Terug
Gepubliceerd op 20/11/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 25/09/2023 - 20:00

Gereglementeerde subsidie voor energiebesparende maatregelen - beslissing

Aanwezig: Hendrik De Vleeschouwer, voorzitter van de gemeenteraad
Renaat Huysmans, burgemeester
Sonja Thielemans, Geert Van de Voorde, Bruno Keuleers, Ilse Rymenants, schepenen
Edward De Wit, Jos Thomas, Else Vanden Broeck, Dirk Hermans, Chris Reniers, Mathias Diricx, Hilde De Keersmaeker, Ann Van Rompaey, David Hermans, Lena Ghysels, Ken Keuleers, Peggy Somers, Dirk Robberechts, Jan De Doncker, Hanne Lamberts-Van Assche, Raadsleden
Siebe Ruykens, algemeen directeur

De raad keurt de gereglementeerde subsidie voor energiebesparende maatregelen goed.

Aanleiding

Het Energie- en Klimaatactieplan werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 28/11/2022. Ook ondertekende de gemeenteraad op 30/08/2021 het Lokaal Energie- en Klimaatpact dat o.a. stelt dat lokale overheden Fiscale maatregelen of premies voor investeringen te stimuleren kunnen treffen om energiebesparende renovaties aan te moedigen.

 

De gemeente kende volgens de voorwaarden van de gemeentelijke subsidiereglementen voor dak- en muurisolatie en hoogrendementsbelazing subsidies toe gekoppeld aan de voorwaarden van de energiepremies van netbeheerder Fluvius.

 

Vanaf oktober 2022 werden deze energiepremies van Fluvius opgeheven en vervangen door een overkoepelende renovatiepremie, genaamd Mijn VerbouwPremie, van de Vlaamse overheid. Particulieren kunnen via één online loket Vlaamse premies aanvragen voor renovatie én energiebesparende investeringen in gebouwen in het Vlaamse Gewest. Premies voor dakisolatie of vloerzolderisolatie door de doe-het-zelver worden wel nog steeds betoelaagd door Fluvius.

 

Hierdoor zijn de voorwaarden voor de gemeentelijke subsidies voor dakisolatie (GR 9/12/2011), muurisolatie en hoogrendementsbeglazing (GR 26/08/2013), niet langer geldig en wordt aan de gemeenteraad een nieuwe subsidiereglement voorgelegd.

 

Het lokaal bestuur wenst bovendien extra in te zetten op energiebesparende maatregelen. De drie bestaande subsidies worden uitgebreid met vier extra subsidiemogelijkheden.

Regelgeving
  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41;
  • Het Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2022 tot oprichting van een uniek loket voor de aanvraag en behandeling van bepaalde woon- en energiepremies en tot wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010 en het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;
  • Het Vlaams Decreet van 19 november 2021 tot wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009 en de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Feiten, context en argumentatie

De gemeentelijke subsidies voor dak- en muurisolatie en hoogrendementsbeglazing worden herzien om ze te integreren in één uitgebreidere premie in navolging van Mijn VerbouwPremie, die sinds 1 oktober 2022 door de Vlaamse overheid wordt uitgereikt voor energiebesparende renovatiewerken. Door de subsidies in één premie samen te brengen, kan een inwoner de ondersteuning bekomen voor de energiebesparende werken die het best op diens pand van toepassing zijn.

 

Het reglement van de gemeentelijke subsidies voor energiebesparende maatregelen wordt in het kader van administratieve vereenvoudiging afgestemd op de voorwaarden van de nieuwe Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid. Mijn VerbouwPremie is de eengemaakte premie van de vroegere Vlaamse renovatiepremie en de verschillende premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen. De premie voor dakisolatie of vloerzolderisolatie door de doe-het-zelver wordt nog steeds betoelaagd door Fluvius en zal ook voor de gemeentelijke premie in aanmerking genomen worden.

 

Parallel met Mijn VerbouwPremie voorziet het nieuwe, overkoepelende reglement voor de gemeentelijke subsidie voor ‘energiebesparende maatregelen’ een uitbreiding van de financiële tussenkomst, namelijk voor meer ingrepen dan de vroegere Fluvius premies, zoals bijkomend voor de plaatsing van vloerisolatie, plaatsing van zonneboilers, warmtepompboilers en warmtepompen.

 

De voorwaarden van de gemeentelijke subsidie verwijzen terug naar de voorwaarden van Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid en van Fluvius, zodat toekomstige wijzigingen in Mijn VerbouwPremie automatisch worden overgenomen zonder aanpassingen aan het gemeentelijk subsidiereglement.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit subsidiereglement vast te stellen.

