gaan en wil de regierol voor de organisatie op zich nemen. Deze regierol wordt opgenomen binnen de vrijetijdsdienst, met medewerking van de dienst lokale economie en de technische dienst.

 

Om de toegankelijkheid voor deelnemers van dit evenement laagdrempelig te houden, zal het lokaal bestuur geen vergoeding vragen voor de geleverde prestaties. Echter indien een deelnemer laattijdig annuleert en de organisatie hierdoor aanpassingen dient te maken aan de uitvoering van het project en dit aanleiding geeft tot extra kosten, wordt een vergoeding gevraagd. 

 

Er werd een organisatiecomité opgericht dat instaat voor de praktische uitvoering. 

Publieke stemming
Aanwezig: Hendrik De Vleeschouwer, Renaat Huysmans, Lena Ghysels, Geert Van de Voorde, Bruno Keuleers, Ilse Rymenants, Edward De Wit, Jos Thomas, Else Vanden Broeck, Dirk Hermans, Chris Reniers, Hilde De Keersmaeker, Ann Van Rompaey, David Hermans, Sonja Thielemans, Ken Keuleers, Peggy Somers, Dirk Robberechts, Jan De Doncker, Hanne Lamberts-Van Assche, Siebe Ruykens
Voorstanders: Hendrik De Vleeschouwer, Renaat Huysmans, Lena Ghysels, Geert Van de Voorde, Bruno Keuleers, Ilse Rymenants, Edward De Wit, Jos Thomas, Else Vanden Broeck, Dirk Hermans, Chris Reniers, Hilde De Keersmaeker, Ann Van Rompaey, David Hermans, Sonja Thielemans, Ken Keuleers, Peggy Somers, Dirk Robberechts, Jan De Doncker, Hanne Lamberts-Van Assche
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Art. 1 Aan de braderie 2022 mogen participeren: lokale handelaars, organisatie en bedrijven m.b.t. De Korte Keten, verenigingen, kermisattracties, marktkramers, instellingen en organisatoren, individuen die een zelfgemaakt product willen verkopen of in de kijker zetten, artiesten, kunstenaars, muzikanten en eenieder die een bijdrage kan leveren aan het opzetten van een gezellige en attractieve braderie. 

 

Art. 2 Het organisatiecomité bepaalt de praktische deelnamevoorwaarden rekening houden met artikel 1 van deze beslissing en stelt een stappenplan en draaiboek op.

 

Art. 3 Het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein door de standhouders gebeurt op eigen risico, en onder eigen verantwoordelijkheid.

 

Art. 4 De deelname aan de braderie 2022 met een infostand en/of verkoopstand is gratis. 

 

Art. 5 Indien de deelnemer zijn afwezigheid minder dan 72u voor de datum waarop de braderie doorgaat, meldt of indien de deelnemers niet komt opdagen, wordt een vergoeding van 100 euro aangerekend, uitgezonderd in geval van overmacht. De retributie is verschuldigd door de deelnemer.

 

Art. 6 De betaling van de retributie geschiedt door storting of overschrijving op een rekeningnummer van het gemeentebestuur na ontvangst van een factuur.

 

Art. 7 Het reglement zal worden bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop ze werden aangenomen als de datum waarop ze op de webtoepassing bekendgemaakt werden.

De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het reglement op de webtoepassing van de gemeente.