 

De nodige kredieten zijn voorzien in het meerjarenplan, onder budgetsleutel S3O3P1A3/0350-00/6496000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

Publieke stemming
Aanwezig: Hendrik De Vleeschouwer, Renaat Huysmans, Sonja Thielemans, Geert Van de Voorde, Bruno Keuleers, Ilse Rymenants, Edward De Wit, Jos Thomas, Else Vanden Broeck, Dirk Hermans, Chris Reniers, Mathias Diricx, Hilde De Keersmaeker, Ann Van Rompaey, David Hermans, Lena Ghysels, Ken Keuleers, Peggy Somers, Dirk Robberechts, Jan De Doncker, Hanne Lamberts-Van Assche, Siebe Ruykens
Voorstanders: Hendrik De Vleeschouwer, Renaat Huysmans, Sonja Thielemans, Geert Van de Voorde, Bruno Keuleers, Ilse Rymenants, Hilde De Keersmaeker, David Hermans, Lena Ghysels, Ken Keuleers, Peggy Somers, Hanne Lamberts-Van Assche
Tegenstanders: Edward De Wit, Jos Thomas, Chris Reniers, Mathias Diricx, Ann Van Rompaey, Jan De Doncker
Onthouders: Else Vanden Broeck, Dirk Hermans, Dirk Robberechts
Resultaat: Met 12 stemmen voor, 6 stemmen tegen, 3 onthoudingen
Besluit

SUBSIDIEREGLEMENT ENERGIEBESPARENDE INVESTERINGEN

Artikel 1. Doel

De gemeente Kapelle-op-den-Bos verleent een subsidie voor investeringen in energie-efficiëntie (plaatsing van dakisolatie, buitenmuurisolatie, (zolder)vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepompboiler en warmtepomp) in gebouwen op haar grondgebied.

 

Artikel 2. Definities

In dit reglement hebben de onderstaande begrippen de ernaast vermelde betekenis:

Hernieuwbare energie-installatie: een zonneboiler, warmtepompboiler en warmtepomp

Isolatie: dakisolatie (geplaatst door aannemer of doe-het-zelver), buitenmuurisolatie en (zolder)vloerisolatie (geplaatst door aannemer of doe-het-zelver)

Gebouw: een woning, appartement of appartementsgebouw, of een pand dat voor particuliere bewoning bestemd is en zich bevindt op het grondgebied van de gemeente Kapelle-op-den-Bos

 

Artikel 3. Doelgroep

Voor de subsidie komen in aanmerking: Alle natuurlijke personen (eigenaars, huurders en gebruikers mits toestemming van de eigenaar) die Mijn VerbouwPremie of een premie van Fluvius ontvingen voor investeringen in een bestaand gebouw.

 

Artikel 4. Voorwaarden

§1. De gemeente Kapelle-op-den-Bos verleent de subsidie voor de plaatsing van dakisolatie, buitenmuurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, een zonneboiler, warmtepompboiler en warmtepomp onder de volgende voorwaarden:

  1. De energiebesparende werken en/of energie-efficiënte installaties voldoen aan de voorwaarden die door Mijn VerbouwPremie worden vastgesteld;
  2. De energiebesparende werken voor dakisolatie of (zolder)vloerisolatie voldoen aan de voorwaarden die door Fluvius worden vastgesteld;
  3. De uitgevoerde werken dienen in overeenstemming te zijn met en te verlopen volgens de van toepassing zijnde wetten, reglementen, verordeningen en gebruiken;
  4. De gemeentelijke subsidie wordt, na ontvangst van de toekenning van de subsidie door Mijn VerbouwPremie en/of Fluvius, uitbetaald;
  5. De subsidies toegekend door de Vlaamse overheid Mijn Verbouwpremie vanaf 1 oktober 2022 vallen onder dit reglement.
  6. Het verlenen van de gemeentelijke subsidie kan enkel binnen de perken van de kredieten die het College van Burgemeester en Schepenen voor dit reglement voor overdrachten beschikbaar stelt en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 houdende controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

§2. De subsidie is cumuleerbaar met premies van andere overheden of instanties, maar wordt wel begrensd tot de gecumuleerde subsidies maximaal 100% van de investeringskosten bedragen.

 

Artikel 5. Subsidiebedrag

Overeenkomstig met de uitgevoerde werken en/of de geplaatste installaties, bedraagt de subsidie per aanvrager en per gebouw de hieronder vermelde vaste bedragen per m2 isolatie of beglazing, of per hernieuwbare energie-installatie.

De zeven onderdelen (dakisolatie, buitenmuurisolatie, (zolder)vloerisolatie, hoogrendementsglas, warmtepomp, zonneboiler en warmtepompboiler) van de subsidie worden begrensd op het factuurbedrag, inclusief BTW, dat betrekking heeft op dat welbepaalde subsidieonderdeel. Het toegekende gemeentelijk subsidiebedrag voor een subsidieonderdeel kan maximum 20% van het factuurbedrag voor de desbetreffende isolatie, beglazing of hernieuwbare energie-installatie bedragen.

5.1. Dakisolatie

Het bedrag van het subsidieonderdeel voor dakisolatie bedraagt 3 euro/m2 per dak dat deel uitmaakt van het gebouw (hellend dak, plat dak, zoldervloer, …), met een maximum totaal van 250 euro.

De berekening van de subsidie gebeurt op basis van de oppervlakte die met het nieuw aangekochte isolatiemateriaal werd geïsoleerd en niet op het aantal m2 aangekocht isolatiemateriaal. De geïsoleerde oppervlakte kan nooit het aantal m2 aangekocht isolatiemateriaal overschrijden.

5.2. Buitenmuurisolatie

Het bedrag van het subsidieonderdeel voor buitenmuurisolatie bedraagt 5 euro/m2 met een maximum van 250 euro. De berekening van de subsidie gebeurt op basis van de oppervlakte die werd geïsoleerd en niet op het aantal m2 aangekocht isolatiemateriaal. De geïsoleerde oppervlakte kan nooit het aantal m2 aangekocht isolatiemateriaal overschrijden.

5.3. (zolder)Vloerisolatie

Het bedrag van het subsidieonderdeel voor (zolder)vloerisolatie bedraagt 2 euro/m2 met een maximum van 250 euro. De berekening van de subsidie gebeurt op basis van de oppervlakte die werd geïsoleerd en niet op het aantal m2 aangekocht isolatiemateriaal. De geïsoleerde oppervlakte kan nooit het aantal m2 aangekocht isolatiemateriaal overschrijden.

5.4. Hoogrendementsglas

Het bedrag van het subsidieonderdeel voor hoogrendementsglas bedraagt 5 euro/m2 nieuw geplaatst hoogrendementsglas, met een maximum van 250 euro.

5.5. Warmtepomp

Het bedrag van het subsidieonderdeel voor een warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp dat wordt geplaatst:

  1. Het bedrag voor een geothermische warmtepomp bedraagt 250 euro.
  2. Het bedrag voor een lucht/water warmtepomp bedraagt 250 euro.
  3. Het bedrag voor een hybride lucht/water warmtepomp bedraagt 250 euro.

5.6. Zonneboiler

Het bedrag van het subsidieonderdeel voor een zonneboiler bedraagt 250 euro.

5.7. Warmtepompboiler

Het bedrag van het subsidieonderdeel voor een warmtepompboiler bedraagt 250 euro.

 

Artikel 6. Procedure

6.1. De aanvraag

1. De goedgekeurde aanvragen worden automatisch ingediend en verwerkt via een gegevensuitwisseling van Mijn VerbouwPremie volgens het goedgekeurde protocol tussen het lokaal bestuur en het Vlaams Gewest (Vlaams energie- en klimaatagentschap en wonen in Vlaanderen).

2. De goedgekeurde aanvragen voor dak - vloerzolderisolatie door de doe-het-zelver worden automatisch ingediend en verwerkt via een gegevensuitwisseling tussen de netbeheerder Fluvius en het lokaal bestuur.  

Indien de subsidieaanvraag werd afgewezen door bovenstaande instanties, kan geen aanvullende premie van het lokaal bestuur bekomen worden.

3. Overgangsmaatregel: zo lang de gemeente niet over de gegevens van Mijn VerbouwPremie beschikt, wordt als overgangsmaatregel aangenomen dat de gemeentelijke subsidie door de aanvrager zelf kan gebeuren op volgende wijze:

De subsidie dient aangevraagd te worden via het door de gemeente ter beschikking gestelde aanvraagformulier. Bij dit formulier dient gevoegd te worden:

1) een kopie van de factuur van (het plaatsen van) het isolatiemateriaal, de beglazing en/of de hernieuwbare energie-installatie;

2) een kopie van de aanvraag van Mijn VerbouwPremie bij de Vlaamse overheid;

3) een kopie van de bevestigingsbrief of e-mail dat Mijn VerbouwPremie door de Vlaamse overheid wordt uitbetaald;

De aanvrager dient alle documenten aan de gemeente te bezorgen binnen een termijn van 12 maanden na ontvangst van de bevestigingsbrief of e-mail dat Mijn VerbouwPremie door de Vlaamse overheid wordt uitbetaald.

6.2. Beoordeling

  1. Binnen een termijn van maximaal 6 maanden na de goedgekeurde aanvraag van Mijn VerbouwPremie of de goedgekeurde aanvraag van de netbeheerder Fluvius, controleert de bevoegde dienst of de aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden en formuleert de bevoegde dienst een advies aan het College van Burgemeester en Schepenen.
  2. Deze termijnen zijn enkel richtdata, bij onduidelijkheid van de aanvraag of de nood aan bijkomende informatie vanuit de gemeente, kan de behandelende ambtenaar zich genoodzaakt zien deze termijn te verlengen.

6.3. Beslissing

  1. Het College van Burgemeester en Schepenen neemt de beslissing op basis van het advies van de bevoegde dienst.
  2. Als het dossier volledig is, vindt de beslissing plaats binnen een termijn van maximaal 6 maanden na de goedgekeurde aanvraag van Mijn VerbouwPremie of de goedgekeurde aanvraag van de netbeheerder Fluvius. Tijdens de overgangsmaatregel vindt de toekenning plaats binnen een termijn van maximaal 6 maanden als het dossier volledig is. 
  3. De begunstigde wordt van de beslissing schriftelijk in kennis gesteld.
  4. Deze termijnen zijn enkel richtdata.

6.4. Uitbetaling

  1. De subsidie wordt toegekend aan de aanvrager van de premie. De aanvrager dient gerechtigd te zijn tot het (laten) plaatsen van de isolatie, beglazing en de hernieuwbare energie-installatie waarvoor de aanvraag wordt ingediend.
  2. De uitbetaling van de subsidie gebeurt door overschrijving op de post- of bankrekening van de aanvrager binnen 3 maanden na de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen.
  3. De aanvrager verbindt zich ertoe de gemeente onverwijld schriftelijk op de hoogte te brengen van iedere wijziging van diens post- of bankrekening nummer.
 

Artikel 7. Controle

§1. De gemeente heeft het recht om ter plaatse de aanwending van de verleende subsidie te doen controleren. Indien nodig kan de gemeente contact opnemen met de firma en/of aannemer die de isolatie, beglazing en/of hernieuwbare energie-installatie geplaatst heeft.

§2. In geval de aanvrager zich verzet tegen de uitoefening van de controle, is hij/zij gehouden tot terugbetaling van de subsidie.

 

Artikel 8. Sancties

§1. De subsidie moet steeds gebruikt worden voor het doel waarvoor ze is toegekend en het gebruik ervan dient gerechtvaardigd te zijn. Zo niet, dient de subsidie terugbetaald te worden.

§2. Als de geplaatste isolatie, beglazing en/of hernieuwbare energie-installatie niet in overeenstemming is met de voorwaarden uit het reglement, heeft de gemeente het recht om de subsidie niet uit te betalen of de uitbetaalde subsidie terug te vorderen. De aanvrager wordt hiervan op de hoogte gebracht.

§3. In geval van fraude of valse verklaringen in hoofde van de aanvrager, kan de gemeente beslissen om de toekenning van de subsidie te schorsen en in de toekomst geen subsidies meer toe te staan aan de aanvrager en het verleende subsidiebedrag terug te vorderen.

 

Artikel 9. Bezwaar

Alle betwistingen over de toepassing van dit reglement worden beslecht door het College van Burgemeester en Schepenen.

Bezwaren moeten schriftelijk (via aangetekend schrijven, brief, e-mail, afgifte tegen ontvangstbewijs, …) gericht worden aan het College van Burgemeester en Schepenen en dit uiterlijk binnen één maand na kennisgeving van de beslissing over de weigering van de subsidie aan de aanvrager. De aanvrager dient zijn redenen te motiveren.

 

Artikel 10. Opheffingsbepaling

De subsidiereglementen voor dakisolatie goedgekeurd door de gemeenteraad van 9 december 2011 en muurisolatie en hoogrendementsbelazing goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 augustus 2013, worden opgeheven vanaf de datum van inwerkingtreding van het huidige reglement.

 

Artikel 11. Goedkeuring en inwerkingtreding

Dit reglement werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 september 2023 en treedt in werking op 1 oktober 2023. De werking van dit reglement wordt geëvalueerd indien de nood zich voordoet.

Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.